Yavuz Odabaşı

Yavuz OdabaşıTüketim Kültürü yazarı
Yazar
8.2/10
31 Kişi
133
Okunma
10
Beğeni
1.776
Görüntülenme

Yavuz Odabaşı Sözleri ve Alıntıları

Yavuz Odabaşı sözleri ve alıntılarını, Yavuz Odabaşı kitap alıntılarını, Yavuz Odabaşı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ahmet Durgut
al... ver!, al... ver!, al... ver! nefesi al da verme bir bakalım... çatlarsın! nefesi ver de alma bir bakalım.... patlarsın! bittiiii... daha ne ararsın?
Sayfa 4 - Aura Kitapları - 5. Basım - Ocak, 2017
Sevgiyle Üretim Sevgiyle Paylaşım
Büyüme toplumundan çıkıp bir küçülme toplumu inşa etmeye girişmek gerekiyor. Küçülme, tüketim toplumundan çıkışı işaret eder.
Sayfa 287 - Aura
Reklam
ben hep 50 liralık alıyorum
Kısaca "tüketici egemenliği" olarak bilinen kavram ve uygulamalar kendi içinde bazı kısıtlamalara da sahiptir. İlk ve en önemli kısıtlayıcı faktör "bütçe sınırları"dır. Tüketici, finansal olanaklarının sınırları içinde egemendir.
Sayfa 16 - Aura Kitapları - 5. Basım - Ocak, 2017
Refahın ve seçme olanağının çok fazla olduğu toplumlarda alışveriş yapma ve tüketme temel boş zaman faaliyetleri haline gelmiştir. Toplumsal sınıf ve toplumsal roller, bireyin hangi kimlikle yaşaması ve neleri yapması gerektiğini belirleyen önemli etkenlerdendir. Tüketimi istenilen ve öngörülen biçimde yapmayan, yapamayan tüketiciler başarısızlar ya da tutunamayanlar olarak adlandırılıp etiketlenmektedir.
Sayfa 146Kitabı okudu
Tüketim kültürünün en önemli konularından biri "farklılık" yaratma üzerine oturmaktadır. İnsan olarak hepimiz, sınıflı bir toplumda bir yandan üstün gördüğümüz gruptan kopmamak için aradaki farkları gidermeye çalışırken, bir yandan da bulunduğumuz grubun içerisinde, göze çarpmayı, "fark edilmeyi" ve üstün duruma gelmeyi arzularız. Güzellik, başarı ve gücü yansıtan ürünlerle etrafımızda hayranlık yaratmaya çalışırız.
Sayfa 145Kitabı okudu
Yeni ürünlerin geliştirilmesi ve kullanım ömürlerinin hem fonksiyonel hem de sosyo-psikolojik olarak kısaltılması, tek kullanımlık olarak tasarlanması, elde bulunan ve kullanılabilir olan ürünlerin değer kaybederek elden çıkartılmasına neden olmaktadır. Bu durum, sürekli talep artışının önemli bir nedeni olabildiği gibi, tüketicilerin tatmin olma düzeylerinin de hep daha yükseğe çekilmesini sağlamaktadır.
Reklam
Tüketim toplumunda, reklamların ve kitle iletişimlerinin yarattığı ve sunduğu bir dünyada insanlar "herkes kral olabilir", "herkes zirveye çıkabilir" illüzyonuna sahiptir; prestij ve statü yarışını kazanmanın diğerlerinde olmayanı elde etmekten geçtiği anlayışı vardır.
Sayfa 31 - Aura Kitapları - 5. Basım - Ocak, 2017
"Yüksekten atmayı, hava basmayı, olduğumuzdan farklı gözükmeyi seviyoruz; emeksiz, çabasız servet ve bazı etiketler edinmeye düşkünüz, özeleştiriden kaçınıyoruz, en iyisini düşündüğümüz, en iyisini yaptığımız gibi duygu ve sanılarımız var, kendimizi çok beğeniyoruz. Böyle olduğu için de ne gereken ölçüde yaratıcı ve üretken olabiliyoruz, ne kendimizi geliştirebiliyoruz, ne eğitim, ne kültür düzeyimizi yükseltebiliyoruz. Bir bilgi, görgü, düşünce alt yapımız olmadığından ve beğeni düzeyimiz gelişmediği için, gösteriş merakımız nedeniyle maddi olanaklarımızı savurganca kullanıyoruz, villa, turistik tesis diye doğamızı, ülkemizi tahrip ediyoruz, diğer yandan üstümüzden dökülen pahalı giysi ve takılarla görgüsüzlüğümüzü sergiliyoruz. Doğal hareket etmiyor, bir garip yapaylık içinde bocalıyoruz."
Sayfa 150Kitabı okudu
Semboller Dünyasında Sörf
"Gerçek" ile "ideal" arasındaki boşluk günümüz tüketicisinin bir dilemmasıdır.
Sayfa 124 - Aura
Zevklerimiz, ürün ve hizmet tercihlerimiz kitle iletişim araçlarından, yaratılan düş dünyalarının taşıdığı imajlardan ve yaptığımız gözlemlerden etkilenmekte ve bunlar tarafından biçimlendirilmektedir. Magazin programlarında, dergilerde önümüze birer reçete gibi konulan "in"ler ve "out"lar bu konuda nelere dikkat etmemiz ve neleri benimsememiz gerektiğini göstermektedir. "Out"lardan çıkarak, yeni sunulan "in"lere geçmemiz beklenmektedir.
Reklam
Boudrillard'a göre, günümüzdeki tüketim, mal ve hizmetler aracılığıyla bireylerin ihtiyaçlarının tatmin edilmesinin ötesinde, bir gösterge sistemidir. Tüketim mallarının, göstergeler ve bunların hiyerarşik yapıları olarak kabul görüp önem kazanması söz konusudur. Bu durum, toplumsal farklılaşmaların, prestijlerin, statülerin ve herkesin nesneler önünde eşit olmamasının belirleyicisi olmaktadır.
Bir ürün, ana işlev ve rolünden daha fazlasına sahip olabilir. Bireyler, sadece pratik yararları ve işlevlerinden dolayı değil, aynı zamanda kim olduklarını gösterme, duygularını ortaya koyma ve çevreleriyle iletişim amaçlarından dolayı da ürün satın alıp kullanırlar.
“Kişi duymak istediğini duyar, görmek istediğini görür.”
Sayfa 131
Aslında, reklamcılık ve moda konusunda söylenebilecek olumlu ya da olumsuz çok şey olduğu açık. Kültür endüstrisi ve onun çalışma biçiminin kültür endüstrisi ürünlerini ortaya çıkartmanın yanında en önemli amaçlarından birisi de, bu ürünleri benimsemeye, kullanmaya ve tüketmeye hazır tüketici tipini oluşturmaktır. Edilgen olarak kabul edilen seyirci-izleyici durumundaki bireyler, yani tüketiciler, radyo-televizyon, sinema gibi kitle iletişim araçları ve bunlarda yer alan mesajlar yoluyla, kültür üretim sistemine ve onun amaçlarına uyumlu olmaya ikna edilirler.
"Markaların, rozetlerin, amblemlerin, imajların gölgesine sığınan modern insanın en büyük tatminlerinden biri putlaştırmalardır. Dinsel bir anlam taşısın veya taşımasın günümüz insanı, köleliğin meşru sayıldığı her dönemde olduğu gibi yüceltmeye yatkındır. Böyle olduğu için imaj toplumunun gönüllü kulluğuna her an hazırdırlar."
Sayfa 103Kitabı okudu
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.