Yakın Ertürk

Yakın ErtürkSınır Tanımayan Şiddet yazarı
Yazar
9.8/10
9 Kişi
22
Okunma
2
Beğeni
1.481
Görüntülenme

Hakkında

Cornell Üniversitesi’nden 1980 yılında kalkınma sosyolojisi alanında doktorasını alan Yakın Ertürk, 1986’dan Ekim 2010’a kadar ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmıştır. Daha önce Riyad Üniversitesi (1979-82) ve Hacettepe Üniversite’sinde (1983-86) de görev yapmış olan Ertürk, çeşitli kuruluşlara uluslararası düzeyde kırsal kalkınma alanında danışmanlık yapmış (1986-2003), Ekim 1997-Ekim 2001 arasında Birleşmiş Milletler (BM) araştırma ve eğitim kurumu olan INSTRAW’nun (Santo Domingo) başkanlığı, Mart 1999-Eylül 2001 arasında BM Kadının İlerlemesi Bölümü’nün (DAW) başkanlığı, ve 2003-2009 arasında BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörlüğü, Kırgızıstan Haziran 2010 olaylarına yönelik Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu üyeliği (Ekim 2010-Nisan 2011), BM İnsan Hakları Konseyi Suriye’deki olaylara ilişkin Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu üyeliği, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi üyeliği görevlerini yürütmüştür (2009-13 ). Halen Haziran 2013’te kurucu üyesi olduğu, İltica ve Göç Araştırma Merkezi Derneği’nin (IGAM) yönetim kurulu üyesidir.
Unvan:
Prof. Dr.

Okurlar

2 okur beğendi.
22 okur okudu.
74 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
#8Mart #kadıncinayetleripolitiktir!
Kadına şiddet evrensel bir olgu olma niteliğini korumakta ve kadınlar kötü muameleye, işkenceye ve cinayete hedef olmaya devam etmektedirler. Kadınların liberal haklarının en üst düzeyde sağlandığı toplumlarda dahi kadın olmak hâlâ bir risk faktörüdür. Yetkililerin soruna yaklaşım biçimleri çoğu kez içerikten yoksun, kadının toplumsal konumundan kopuk, mağduriyet, bireysel davranış ya da kültür odaklı kısır bir bakış açısını aşamamaktadır. Adalet çağrısı yapanlar, "eşitliğin" olmadığı bir yerde "adaletin" birilerinin merhametinin ötesine gidemeyeceğini artık görmelidirler. Mücadele düzeyimiz ister ulusal ister uluslararası düzey olsun, sonuç itibariyle kadınlar olarak ortak hedefimiz bu kısır yaklaşımlara meydan okumak ve hegemonik emperyal ya da yerel baskıcı güçlerin çıkarlarından uzak ataerki ötesi bir cinsiyet rejimi tasavvur etmek, tasarlamak ve uygulamaktır.
Sayfa 410 - Metis Yayınları, 1. Basım: Nisan 2015
Reklam
Şunu unutmamak gerekir ki bir kadının dövülmesini, sakat bırakılmasını ya da öldürülmesini dikte eden kültür değil, kültür adına konuşma hakkını tekeline alanlardır. Buna da olsa olsa ataerkil kültür diyebiliriz.
Sayfa 112Kitabı okudu
Dünyanın pek çok yerinde kadına şiddet hâlâ cezasız kalıyor ve kadınların adalete erişimleri pek çok engele takılıyor.
İstanbul Sözleşmesi Yaşatır.
"Kadına Şiddete Hayır" ve "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" Okuma Etkinliği Alıntı ve incelemeler: #81006685 İstanbul Sözleşmesi Tam Metin: rm.coe.int/1680462545 Şimdiye kadar yapılan tüm etkinlikleri bir kenara bırakın. Ve şimdiye kadar okuduğunuz tüm kitapları da bir kenara bırakın.
"Çoğu kez iktidar ve üretim araçları üzerindeki erkekler arası rekabete dayanan silahlı çatışmalar şiddeti normalleştirir ve egemen hale getirir. Bu kitapta çokça değinildiği gibi gibi çatışma ortamları genelde katı cinsiyet rollerini pekiştirir ve şiddet -kadına şiddet dahil- cezasız kalarak yaygınlaşır ve kendi içinde meşrulaşır."
Sınır Tanımayan Şiddet
Sınır Tanımayan Şiddet
Reklam
#istanbulsözleşmesi
2003/2009 yılları arasında, BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörlüğünde görev alan Sosyalog
Yakın Ertürk
Yakın Ertürk
; İstanbul Sözleşmesi'nin neden önemli olduğunu anlatıyor... youtu.be/ZHtEhnSiZeU

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
448 syf.
·
Puan vermedi
"Dünya Kadınları Birleşin! Kadın Hakları İnsan Hakkıdır!"
Yakın Ertürk kimdir? İlk önce bununla başlamak gerek. Cornell Üniversitesi'nden 1980 yılında kalkınma sosyolojisi alanında doktorasını alan, 1986'dan Ekim 2010'a kadar ODTÜ Sosyoloji Bölümünde öğretim üyeliği yapmış, daha önce Riyad Üniversitesi(1979-82) ve Hacettepe Üniversitesi'nde(1983-86) de görev yapmış, çeşitli kuruluşlara uluslararası
Sınır Tanımayan Şiddet
Sınır Tanımayan ŞiddetYakın Ertürk · Metis Yayınları · 201523 okunma
448 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
160 günde okudu
Aslında okuması benimkisi gibi aylar sürecek bir kitap asla değil. İlk başta şiddetle ilgili genel kanun hükümleri vs verdiği için bir kenarda bırakmıştım. Bu hafta niyetlenip bitrdim. Tez hocamın da önerdiği gibi gerçekten kadına yönelik şiddet çalışanlar için güzel bir kaynak. Şiddetle ilgili genel bilgileri verdikten sonra ülke (türkiye’nin de içinde bulunduğu) karşılaştırmaları yapıyor. Karşılaştırma çalışan, çalışmayı düşünen arkadaşlara da naçizane önerim olsun. Ben ana kaynaklarıma ekledim bile, adios
Sınır Tanımayan Şiddet
Sınır Tanımayan ŞiddetYakın Ertürk · Metis Yayınları · 201523 okunma
448 syf.
10/10 puan verdi
Yakın Ertürk'ün kaleme aldığı kitap, ülke ülke kadına şiddet olgusunu inceliyor ve yaşanmış örneklerle kadının maruz kaldığı tüm kötülükleri anlatıyor. Yazar BM raportörlüğü sırasında birçok ülkeyi gezip görmüş ve birtakım incelemelerde bulunmuş. Rusya'da herhangi bir nedenle (genellikle aile içi şiddet oluyor bu neden) boşanan kadının mülkiyet hakkı olmaması, Türkiye'de namus cinayetleri ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde ise savaş esnasında toplu tecavüzler gibi birçok örnek var devlet bunların çoğunu gözardı ediyor.
Sınır Tanımayan Şiddet
Sınır Tanımayan ŞiddetYakın Ertürk · Metis Yayınları · 201523 okunma