Miletoslu filozofların üçüncüsü olan Anaksimenes (ykş. İ.Ö. 570-526) ise her şeyin kökeninde bulunan ilk maddenin hava ya da soluk olduğunu savunmuştur. Anaksimenes, Thales'in öğretisinde suyun ilk madde sayıldığından haberdardı elbette. Peki ama su nereden çıkmıştı? Anaksimenes'e göre su sıkışmış havadan başka bir şey değildi. Yağmur yağarken suyun havada yoğunlaşıp düştüğünü görürüz. Anaksimenes suyun daha da sıkıştırdığında toprak haline geldiğini ileri sürmüştü. Eriyen buzdan kumun çıktığını gözlemlemiş olabilir. Diğer yandan, ateşin de incelmiş hava olduğunu düşünüyordu. Yani Anaksimenes'e göre toprak, su ve ateş hep havadan oluşmuştu. Toprak ve su bir kez ortaya çıktıktan sonra, tarlalarda yetişen bitkileri açıklamak pek zor sayılmaz. Belki de Anaksimenes toprak, hava, ateş ve su var olmadan yaşamın da oluşamayacağına inanıyordu. Ama asıl başlangıç noktası havaydı. Yani doğadaki tüm değişikliklerin altında bir ilk maddenin yatması gerektiği konusunda Thales'le hemfikirdi Anaksimenes.
“Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları bu durumu net olarak gösteriyor. 2021 yılında YKS’ye giren 2,4 milyon öğrenciden %32’si ilk barajı aşamadı, iki yıllık bir meslek yüksekokulunu tercih edebilmek için gereken 150 puanı alamadı. Yani YKS, eğer lise mezuniyet sınavı olsaydı, üç öğrenciden biri liseden mezun olamayacaktı. Öğrenciler, sınavın ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi’nde 40 matematik sorusundan ortalama 5,1 soruya doğru yanıt verebildi. Öğrencilerin aldığı puanlar çok düşük olduğu için ve bu haliyle kontenjanlar boş kalacağı için, baraj 2021 yılında 10 puan aşağı çekildi. 2022’de ise barajın toptan kaldırılmasına karar verildi.”
Sayfa 33 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yks öncesi aileme yaptığım konuşma
Artık çocukluktan çıktım.Sana yük olmak bana güç geliyor.
Bu durumda neredeyse her meslek, her kariyer planı ya da her hayat yolculuğu gayet makul gelecektir kulaklarınıza. Oysa başarısızlığın karanlığında aynı hayalleri kurduğunuzda zamanla gerçekten bu işi yapmak istiyor muyum sorusunu cevaplayabilir hale geleceksiniz. "Ben gerçekten ne istiyorum?" sorusuna doğru bir cevap verebilmenizi sağlayacak yaklaşım tam olarak bu. Gayet pespaye bir barda, gelen 10- 15 müşterinin sizin ne çaldığınızla asla ilgilenmediği bir ortamda gitar çaldığınızı düşünün. Yine de gitarist olmak ister miydiniz? Ya da onca yılın emeği, onca çözülmüş YKS sorusunun ardından girilen ilk binlik derecelerin sonunda hastaya takmadığınız sarı su nedeniyle dayak yediğiniz anı hayal edin, hala doktor olmak kulağınıza hoş geliyor mu? İşlerin sonunda tamamen başarısız olacağınız ön kabulü ile düşünmeye başlamak, artık sondaki bir hayale değil, sürece yani yolun kendisine odaklanmanızı sağlayacak. Onca emeğin ve yılların sonunda başarısızlıkla yüzleştiğiniz anı hayal edin, geriye dönüp baktığınızda verdiğiniz emekler için pişman olacak mısınız? Eğer içinizde pişmanlığa ilişkin en ufak bir şüphe dahi varsa o yolun sizler için doğru olmadığını söyleyebilirim. Ama cevabınız gitar solonuzu dinlemeyen dinleyicilere rağmen, sarı su takmadınız diye sizi hemen CİMER' e şikayet edecek hastalara rağmen, yani başarısızlığın gerçekliğine rağmen, "yürüdüğüm bu yoldan pişman olmayacağım" şeklindeyse, işte o zaman gerçekten istediğiniz şeyi bulduğunuzu söyleyebilirim.
Yks...
Bildiği tek şey hayatında kritik bir dönem yaşadığıydı. Bir döneme girmişti ve bunu işçi benzeri bir şekilde atlatmaya çalışıyordu.
Sayfa 428 - Ren YayınlarıKitabı okudu
YKS;)
"...ailemle kalmak ya da onları terk etmek arasında bir seçim yapacağım."
Reklam
288 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.