Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zekai Şen

8.6/10
38 Kişi
101
Okunma
15
Beğeni
2.042
Görüntülenme

Zekai Şen Sözleri ve Alıntıları

Zekai Şen sözleri ve alıntılarını, Zekai Şen kitap alıntılarını, Zekai Şen en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eleştiri görmeyen bilgi, insan zekasını zehirler.
Sayfa 7 - TÜBİTAK Popüler Bilim KitaplarıKitabı okudu
"Bilgili olmak ve bilgileri akılcı biçimde bir düşünce sistematiği içinde oluşturmak için mutlaka inançsız veya dinsiz olmak gerekmez."
Reklam
Medeniyet
Medeniyet kelimesinin kökeni Arapça madinah kelimesidir ve bu Türkçe/Osmanlıca "medine" kelimesiyle eş anlamlıdır.
• Pasteur'den yaklaşık 400 sene önce mikrobu, Fatih Sultan Mehmed'in hocası Akşemsettin tanımlamıştır.
"Kur'an - ı Kerim'i sadece dinî günlerde, cenaze merasimlerinde, mevlitlerde veya diğer günlerde dinleyerek değil, onda bulunan akılcı emirlere de kulak vererek aydınlanmaya çalışılmalı ve bilimsel gelişmeye büyük katkılarda bulunmuş düşünce ve bilim insanlarımıza gerekli önemi vermeliyiz."
Sayfa 155Kitabı okudu
• Aslında birçok Avrupalı bilim tarihi yazarının dediği gibi Avrupa, Müslümanlar sayesinde bilgi, teknoloji ve bilimin ne olduğunu öğrenmiştir.
Reklam
Harezmî; "algoritma" kelimesinin bu bilim insanının Latince adı olduğunu pek azımız biliyoruz.
Yeniden hatırlatmalıdır ki formüller, denklemler ve yöntemlerin körü körüne öğrenilip uygulamaları kişiyi uzman yapmaz, tam tersine, benzer sorunlara benzer yaklaşımları getirilmesine, aynı şeylerin sorgusuz sualsiz yinelenmesine yol açar.
" Kısaca söylemek gerekirse, her türlü özgür düşüncenin insanın iç dünyasında var olmasını temin etmek, sadece bilimsel ve teknik gelişme için değil, aynı zamanda toplumun ve o toplumu oluşturan insanların aydınlık bir zihniyete kavuşması için de gerekli bir koşuldur. "
Sayfa 141Kitabı okudu
Doğrulama, incelenen bilimsel kuramın giderek inanç alanına da girerek dogmatik biçimde algılanması tehlikesini doğurabilir. Bu bakımdan tüm bilimsel olguların ve özellikle de kuramların yanlışlanabilir olduğu asla akıldan çıkarmamalıyız.
Reklam
Bilimin eleştirel olduğunu, bir dogma veya tabu şeklinde algılanmasının ise en büyük bilimsel ihanet olduğunu idrak etmek gerekir.
Sayfa 61 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Metafizik düşünceler ne kadar inkar edilmeye, bilim dışıymış gibi gösterilmeye çalışılsa da Rene Descartes'ın dediği gibi, "Bilimin kökeni metafizik düşünce, gövdesi fizik, dalları değişik bilim konularıdır."
Sayfa 148Kitabı okudu
Bilim Dili
Bilim tarihine bakıldığında, bugünkü bilimsel birikimi sağlayan başlıca dillerin Yunanca ve Arapça olduğu görülür. Acaba Müslümanlar neden Yunanca öğrenmediler ve tüm Yunanca kaynakları Beytül Hikme kurumunda Arapçaya tercüme ettiler. Bunun en önemli sebebi, Arapça bilen herkesin bu bilgilerden yararlanmasını temin etmektir.
Sayfa 192Kitabı okudu
Bilimsel Çalışma ve İnsan Hakları
Bir toplumda insan haklarının ön planda tutulabilmesi için bilimsel çalışmaların gelişmesi, bilimsel çalışmaların gelişmesi için de insan haklarının gözetilmesi gerekir.
Sayfa 148Kitabı okudu
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.