Cansu

Cansu
@yesomerci
Bosphorus ve Haliç
İo, Argos kralı İnakhos'un kızıdır. Argos şehrinin Hera tapınağında rahibedir. Günün birinde Zeus İo'yu görür ve güzelliğinden etkilenip ona yanaşır. Hera bunu öğrenince büyük bir kıskançlığa kapılır. Zeus da sevgilisi İo'yu karısı Hera'nın öfkesinden korumak için beyaz bir ineğe dönüştürür ve bu hayvanla hiçbir ilişiği olmadığına dair Hera'ya yemin eder. (Tasvir için bkz:pin.it/hh7umfqwa3v6vz) Bunun üzerine Hera ineğin başına, onu gözetlemesi için bin gözlü dev Argos'u verir fakat Zeus, Argos'u Hermes'e öldürtür. Bu sefer de Hera ineğin başına ondan kurtulamayacağı bir atsineği musallat eder. İnek İo bu atsineğinden kurtulmak için kıtadan kıtaya koşar fakat bir türlü kurtulamaz. İo İstanbul Boğazı'ndan da geçer ve boğaz "inek geçidi" mânâsına gelen "Bosphorus" adını alır. İo sinekten kurtulmak için başını bir sağa bir sola sallar. Boynuzunu oradan oraya vurur ve toprak parçalarını birbirinden ayırıp derin yarıklar oluşturur ve bunlardan biri "Haliç"tir.
Reklam
Büyük Tufan ve Halk
Zeus'un insanlara olan kızgınlığı, büyük bir sel aracılığıyla insan soyuna son vermeye karar verecek kadar kötüye gitti. Fakat Promethius, oğlu Deukalion'u bundan haberdar etti ve Deukalion içi erzakla dolu bir gemi inşaa edip karısı Epimetheus ile Pandora'nın kızı Pyrrha'yı bindirdi. Zeus yeryüzünün büyük bir kısımını neredeyse yaşamı yok edecek kadar suyla doldurdu. Buna karşın Pyrrha ve Deukalion dokuz gün dokuz gece boyunca güvenle seyahat edip yüce Parnassos dağının zirvesine ulaştılar. Karaya ayak bastıkları için Zeus'a kurban adadılar bunun üzerine Zeus bir dileklerinin yerine getirileceğini söyledi. Pyrrha ve Deukalion insan dilediler. Zeus onlara arkalarına taşlar atmalarını emrettiğinde bunu yaptılar. Deukalion'un attığı taşlar erkek, Pyrrha'nın attığı taşlar kadın hâline geldi. Bu çakıllardan (Yunanca "laas"), halk (Yunanca "laos") türemiştir. Tasviri: pin.it/jnkiuqqnzos3pa
Atlas ve Atlantik Okyanusu
Eski Yunanlılar görünen dünyayı; yeryüzünün zemin ve gökyüzünün kubbeli bir çatı şeklinde olduğu bir bina gibi tasvir ettiler. Gökyüzünü ya Tanrı Atlas, yorulmak bilmeyen kollarıyla taşıyordu, ya da yeryüzünün iki yanındaki taşıyıcı sütun tarafından taşınıyordu gökyüzü. Çoğumuzun aşina olduğu bir figür, Atlas gökyüzünü taşıyor: pin.it/kx2joqpaqoceiq İnanışa göre Atlas Hesperidlerin yanında en batıda durmaktadır.(pin.it/yoazj63gtzpjta) Batıdaki büyük su kütlesi Atlantik Okyanusu adını Tanrı Atlas'tan alır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Fayton
Fayton, adını Yunan Mitolojisi'deki "Phateon" mitinden alır. Hikayeye göre Phateon, Klymene ve Güneş Tanrısı Helios'un oğludur. Tanrı Heleos'un her gün güneş arabasıyla doğudan batıya seyahat ettiğine inanılır. Phateon bir gün babasının yaşadığı saraya gider. Oğlunu gören Helios ondan bir dilek dilemesini söyler. Phateon güneş arabasını kullanmak istediğini söyler. Kimi söylentilere göre isteyerek kimilerine göre istemeden de olsa Helios oğluna izin verir. Phateon güneş arabasını sürerken atların kontrolünü kaybederek Dünya'yı ateşe vermeye başlar. Bunun üzerine Zeus, Phateon'unu şimşekle vurur. Güneş arabası, günümüzdeki fayton şeklinde tasvir edilir ve bu adı güneşin oğlu Phateon'dan alır. Bkz: pin.it/dreqqlpk667dwo Ayrıca güneş arabalarının yakından geçtiği düşüncesiyle o zaman "Doğu Etiyopyalılar" adı verilen topluluğun ten renginin siyah olduğu sanılır.
Okyanus
Yunanlılara göre dünya yuvarlak bir tepsi şeklindeydi ve yeryüzü Avrupa, Asya ve Libya olmak üzere üç büyük kara parçasından oluşuyordu. Bu kara parçasının etrafında başı ve sonu bir olan bir akarsu akmaktaydı. (Bkz: pin.it/fgarspfgr5n24k) Bu akarsuya Okeanos adını verdiler. Onlar için bu tatlı su olsa da bizlerin şu anki kullandığımız "Okyanus" adının temelidir.
Reklam
Biz kendini bir şey sanan koyunlarız, yıllar çoban.