Zafer Işık

0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
237
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kazım Karabekir Paşa'nın Aile Hayatı
Kazım Karabekir Paşa'nın babası Mehmet Emin Paşa 1853 yılı sonlarına doğru 16 yaşında iken Ruslarla savaşmak için Rumeli'ye giden " gönüllüler" grubuna katılmıştır. 1854 yılında Silistre Müdafaasında yer almıştır. Sonra tekrar gönüller ile gittiği Kırım'daki Sivastopol Muharebelerine katılarak üstün hizmetlerin yanında bir hücumda yaralanıp "Gümüş Muharebe Madalyası (Sivastopol Nişanı) ile ödüllendirildi. Sonra Osmanlı ordusunda Kastamonu Alaybeyliği, İskilip'te kaymakamlık, Hakkari, Van ve Harput'ta Jandarma Komutanlığı görevlerini ifa etmiştir. Son görevi olan Hicaz vali vekili ve Jandarma Alay Komutanlığı olarak görev yaptığı sırada Mekke'de baş gösteren kolera salgınına yakalanarak 1893 yılında yani 57 yaşında iken vefat etmiştir.
Sayfa 9
Sivas Kongresinin toplanmasındaki rolü ve desteği
Karabekir Paşa Sivas Kongresinin erken kapanmasının doğru olmayacağı fikrine iki sebepten ötürü karşı çıkmıştır. İlki hükümetin değiştirilmesi fikrine Istanbul'dan henüz bir cevabın gelmemesidir. Kongrenin kapanması ile Anadolu'nun başsız ve mercisiz kalacağını düşünmektedir. İkinci tehlike kongrenin henüz doğuda başlayan kürt ayaklanması sırasında dağılmasının İstanbul Hükümetinin maneviyat ve mukavemetini artıracağı düşüncesidir. Bu düşüncelerle kongrenin dağıtılmasının halk üzerindeki etkisini olumsuz etkileyeceği endişesi taşımış ve kongre heyetine bu düşüncelerini bildiren bir yazı göndermiştir.
Sayfa 39
Reklam
Karabekir Paşa 14 Ocak 1920 tarihinde Erzurum'daki Topçu Alayı Telsizi ve Tayyare Müfrezeleri'ni teftiş etmiştir. Teftiş sırasında bereberinde getirdiği Sanayi Mektebi öğrencilerinin toplara çıkıp inmelerine izin vererek topları daha yakından incelemelerini sağlamıştır. Ayrıca çocuklara telsiz cihazlarını yakından tanıtarak haftada bir gün at binme eğitimi almalarını istemiştir.
Sayfa 74
Sanayi Mektebi
İsveç usulü spor programları uygulanan Sanayi Mektebinde beden eğitimi, engel atlama ve jimnastik gibi spor faaliyetleri uygulanmıştır. Atış talim günleri ise Cuma günüdür. Milli duyguların işlendiği Müzik derslerinde şarkılar ve marşlar Erzurum folklorüne ait motifler içermektedir. Bu mektebin öğrencileri 1 Mayıs 1921 tarihinde bir orkestra kurmuştur.
Sayfa 72
Karabekir Paşa'nın Okul öncesi eğitim hakkındaki düşünceleri
Ezbercilikten uzak durmak ve uygulamaya dönük çalışmalar yapmak en önemli eğitim anlayışını oluşturur. Öğrenciler 5-6 yaşlarında iki yıllık bir ön eğitimden geçmelerini vurgular. Bu dönemde kazandırılması öngörülen davranışların yine oyunlar eşliğinde öğretilmesi gerektiğini belirtir.
Sayfa 140
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok