Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yılmaz Özakpınar

Yılmaz ÖzakpınarÖğrenme yazarı
Yazar
Çevirmen
8.1/10
62 Kişi
280
Okunma
33
Beğeni
3.956
Görüntülenme

Yılmaz Özakpınar Yorumları ve İncelemeleri

Yılmaz Özakpınar yorumları ve incelemelerini, Yılmaz Özakpınar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yılmaz Özakpınar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
247 syf.
8/10 puan verdi
1996 yılında aldığım bir kitap. Mümtaz Turhan'ın hayatı ile başlayan kitap Türkiye'de Kültür değişimi ile ilgili problemlerin anlaşılması için katkılarda bulunan bilim adamı Mümtaz Turhan'ın düşüncelerinden oluşmaktadır.
Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi
Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma MeselesiYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201514 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar, psikolojiyi bugünkü konumuna getiren dönüşümleri ve etki kaynaklarını ortaya koyuyor. Psikolojinin felsefe ve biyoloji içindeki köklerini inceleyen yazar, psikolojiyi bir bilim disiplini yapan önemli deneysel teknikleri, olguları ve teorileri tarihsel perspektif içinde tanıtıyor. Yazara göre, davranışlar, iç ve dış çevre koşullarına adaptasyon aracıdır ve uygun davranışları oluşturma bakımından bilinç yaşamsal önem taşır. Zihnin işleyişinde bilince yansımayan süreçler de vardır; fakat çözüm ya da karar gerektiren durumlarda bilinç ön plana geçer. Modern psikoloji, davranış olgularından hareket ediyor, o davranışları doğuran zihin süreçlerini deney anlamaya çalışıyor. Artık psikolojide kısır tartışmalar devri kapanmış, kanıt oluşturan deneysel olguların hakemliğine başvurma yolu açılmıştır. Psikoloji Tarihi, başlangıcından bugüne psikolojide çığır açıcı gelişmeleri, o gelişmelerin tarihsel koşullarını ve o gelişmelere yol açan bakış açılarını inceleyerek ortaya koyuyor. Bugün, dünün içinden çıkıyor. Dünü bilmek, bugünü daha derin bir anlayışla değerlendirmeyi sağlıyor. Kitap, her bilimin başlangıç evresinde kendini göstermiş olan ekollerin artık psikolojide etkisini yitirdiğini, psikolojinin, günümüzde, doğa bilimleriyle aynı genel metodolojiyi paylaşarak sürekli ilerleme yoluna girdiğini vurguluyor.
Psikoloji Tarihi
Psikoloji TarihiYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201246 okunma
Reklam
116 syf.
10/10 puan verdi
İmansızlığın imkansızlığı
İmansızlığın imkansızlığını çok iyi bir örgü içerisinde ince ince delillendiriyor yazar. Özellikle Ateizm/Deizm vd. felsefi tartışmaların yoğunlaştığı bu dönemde tekrar tekrar okunması, birçok soruyu boşa ve birçok soruyu ise yeni baştan ortaya çıkartacaktır.
İnsan İnanan Bir Varlık
İnsan İnanan Bir VarlıkYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201433 okunma
138 syf.
10/10 puan verdi
Bir Medeniyet Teorisi/ Yılmaz Özakpınar Yılmaz hoca medeniyet ve kültüre yeni bir teori ile karşımıza çıkmış. Kitabı okurken nerdeyse her cümlenin altını çizdim. Anlaşılır ve akıcı dileyle kitabın nasıl ilerlediğini anlayamıyorsunuz. Mutlaka okunması gereken kitaplardan. Kitaptan bir alıntıyı bırakıyorum. Şimdiden iyi okumalar. Rasyonelleşmiş bir inancı ve o inançtan kaynaklanan bir ahlâk nizamını benimseyen insanların ruhsal yükselişi,onların, o inanç ve ahlâk nizamına göre yaşamasını sağlayacak bilinçli bir teşkilatlanmaya yol açar.İnsanlar üzerinde böyle bir etkisi görülen bir inanç ve ahlâk nizamı "medeniyet"tir. Medeniyet, toplum çapında bir ruh enerjisi sağlar ve kendini ifade eden, kendisiyle bağdaşan, kendinden ilham alan eserlerin meydana getirilmesini teşvik eder.Doğa ve toplum hayatı içinde meydana getirilen her türlü eser "kültür"dür. Kültür eserleri,bir taraftan yaşamın gereklerini yerine getirirken, bir taraftan da meydana geldiği medeniyetin inanç ve ahlâk nizamını yansıtır.
Bir Medeniyet Teorisi
Bir Medeniyet TeorisiYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201838 okunma
436 syf.
7/10 puan verdi
·
27 günde okudu
Bu kitabı 5 yıl öncesinde okuduğumda sonunu getirmekte zorlanmıştım , bugünde gördüm ki gene sonu zor geldi .Akademik dil yanına birazda felsefe alınca ortaya çıkan kavramları kavramakta zorlandığım anları yaşadığımı söylemeliyim. Bilim ile Din kavramının aynı yerde bulunabileceği, İnsanlığın ortaya çıkışının bilim ve ilahi tarafları ile izahı, Medeniyet ve kültür öğelerinin kapsamını, Ziya Gökalp ve Mümtaz Turhan hocaların medeniyet ve kültüre ait çalışmaları, İnsan zihni ve sanat Satırlarına ait bir yazın olmuş Yılmaz Özakpinar hocamızın kaleminden.
İnsan Düşüncesinin Boyutları
İnsan Düşüncesinin BoyutlarıYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201410 okunma
116 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
"İnsan hakikatin ne olduğunu bilmeden hayatına yön veremez. Hakikati kesin olarak bilecek konumdaki iman kaynağına bağlanmadan da hakikati bilemez." deyip devam ediyor Yılmaz Özakpınar; imanın, insan hayatında biyolojinin doğurduğu psikolojik bir ihtiyaç olduğunu, bu bağlamda ister hurafeler, isterse insan kaynaklı fikirler olsun iman edebileceğini, iman etmenin bir nevi zorunluluk olduğunu çünkü insan hayatındaki belirsizliklerin mutlaka giderilmesi gerektiğini belirterek asıl meselenin iman edip etmemek değil hakka mı batıla mı iman edip etmediği olduğunu anlatıyor. İnsan, iman kaynağını seçmekle hürdür ve bu hürriyet sorumluluk getirir. İnsan, kendi aklıyla karar verdiği, özgür ve sorumlu olduğu, seçim yaptığı için dramatik bir varlıktır, diyor Özakpınar. Tavsiyemdir.
İnsan İnanan Bir Varlık
İnsan İnanan Bir VarlıkYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201433 okunma
Reklam
138 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kültür ve medeniyet tanımlamaları, medeniyet karşılaştırmaları, ideoloji ve inanç kılıfıyla yapılan, tarihe mal olmuş hatalar, örneklendirmelerle çok güzel anlatılmış ve çözüm , toplumsal hal çareleri için uygulanabilir bilimsel teoriler geliştirilmiş. İnanç ve ahlakın, medeniyetın ruhu olduğu vurgulanmış, 2 günde okuyabileceğiniz 138 sayfa bir eser.
Bir Medeniyet Teorisi
Bir Medeniyet TeorisiYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201838 okunma
116 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Yılmaz Özakpınar, yakın zamanda vefat eden değerlerimizden birisi. Doğrusu vefat ettiğinde kim olduğundan haberdar değildim. Bir hocamın derste bu kitabı tavsiye etmesinden sonra okuyup kendisini tanıdım. Bu zamana kadar böyle kıymetli bir bilim adamını tanımadığım için teessür duydum... Kitapta, Yılmaz Özakpınar'ın, insanın inanca olan ihtiyacı ve inancın gerekliliği hakkında sadece psikolojik değil, aynı zamanda felsefî bir tahlille mantık zeminine oturttuğu görüşleri ile karşılaşmaktayız. Çok fazla yerin altını çizdim. Çokça istifade ettiğim bir eser oldu.
İnsan İnanan Bir Varlık
İnsan İnanan Bir VarlıkYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201433 okunma
222 syf.
5/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Kitapta genellikle öğrencilerin okul hayatında başarıyı nasıl yakalayacaklarından bahsediyor aynı zamanda öğrenci psikolojisi, öğrenci-öğretici ilişkisi, nasıl ders çalışılması gerektiği, zamanın nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler veriliyor. Bazı sayfalarda da konuyla ilgili yapılmış hoş çizimler vardı. Açıkçası kitap beklentilerimin altında kaldı. Kitabın üslubu bana biraz ağır geldi. Cümleler gereksiz uzatılmıştı. Akademik, ağır bir konuyu işeyen bir eser olmadığından bazı bölümler kısa kesilip somut örneklere dayandırılabilirdi. Çok soyut kaldığından kitap elimde süründü. Genellikle de bildiğimiz şeyleri anlattığından benim için sıkıcı bir kitap oldu.
Öğrenme
ÖğrenmeYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat A.Ş. · 201658 okunma
302 syf.
6/10 puan verdi
Yazarın daha önce medeniyetin bir ahlak ve inanç nizamına dayandığı tezini işlediği kitabını okumuştum. Dil ve anlatım olarak düşünsel metin okumanın tadını verdiği için bu kitabını da okudum. Teknik açıdan tam bir denemeci. Tavsiye ederim. Gel gelelim öne sürülen fikirler bakımından çok su götürür. Tabii olması lazım gelen de budur. Ben yazarın Erol GÜNGÖR’e ve Ziya Gökalp’a, onların kültür-medeniyet kavramlarına dönük kıyasıya eleştirilerini çok beğendim. Tam bir analiz ustası. Ancak hem evrim teorisini hem de İslam’ı birer temel varsayıma indirgedikten sonraki gidişat bana pek makul gelmedi. Hele ki bu indirgemeci eşitlemeden sonra tipik bir din propagandacısı kılığına bürünmesi beni şaşırttı. 100. sayfaya kadar gayet aklı başında, bilimin doğasını da bilim felsefesini de oturtmuş bir yazarın bir anda bilimsel bir teoriyle bir dini eşitleyip yola devam etmesi akıl alır gibi değil. Bu sayfadan sonra karşınızdaki bilim felsefecisi vaize dönüveriyor ama Osman Turan ve Sait Nursi eleştirileriyle tekrar kendine geliyor. Sağlam üslubu dolayısıyla zevkle okudum. Kavramlar üzerindeki titiz çalışmaları düşünsel özenliliğinize katkı sağlayabilir.
Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler
Kültür ve Medeniyet Üzerine DenemelerYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 20147 okunma
Reklam
146 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Yazara göre medeniyet, sembolik düşünce planında mantıksal sonuçları çıkarılabilen rasyonel bir inanç ve ahlak nizamıdır. Bu nitelikte bir inanç ve ahlak nizamı çerçevesinde ortaya çıkan bir kültür, değişmeye ve gelişmeye açıktır. Böyle olmakla birlikte, bir medeniyete bağlı kültürün, yeni kültür unsurlarına uygulandığı nihai ölçü, bağlı olduğu inanç ve ahlak nizamına uygunluktur. Eserde İslam medeniyeti ve Türk kültürü ilişkisi inceleniyor.
İslam Medeniyeti ve Türk Kültürü
İslam Medeniyeti ve Türk KültürüYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201634 okunma
143 syf.
·
Puan vermedi
Kitap İncelemesi İncelemeyi Yapan : Hakan OYMAK Kitabın Adı: İslam Medeniyeti ve Türk Kültürü Yazarın Adı Soyadı: Prof. Dr. Yılmaz ÖZAKPINAR Kitabın basıldığı yayınevi ve basım tarihi: Ötüken Neşriyat,2012 Kitabın sayfa sayısı: 143 Türkiye’nin yetiştirdiği önemli sosyologlardan olan Prof. Dr. Yılmaz ÖZAKPINAR’ın kültür ve medeniyet konulara
İslam Medeniyeti ve Türk Kültürü
İslam Medeniyeti ve Türk KültürüYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201634 okunma
222 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Öğrenmenin psikolojik koşulları
Öğrenme ile ilgili derli toplu kaynaklardan biri. Yazar teknikle beraber işin psikolojik yönünü dd ele almış. Vermek istediği bir mesaj var. Bir felsefe kazandırmaya çalışıyor. Genel olarak konu bunun etrafında dönüyor. Benim de çalışmalarımla örtüşen tespitler var. Bu açıdan hoşuma gittti. Bazı yerlerde okumak zorlaşıyor. Ama genel anlamda okunabilir ve fayda sağlayacak bir kitap. Bir sorunu da konunun biraz soyut kalmasıydı. Belki biraz daha somut, belirgin taktikler verilebilirdi. Çünkü okurlar daha basit daha hap şeklinde bilgi isterler çoğu zaman. Ben kitabı ortanın üstünde buldum. Geliştirilebilir bir konu.
Öğrenme
ÖğrenmeYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat A.Ş. · 201658 okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Psikoloji tarihi sadece tarihi araşdırmakla kalmıyor, insanların hayati bakış açılarınıda tarih boyunca araştırıyor.İnsanin biıinçli davranışlarını tarihi dönemlerde ön plana çekiyor.
Psikoloji Tarihi
Psikoloji TarihiYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201246 okunma
143 syf.
4/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Sanırım diye başlayacağım (aslında sanmıyorum, okurken emin oldum), bu kitap Yılmaz Özakpınar' ın tez çalışması ve sadece diğer çalışmalardan alıntılar, deneyler ve tanımlamalar ile bir bakıyorsunuz kitap bitmiş. 150 sayfalık kitabın tamamı Hafıza nedir? sorusuna cevap vermeye çalışıyor. Akademik bir çalışma dosyasını kitap olarak bize sunmuşlar. Aynı bilgiler günümüzde, fazlasıyla internetten temin edildiği için açıkçası kitabı aldığıma üzüldüm.
Hafıza
HafızaYılmaz Özakpınar · Ötüken Neşriyat · 201823 okunma
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.