Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
-Küfür nedir? -Nimetin çokluğundan şaşırıp azmak, Allahın rahmetinden ümit kesmektir. -Rıza nedir ? -Allahın hükmüne bağlanmak, başa gelen musibetlere sabretmektir. -Hilim / yumuşaklık nedir? -Gücü yettigi anda merhametini göstermek , kızdığında razı olmak. -Sabır nedir? -Kızmamak ve isteyen şeye tahammül göstermektir. -Kerem nedir? -Dostluğu
“Şu üç şeyden kurtulan yeri cennettir. Bunlar, minnet , meûnet , melâmet . Minnetten kurtulan kimse, bir iyilik yaptığı zaman onu başa kakmaz. Maunetten/ insanlara yük olmaktan kurtulan kimse, onlara ağırlık vermez. Melametten kurtulan kimse; birisinin kusurunu gördüğü zaman onu kınamaz.”
Reklam
öğüt
"Ey Hükümdâr! Kalbine herhangi bir şeyin sevgisini ve nefretini sokma; çünkü kalbin özelliği, isminden de anlaşılacağı gibi; her yöne kolayca evrilir. Her zaman düşünerek hareket et; düşünmeyi kendine vezir yap. Aklını yakın dost ve danışmanın yap! Daima uyanık olmaya gayret et! İstişaresiz bir iş yapmaya başlama! Adaletten ve insaftan asla sapma! Eğer bunları yaparsan, bütün her şey senin peşinden gelir, sen de onları dilediğin şekilde kullanabilirsin."
Dört durum vardır ki şayet bunları muhafaza edersen kâmil bir insan olursun; Birincisi sırrındır. Kalbinin içindeki duygu ve düşüncelerin öyle olsun ki, insanlar onu öğrendikleri zaman razı olasın. İkincisi görünürdeki halindir. Dışın öyle bir halde olsun ki, insanlar senin işlerine uyuduklarında senin için güzel ve hayır olsun. Üçüncüsü , insanlarla öyle bir muamele içinde ol ki, onlar sana aynı işi yaptıklarında, onu kendin için tercih edesin. Dördüncüsü , insanlara öyle davran ki, onlar sana aynı davranışı sergilediklerinde ona razı olasın.
Mal ve makam hırsına kapılmış kimseyle sohbet etme, karakteri bozuk kimseden vefa bekleme.
İnsanlar en fazla tedbir almakla uğraşırlar, halbuki her şeye güçleri yetmez . Bu kadar çok tedbire rağmen, hacetleri devam eder. İnsanlar , fakirlikten başka her şeye hırslıdır, fakirliğe yönelen kimse yoktur; çünkü herkes zengin olma peşindedir . Kimse kederli olmaya hırslı değildir, çünkü herkes mutlu ve refah içinde olma derdindedir. Kimse ölmeye heves etmez, çünkü herkes yaşama hırsı içindedir.
Reklam
Usangaç insanda dostluk , yalancıda vefa ,hasetçide rahat , alçak kişide mürüvvet, kötü ahlaklı kimsede büyüklük yoktur.
Bir bilgine : ‘Ölüm ve uyku nedir ?’ Diye sorulduğunda şu cevabı verir; “Uyku hafif ölüm , ölüm ise ağır bir uykudur .”
Hz. İsa şöyle demiştir: "Dünyanın peşinden koşanın durumu, denizden su içen kimseye benzer; o ne kadar çok içse o kadar susar ve harareti artar. Bu kişi ölene kadar içer, fakat susuzluğu gitmeden kendisi helak olur gider."
Reklam
Ey Sultan! Bil ki, dünyanın işleri ilk göründüğünde, insan onların hemen biteceğini ve fazla devam etmeyeceğini zanneder; halbuki onun işleri ve halleri birbiri peşi sıra gelir, hiç bitmez; bu uğurda bir ömür sermayesi harcanır.
Ey sultan! Dünyanın rahatlık veren günleri pek azdır. Çoğu yorgunluk ve meşakkat ile geçer. Bu yüzden mi ebedi ahiret rahatlığını bitmek tükenmek bilmeyen mülkü elden kaçırıyorsun? Akıllı kimseye, ahiretteki ebedi rahatlığı elde etmek için, şu sayılı birkaç güne sabretmesi kolay olur.
Ey sultan! Nefsini, övünülecek giysiler giymek ve hoş yiyecek yemek gibi şehevi arzularına alıştırma. Her şeyde kanaatkar ol; çünkü kanaatsiz adalet olmaz.
Rivayet buraya kadar...
Hz. Peygamber Bedir günü, sahabelerin yapmış oldukları bir gölgelikte oturuyordu. O sırada Cibril-i Emin geldi ve: "Ey Muhammed! Ashabın güneşin altındayken senin gölgede oturman uygun mudur?"
İblis: "Ey Musa! Sana üç şey öğreteyim, buna karşılık benim için Allah'tan bir ihtiyacımın giderilmesini iste." Hz Musa: "nedir o üç şey?" "Ey Musa, öfkelenmekten sakın; çünkü öfkelenen kimsenin aklı hafif olur; ben onunla çocukların topla oynadıkları gibi oynarım. Cimrilikten sakın; çünkü ben cimrinin dünyasını ve ahiretini bozarım. Yabancı kadınlarla bir arada olmaktan sakın çünkü insanları içine düşürdüğüm şirkin ve günahın çoğunu kadınları kullanarak yaptırırım."
683 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.