Yaşar Seyman

Yaşar SeymanBenazir yazarı
Yazar
8.3/10
34 Kişi
98
Okunma
11
Beğeni
4.400
Görüntülenme

Hakkında

Sendikacı, yazar ve siyasetçi, kadın hakları savunucusu. 17 Mart 1954 tarihinde Erzincan / Tercan’da doğdu. Ankara Eğitim Enstitüsü’nü ve Bankacılık Enstitüsü’nü bitirdi. İş yaşamına Türkiye İş Bankası’nda başladı ve 1976–87 yılları arasında bu işyerinde çalıştı. Aynı yıllarda işyeri temsilciliğinden başlayarak sendikacılık yaptı. 1983 yılında Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) Ankara ve İç Anadolu Bölge Şube Başkanlığına seçildi ve uzun yıllar aynı görevi sürdürdü. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) genel kurullarına tek kadın delege olarak katıldı. Sendikal mücadelesini siyasete de taşıyan Seyman, 1998 yılında CHP Parti Meclisi üyesi, 1999 yılında CHP’nin ilk kadın Genel Başkan Yardımcısı oldu, bu görevini 2000 yılına kadar sürdürdü. 1989 yerel seçimlerinde SHP’den Ankara / Mamak Belediye Başkanı adayı olduysa da seçilemedi. Sendikacı-yazar olarak yaşamını Ankara’da sürdürdü. Yaşar Seyman’ın ilk yazısı (“Ozan Ali Yüce ile Söyleşi”) “Hürriyet Gösteri” dergisinin Ekim 1982 sayısında yer almıştı. Daha sonraki yıllarda öykü ve yazıları “Gösteri”, “Sosyal Demokrat Dergi”, “Dünya”, “Milliyet”, “Cumhuriyet” dergi ve gazeteleri ile çeşitli kültür-sanat dergilerinde yayımladı. Yedi yıl “Bizim Gazete”de köşe yazarlığı yaptı. 14 Nisan 2004 tarihinden itibaren de “BirGün” gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Ayrıca kimi TRT televizyon dizilerinde danışman olarak görev aldı. “Hüznün Coşkusu Altındağ” kitabı ile 1986 Akademi Kitabevi araştırma - inceleme ödülünü aldı. Bir Ankara /Altındağ monografisi olan bu eser, tiyatroya uyarlanarak Ankara Devlet Tiyatrosu’nda (1993), 2005’ten itibaren müzikal olarak Ankara, Bursa, Antalya ve Van Devlet Tiyatrolarında sergilendi. Bu eserle tiyatro alanında, 1993 yılında Sanat Kurumunca Övgüye Değer Yazar Ödülü’nü ve 1995 Kültür Bakanlığı Özel Ödülü’nü aldı. Seyman, 1998 yılında “Sabah” gazetesince Cumhuriyet’in 75. Yıldönümü nedeniyle seçilen “Aydınlanmanın 75 Kadını”ndan biri oldu. 13 Nisan 2007 tarihinde Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin makale dalındaki ödülünü aldı. 23 Nisan 2007’de, Global Unıon (UNI) tarafından verilen Avrupa’nın Başarılı Kadın Sendikacısı Ödülü Atina’da kendisine verildi. Örgütlü toplum ve örgütlü birey olmayı savunan Yaşar Seyman’ın, “Bir kelebek kadar ömrüm olsa, örgütlü yapılarda tüketirim” sözü onun hayat felsefesinin özeti olarak değerlendirilebilir. Yüzlerce panel, tartışma programı yönetti ve bu tür etkinlilere konuşmacı olarak yer aldı. Metin yazarlığını yapmış olduğu “Kadının Türküsü” müzikali, 3 Nisan 2004 tarihinde Almanya-Oberhausen’de Türkçe – Almanca olarak sunuldu. Yirmi beş ülkeden kadın sanatçının katıldığı oyunu on iki bin kişi izledi. Yaşar Seyman; SODEV, BASİDAV, BASİSEN, TÜRK – İŞ, Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği ve PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Ayrıca, Avrupalı Sanatçılar Derneği (SANDER)’nin başkanıdır.
Unvan:
Türk gazeteci, yazar
Doğum:
Erzincan, 17 Mart 1954

Okurlar

11 okur beğendi.
98 okur okudu.
3 okur okuyor.
54 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Saraylar saltanatlar çöker kan susar bir gün zulüm biter. Menekşeler de açılır üstümüzde Leylaklar da güler. Bugünlerden geriye, bir yarına gidenler kalır bir de yarınlar için direnenler. Adnan Yücel
Sayfa 206 - Bilgi Yayınevi - 2. Basım - Ocak 2021Kitabı okudu
"Eşitlik, özgürlük kardeşlik"... insan olan herkesin şiarı olmalıdır.
Sayfa 163 - Bilgi Yayınevi - 2. Basım - Ocak 2021Kitabı okudu
Reklam
Kadınları sevelim. Mücadelelerinde yalnız bırakmayalım. Kadınların mücadelesi hepimizin!
Sayfa 200 - Bilgi Yayınevi - 2. Basım - Ocak 2021Kitabı okudu
"Kurban olam kalem tutan ellere Katip arzuhalim yaz şaha böyle."
Sayfa 13 - Bilgi Yayınevi - 2. Basım - Ocak 2021Kitabı okudu
"Herkesin bir kimsesi vardır bilmez miyim? Bir de kimsesizliği..." Yılmaz Odabaşı
Sayfa 37 - Bilgi Yayınevi - 2. Basım - Ocak 2021Kitabı okudu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
296 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
21 haziran 1953'te Karaçi'de doğan Benazir, Pakistan'lı bir babanın, İran'lı Kürt bir annenin ilk çocuğu. Benazir'in babası Zulfikar Ali Bhutto Pakistan'ın seçimle gelen ilk lideridir. Aynı zamanda Benazirin örnek aldığı, izinden gittiği, bayrağı devraldığı insandır. Pakistan bağımsız ülke olmasından 41 yıl sonra 19 kasım 1988'de Benazir Bhutto ilk kez Müslüman ülkenin kadın başbakanı olur. 35 yaşındadır. 2 aylık annedir. Kitap Benazir'in içinde yaşadiğı sartları, yaşantısını, babasınin idamini, sürgünleri, hapis gunlerini, ülkeye donusunu, suikastleri ve tüm sevenlerinin ısrarına, uyarısına karsın gittigi mitingte bir suikast sonucu 27 Aralık 2007 de öldürülüsünü anlatiyor. Benazir babasının idam edildiği şehirde, babasının öldüğü yaşta ölür. Yazar Yaşar Seyman'ın Benazir Bhutto'ya olan hayranlığı ona bu biyografik romanı yazdırmıs. Çok sevdiğı Benazir'i özellikle kadınlar icin birseyler yapmadığı icin yer yer elestirmesi, Radikal örgütlerden ornekler verirken lanet, vahşi teror orgutu isid'in Ezidi halkına yaptığı canilikleri, zulmüde görmezden gelmiyor ve göclerden, çocuk gelinlerede değinmeden gecmiyor.
Benazir
BenazirYaşar Seyman · Bilgi Yayınevi · 201537 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Seyman'in önceki kitapları gibi raflardaki yerini gururla alacak bir yapıt: ZİNE Yeniden , yeni bir yola çıkmaktır yaşamak! Herkesin okumasını tavsiye edebileceğim en değerli kitaplardan birisidir.
Zine
ZineYaşar Seyman · Bilgi Yayınevi · 202033 okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
,#okudumbitti #kitapyorum #zine 238 Sayfa . "Birilerine yanaşarak, ödün vererek, susarak, günü gelince de insanların sırtına basarak yükselenleri, dünya görüşünü inkâr edenleri, içinden çıktığı insanları satarak yol alanları ve yükseldiğini sanan insanları sevmiyorum. Böyleleri hiç kutup yıldızım, rol modelim
Zine
ZineYaşar Seyman · Bilgi Yayınevi · 202033 okunma