Yakup Albayrak

Yakup AlbayrakII. Abdülhamid yazarı
Yazar
7.8/10
6 Kişi
14
Okunma
0
Beğeni
391
Görüntülenme

Yakup Albayrak Sözleri ve Alıntıları

Yakup Albayrak sözleri ve alıntılarını, Yakup Albayrak kitap alıntılarını, Yakup Albayrak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Değişik bir yorumlama...
Rahatsızlık duyduğu, tehlikeli bulduğu kişileri bir şekilde ortadan kaldırabilecekken onları sürgüne göndermeyi ama sürgüne gönderdiklerini de yüksek maaşlar bağlamayı tercih etmesi, aslında kendi çocukluğunda yaşadığı acının benzerlerini düşmanlarına yaşatmak, aynı sahnede onları izlemek içindi.
Mehmed Akif, Abdülhamid'in yüzünü görünce kusacak kadar ondan nefret ediyordu. Abdülhamid'i çok sevenlerin de hayran olduğu Mehmed Akif...
Reklam
Abdülaziz'i akıl sağlığı yerinde olmadığı gibi aslı olmayan bir gerekçeyle tahttan indiren paşalar, şimdi gerçekten de akıl sağlığı yerinde olmayan bir Sultanla baş başa kalmış durumdadır.
Sayfa 202Kitabı okudu
Ahmet Rasim pek çok kitabında "İstibdat Devri" ifadesini kullanıyordu ama aynı Ahmet Rasim, Abdülhamid öldükten sonra "sen değil de naaşın hükümdar olsa münasiptir bize, tabutun bile Osmanlı tahtına çıksa şimdikinden iyidir" manasına gelen bir şiir yazmıştı.
Küçük tavizlerle engellenebilecek bir savaşa, kör bir cesaretle girilmesine sebep olan propagandaların farkına varan Abdülhamid, ileriki yıllarda kamuoyunun şekillendirilip yönlendirilmesine ayrı bir önem verecektir.
Sayfa 230Kitabı okudu
Abdülhamid'in ilk hamlesi, sadrazam Mütercim Rüşdi Paşa'nın sık sık fikir danıştığı İngiliz Büyükelçine bir adamını gönderip tahta çıkması halinde memleketi hürriyet esasları çerçevesinde yöneteceği vaadini iletmek şeklinde olur.
Sayfa 204Kitabı okudu
Reklam
Abdülhamid'in karakterine çok erken yaşlarda yerleşen bu çözüm üretme ve kurtarıcılık rolü, onun bütün hayatı boyunca bu davranışlarında ve düşüncelerinde etkili olacaktır.
Fakat iktidarı eleştirmenin dozu, bir şairin Abdülhamid'e yönelik bir suikastın failine övgüler dizmesi noktasına kadar varabilmiştir.
Kitabın hemen her sayfasında da görülebileceği gibi psiko-biyografi yazarken yaptığımız şey, tarihsel verileri kullanarak tahminlerde bulunup yorumlar yapmaktır. Kitabımız okunurken bu hususun daima akılda tutulması gerektiğini düşünüyoruz.
Abdülhamid kendi kontrolünde olmayan değişimlerden hazzetmez. Hayatındaki nesnelerin tutarlı biçimde varlıklarını sürdürmelerini ister. Nesnelerin devamlılığındaki bozulma, onun zihninde bir huzursuzluk yaratır.
Sayfa 151Kitabı okudu
Reklam
Abdülhamid'in iyi bilinen özelliklerinden biri tarihe olan merakı ve bu konudaki derin, ayrıntılı bilgisidir.
Sayfa 142Kitabı okudu
Abdülhamid ileride doğacak olan bir çocuğuna kendisi sekiz aylıkken ölmüş olan yani hatırlamadığı ve kendisiyle ilgili herhangi bir anıya sahip olmadığı ablası Naime'nin adını verecektir.
Üç kez başarıyla Plevne'yi savunan Gazi Osman Paşa'yı bile çekemeyenler vardır, bu nedenle Plevne'ye gereken yardım gecikir ve şahsı haset ve hırslar yüzünden Plevne düşer.
Sayfa 243Kitabı okudu
Şehzade Abdülhamid'in ruh dünyasını anladığımız ölçüde, padişah Abdülhamid'i daha nesnel değerlendirme imkanına kavuşabiliriz.
Sayfa 261Kitabı okudu
Abdülaziz de adabı muaşeret değişikliklerine katkıda bulunur; kendi sarayında ve kendi davranışlarında değişiklikler yapar. Mesela bir toplantı sırasında Rusya elçisi İgnatief'in elini sıkıp ondan karşısına oturmasını ister. Bu daha önce hiçbir padişahta görülmemiş bir davranıştı ve herkes tarafından hayretle karşılandı.
Sayfa 118Kitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.