84 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Bir zamanlar geçmiş sayilarda dahil olmak üzere çokça okuyordum lakin sonrasında bazı aksaklıklar ve dünyevi meşgaleler sebebi ile okuyamadım. Bu sene itibari ile yeniden istifade etmeye çalışacağım inşallah. Her ay heyecenla beklenecek, hiç sıkılmadan, büyük bir keyifle okunabilecek aylık kültür ve tarih dergisi:)
Yedikıta Dergisi - Sayı 186 (Şubat 2024)
Yedikıta Dergisi - Sayı 186 (Şubat 2024)Yedikıta Dergisi · Çamlıca Basım · 202417 okunma
Sultan Üçüncü Ahmet, şair ve hattat bir sultandı. Bizzat kendi yazdığı 4 adet Kuranı Kerimi vardır. İstanbul'daki bazı tarihi camileri, onun hat levhaları süsler.
Reklam
Yavuz Sultan Selim Han
Padişahlar arasında kitap okumaktan gözleri bozulan ve Evliya Çelebi'nin rivayetinden, mercek (gözlük) kullandığını öğrendiğimiz ilk Osmanlı padişahıdır.
Yavuz Sultan Selim, sabahlara kadar ekseriyetle kitap okuduğundan gözleri adeta kan çanağına dönerdi. 3-4 saat uykuyla yetinir, diğer zamanlarını okuyup yazmakla geçirirdi.
Buharî'yi okumak.. Osmanlılarda çok ehemmiyet verilen bir şey. Buhari hatmi yapılırmış
Osmanlılar fethettikleri yerlerdeki kütüphaneleri...
Osmanlılar, fethettikleri ülkelerde vakıf kütüphanelerinin kılına dokunmuyorlardı. Hepsini düzenleyip kataloglarını yaptırıp yerlerinde bırakıyorlardı. Getirilen kütüphaneler sadece mağlup sultanların hususî kütüphaneleriydi. Yalnızca bunlar ganimet olarak alınıyordu. Vakıf malına el sürülmüyordu.
Reklam
Hz. Hatice Annemiz...
Yeryüzünün en hayırlı kadınlarından biriydi o... Rasûlullah'ın can yoldaşı, vahyin sırdaşı, İslam'ın ilki ve öncüsü olmuştu. Ne güzel tevafuktur ki taşıdığı isim, 'erken doğan, ilkçi, erkenci' manalarına geliyordu.
Sami Paşazâde Sezai ve bir çok Osmanlı aydınları için Batı, medeniyetin ulaştığı son mertebe ve kendilerinin de misal alacahi numunedir. Haklı oldukları yanlar olsa da bu yazarlarımızın düştükleri en büyük hata, Batı'nın ikiyüzlü tarafı ve gerçek arzularını görememeleri veya görmezden gelmeleridir. Amin Maalouf'un bu iki yüzlülüğü vurguladığı satırları, koşulsuz Batı hayranlığı için önemli bir tenkittir: "Batı'nın yüzyıllardan beri, dün olduğu gibi bugün de içinde bulunduğu dram, dünyayı uygarlaştırma arzusu ile ona egemen olma isteği -iki uzlaşmaz dilek- arasında sürekli bocalamasından kaynaklandı. Her yerde en soylu ilkeleri dile getirirken, o ilkeleri, ele geçirdiği topraklarda uygulamaktan titizlikle sakındı."
Sultan Abdülhamit Han, tarihe ve dünya siyasetine özel ilgi gösterirdi. Avrupa basınını günü gününe takip ederdi. Mühim kitapları yayınladıkları yıl tercüme ettirip okur veya okuturdu. Bu şekilde 6 bin kitap tercüme ettirmiştir ki, defterler halinde kütüphanesinden çıkmıştır...
İkinci Abdülhamid Han'ın en büyük hususiyetlerinden biri de iyi bir okuyucu olmasıdır. İlme olan merakı, münzevi hayatı gözden kaçmaz. Sultan Abdülhamit Han'ın 10 binden fazla kitap bulunan şahsi kütüphanesi, vakit geçirmeyi en çok sevdiği yerlerin başında geliyordu.
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.