Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Asel isimli okurun asıl gönderisini gör
Asel okurunun profil resmi
sade hayat kısımı komikti bence şey diyor sevgili Seneca, ben zenginim siz yine de sade yaşam sürün zenginlik bir şey katmaz bu aynı şey gibi 1.72 boyundaki aşırı güzel mankenin dış görünüş önemli değildir demesi gibi:D eğer okursanız, okurken hayal kırıklığı yaşamayın diye söyledim kitabın cümleleri çok güzel fakat stoacı olup mutlu olacaksam böyle mutluluğa anarşist ruhum izin vermezdi.
Bu yorum görüntülenemiyor
Asel okurunun profil resmi
bana mantıksız gelen mutlu yaşamı amaçlamalarına rağmen geneli intihar ederek hayatına son vermiş. Ve de Seneca şey diyor yaşam kısa diye Tanrı'ya dua etmenin doğru olmadığını yaşamı iyi değerlendirilemediğinden kısa geldiğini söylüyür fakat kendisi başka bir yaşam isteyerek intihar ediyor.
Bu yorum görüntülenemiyor
Asel okurunun profil resmi
yani kitap için dediğim gibi kötü diyemem ama Stoacılık bana göre değil bu konularda Tanrı'yı doğanın bir görünümü olarak anlamak doğayı anlamak Tanrıyı anlamaktır demek Tanrı'yı açıklamaya çalışmak değildir Tanrı'yı sınırlaştırmaktır
Bu yorum görüntülenemiyor
Eren Yaşar okurunun profil resmi
Seneca kendi isteğiyle "başka bir yaşam isteyerek" intihar etmiş birisi değil. M. S. 65 yılında İmparator Nero'ya yönelik suikast komplosuna adı karıştığı için Nero'nun emriyle ve Nero'nun gönderdiği askerlerin huzurunda intihar etmek zorunda bırakılmıştır. Yani idam edilmiştir. Zaten intihar etmeseydi, askerler tarafından öldürülecekti. İmparator Nero, kendisine yönelik suikast komplosuna adı karışan herkesi idam ettirmiştir. Sadece eski akıl hocası olan Seneca için bir nevi farklı bir cezalandırma yöntemi uygulamıştır. Stoa felsefesinin meşhur diğer iki ismi olan Epiktetos ve Marcus Aurelius ise intihar ederek bu yaşamdan ayrılmamışlardır. Aslında Stoacı filozofların genelinin intihar ettiğine dair elimizde bir bilgi yok. İntihar, Antik Roma devlet geleneğinde var olan bir olgudur. Örneğin bir komutan, kendi hatası sonucu bir savaşı kaybettiğinde intihar ederdi ve bu durum o zaman için öyle anormal bir şeymiş gibi görülmezdi.
Eren Yaşar okurunun profil resmi
Stoa felsefesine göre Tanrı, bu evrenin aklıdır / Logos'udur. Yani Tanrı, Evrensel Akıldır. Stocılıkta, tek tanrılı dinlerde olduğu gibi bir Yaratıcı Tanrı'ya inanılmıyor. Her şeyin yoktan var olduğu, evrenin dışında bulunan bir Tanrı'nın öyle "ol" demesiyle her şeyin yaratıldığı gibi bir inanış yok.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.