Yorum

Kaan isimli okurun asıl gönderisini gör
DostaViski okurunun profil resmi
Dünyanın acıları da vazife ve isteklerini karıştırmış, azrail olmayı bellemiş ve bu gorevi üstlenmiş insanlardan doğuyor. Ne kolay değil mi bozduktan sonra dine atmak.
Kaan okurunun profil resmi
Kötülük sorunu çok daha çetrefilli bir konu lakin her bir şeye hükmeden bir güç varsa kötülükten de illa ki bu güç sorumlu tutulur. Bu çok normaldir. Haliyle bu gücün yolladığı iddia edilen din veya dinler de.
DostaViski okurunun profil resmi
O yolladigi dedigi dinde apaçık kötülükten uzak durulmasını buyuruyorlar. Ben dine Allaha inanmam diyenlerin hayat bir imtahan sözü ile nasıl prim kastıklarına da şahit oldum. Eger imtahansa her imtahamda iyi ve kotu diye 2 secenek olur. Gidip kotuyu secip cogaltip sonra o gücün uzerine atmak bana göre bencilliktir.
Kaan okurunun profil resmi
Sizin şahit olduğunuz insanlar hakkında bir şey diyemem lakin ben henüz o tarz bir ateiste denk gelmedim. Bir kere teknik manada ateizme ters bir söylem dünyanın imtihan yeri olduğu. Eğer öyle olduğunu düşünse Tanrıya da inanır. Bunun dışında, dinde kötülükten uzak durulmasınin söylenmesi değil tek konu, kötülük denilen şeyin sorumlusu yani yaratıcısi da tanrıdir. Eğer değilse bu sefer de Tanrının gücünü sınırlamis olur, onun iradesi dışında bir alanın varlığını kabul etmiş olur insan. Bu da haliyle insanı teizmin dışına iter.
DostaViski okurunun profil resmi
Anlamadığınız şey guzelle çirkin diye nasıl yorum yapiyorlarsa iyi ve kötü diye de ayırırlar. Ve bence kötü, çirkin olmasa iyi ve güzel olduğunu seçemeyiz. Herşey mükayise değil mi hayatta?
Kaan okurunun profil resmi
Bu, kötülükten Tanrının sorumlu olduğunu değiştirmiyor ki. Ayrıca Tanrı, sırf zıt kelime uyumu için mi küçücük çocukların ölümüne izin veriyor dünyada?
DostaViski okurunun profil resmi
Neden eskiden bu kadar değildi o ölen çocuklar? Eskiden izin vermiyordu şimdi mi veriyor? Güldürmeyin Allah aşkına. Hem onların bu çirkinleşmiş dünyada kalmasındansa cennetde kalmaları tek dileğim.
Kaan okurunun profil resmi
Mesele nicelik yani, kaç tane çocuk ölürse kayda değer olur sizin için? Her zaman izin veriyor Tanrı, siz mevzuyu anlıyor musunuz emin değilim doğrusu. Tanrı, bir insanı yaratırken onun her şeyini bilerek yaratır yani her bir nefes alışını dahi. Seçeceğiniz her yolu Tanrı belirlemiş olur zaten. Böyle bir ortamda Tanrı bilfiil kötülüğün kaynağıdır. Sonra son dediğiniz o kadar gaddarca, mantıksizca ki sizin bile bunun sonuçlarını tahayyul ederek yazdığınızi düşünmüyorum. Madem öyle böylesine kötü ve çirkinlesmis dünyada çocuklarınızı, kardeşlerinizi, anne babanizi, sevdiklerinizi ve kendinizi neden hayatta tutuyorsunuz? Öldürünuz, ve bu kötü diyardan kurtulunuz. Sizin mantık buraya çıkıyor.
DostaViski okurunun profil resmi
Öldürelim demiyorum. Ölünce binevi teselli olarak herkes böyle düşünür. Tabii yaratırken biliyor bunu diyoruz biz de ama iki yol oluyor hep. Tanrı yaratırken hep 2 seçenek sunuyor. Ve biz gidip 2ciyi seçince Tanrı kötü, 1ciyi secince Tanrı iyi diyemeyiz.
Kaan okurunun profil resmi
Hanfendi az önceki yorumumda dedim ya hangi yolu seçeceğini de Tanrı biliyor ta en baştan bu şekilde yaratıyor sizi. Daha fazla uzatmaya da gerek yok. İyi akşamlar diliyorum size.
DostaViski okurunun profil resmi
Ya yanlış okumuşsunuz ya da öyle bilinmesini istiyorsunuz. Ben de hangi yolu seçecegimiz bize bagli diyorum. Ki Isra suresi 13.ayet buna bizzat delildir. Size de iyi akşamlar.🌺
Kaan okurunun profil resmi
Yanlış okuduğumu düşünmüyorum. Ya da öyle bilinmesini istiyor da değilim ki buradan sanki ben kötü bir iş üzerindeymisim gibi sonuç çıkar. Bu gayet yakışıksiz bir itham olur sizin için. Bence böyle hanfendi. Size göre bu doğru olmayabilir. Ancak size göre doğru değil diye varacağınız sonuçların benimle herhangi bir ilişkisi olamaz. Ayrıca Kuran'dan bir ayet yazmanız hiçbir şeye delil olmuyor. Ama bunun da uzun uzun tartışmasina girmeyecegim. Nitekim duvara konuşuyor gibi hissediyorum kendimi. Eğer sadece iyi akşamlar deseniz, bu yorumu da yapmayacaktim.
DostaViski okurunun profil resmi
Siz yargılıyorsunuz ve bunlar Kuranda yazılı. Müslümanların okuyup inandıkları bu. Ve bu delil değil sadece sizin dedikleriniz yargiladiginiz bizim inancımızla zaten uymuyor birbirine demek istedim. Pekii buna cevap yazmanıza da gerek yok. Iyi aksamlar.
Selçuk M. okurunun profil resmi
#61613605 Kaan bey izninizle bu konuda size şu şekilde cevap verebilirim, zamanında benim çok kafamı karıştırmış olan bir konuydu ve hiçbir cevap beni tatmin etmiyordu ve kendimce şunları düşündüm. Öncelikle buna verilen genel cevab şu şekilde: -Bilmek ayrıdır, yapmak ayrıdır. Bilen Allah, yapan kuldur. Vesileleri kılan Allah, seçimleri yapan kuldur. Bu sebeple haşa, madem cehenneme gönderecekti niye yarattı gibi bir isyan'da haklılık payı yoktur. Bu cevap beni tatmin etmiyor. Çünkü buna şu cevabı verebilirsin. Bir anneyi düşünün çocuğunun doğmadan önce sonsuza kadar cehennemde acı çekeceğini bilse onu doğurur mu? Kendi yaptıklarının cezasını çekecek, kendi sorumluluğu diyerek doğmasına izin mi verir yani. Kaldı ki Tanrı’nın ne kadar şefkatli olduğu tüm kutsal kitaplarda olan bir şeydir. Allah’ın ne kadar şefkatli olduğuyla ilgili bir sürü ayet ve hadis vardır. Bu soru üzerine düşününce kendimce bazı cevaplar bulmaya çalıştım. 1-Cehenneme gidecek bir insanı ele alalım. Tanrının bu insanı yaratmaktan vazgeçmesi hayatı boyunca yapacağı etkilerin artık olmayacağı anlamına gelir. Yani bu domino etkisi yada kelebek etkisi gibi 1 insan iyi olsun kötü olsun artık olmaması tüm insanlığın kaderini değiştirecek aslında. Yani bu insan varken cennete gidecek biri artık yaratılmadığında cehenneme gidecek de olabilir. Bu kader konusu bir sürü filme ve kitaba konu olmuştur. 2-Diğer bir bakış açısı ise bu insan soyundan gelecek ve cennete gidecek bir insanın, cehennemlik insanın yaratılmaması ile artık var olmayacağı anlamına gelir. Her şey bir bütün aslında. Nasıl ki Hz.Muhammed’e Tâif’de taş atıldıktan sonra onların helak olmasına izin vermeyip “–Hayır, ben Cenâb-ı Hak’tan onların soylarından sadece Allâh’a ibâdet edecek ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayacak bir nesil getirmesini dilerim.” Demesi de aynı mantıktır. 3-Diğer bir mantık ise eğer Tanrı dünyadaki tüm cehennemlik insanları yaratmasaydı dünyada kötülük az olacaktı(sonuçta kötülüğü sadece cehenneme gidenler yapmıyor). Bu bakış açısına en çok bilinen cevabı verebiliriz: Kötülüğün olmadığı yerde insanlar iyiyle kötü arasında seçim yapamaz ve dünyada hür irade olamazdı. Bir bakıma bu sınav ortamı sınav olmaktan çıkardı. Tabii bunlar şahsi fikirlerim zamanında kendi kendimi ikna etmek için söylediğim şeyler beni tatmin etti mi etti. Ama etmeyen cevap bulamadığım, mantıksızlıkların olduğu bir sürü şey var.
DostaViski okurunun profil resmi
Selçuk M.
Selçuk M.
o alıntıdan bu noktaya gelmenize sevindim.🌺
Selçuk M. okurunun profil resmi
Kaan bey aslında demek istediğim her söylediğiniz şeye katılıyorum sadece kendi mantığımla bunun başka türlü nasıl olacağını anlayamıyorum. Her şeyin birbiriyle ilişkili olduğu bu kompleks düzende böyle olması mecburdur belki diye düşünüyorum. Ama şunu da diyebiliriz her şeye gücü yatan Tanrı buna bir çözüm bulamaz mıydı? Sizin kadar bu konulara kafa yoran bir insan değilim. Karmaşık ve hassas konular...
Kaan okurunun profil resmi
Selçuk bey, kendi iç huzurunuzu sağladıysaniz sizin adınıza sevindim. Bununla birlikte yanlış anlamaya mahal vermemek için öncelikle, benim kafamin karışık olmadığını, yanlış okumadığimı veya herhangi bir art niyet barındırarak yaklaşmadığımı veya gizil kötü bir gayemin olmadığını belirteyim. Aslında büyük ölçüde şu alıntıda kötülük sorunu ele alınmıştır: #92510670 Dediklerinizden çıkan iki sonuç var: 1. Kötü biri birçok etki yaparak doğrudan veya dolaylı etkilere neden olur. 2. Kötülük olmazsa sınav olmaz. Teizme göre her şeyi ama her şeyi yaratan bir güç vardır ve buna Tanrı adı verilir. Evrendeki hiçbir şey Tanrının iradesi dışında varolmamıştır, varolamıyor, varolamayacaktır ve varolamaz. Deizmde olduğu gibi evrene sadece ilk başta müdahele edip geri kalan sürece karışmayan bir güç değildir bu Tanrı ya da evrende var olduğu kabul edilen fizik yasaları da değildir. Buradan çıkacak sonuç şudur: Şu buraya yorum yapma yönünde tercihte bulunmanızı sağlayan iradeye içkindir Tanrı, yok eğer değilse Tanrının gücü sınırlanmış olur ve teistik Tanrı kendisiyle çelişmiş olur. Buraya yorum yapmamayı da tercih etmiş oldunuz aslında bu tercihinizle, haliyle yorum yapmama yönündeki tercihinize de içkindir Tanrı. Öyleyse bu alıntıyı okurken önünüzde iki yol vardı: Yorum yapmamak ve yorum yapmak. Siz ikincisini tercih ettiniz lakin bu iradenize zaten Tanrı içkin olarak katılmış ve sizin özgür iradi bir seçiminiz olmaktan çıkmıştır. Hem de en baştan. Yani, film şeridi gibi süreci geriye doğru hızlandırarak tersine izleyecek olursak, Tanrı sizin ruhunuzu yaratırken zaten önünüze koyduğu bu iki yolun hangisini tercih etmeye yöneleceğinizi kodluyor ve kodlamak zorundadır. Yoksa Tanrı size kendisinin müdahil olmadığı iki yol sunmuş ve sizin iradenizle bir tercihte bulunmanıza, yani bir olay, olgu veya süreç yaratmaniza müsaade etmiş olur. Bu da kendisinin iradesi dışında vuku bularak kendisiyle çelişmiş olur. Şimdi bu noktada, Tanrının şah damarından daha yakın olduğu sözünü buraya aktarmıyorum yani tanık göstermiyorum, neden? Çünkü gerek bu sözün gerekse sizin aktardığınız olayın gerekse daha öncesinde hanfendinin bahsettiği ayetin farklı yorumları yapılabilir. Yorum yorum üstüne gidilerek bir sonuca da varilamaz. Orda onu demek istemiyor, burada bunu demek istemiyor konusu açılır ve nihayetinde herhangi bir kişiyi otorite kabul etmeye kadar bu iş. Ayrıca, bu konuda uzun uzun tartışmaya girmek istemememin bir diğer nedeni grift konular olmasıdır. Örneğin: Kötülük sorunu ile başlıyor. Özgür irade sorununa giriyor. Tanımı gereği mükemmel olan bir gücün bir süreç neden oluşturduguna dallanıp, neden sınavın olduğu, kötü ve iyinin kökenin Tanrı olmasi sorunsaliyla yan dal yapıp sorunlar silsilesine neden oluyor. Bana göre, mükemmel olan bir gücün herhangi bir şey yaratmasi, üstüne de onu zaten sonucunu bildiği ve sonuca giden her bir metrekaresine de müdahil olduğu bir düzenek kurması mantıksızdır. Bu, canı sıkılan bir insanın kendisine bir oyun yaratıp onda eğlenmesi gibidir, tesbihte hata olmaz ama eksikler olabilir. Sonra, iyi ve kötüyü Tanrının belirlediği savı da başlı başına bir sorundur. Şöyle ki, Tanrı sizden bir çocuğu öldürmenizi isterse bu iyi olur otomatikman. Kalkıp da hayir, ben bunu kabul etmiyorum diyemezsiniz. Ya da tanrı bunu istemez de diyemezsiniz. Çünkü madem Tanrının bizim aklimizin almayacagi planları var (örneğin: sizin savlarinızdaki kötünün iyiye neden olma durumu, sınav düzeni vs vs) o halde onun bir çocuğu öldürmemizi istemeyecegini de iddia edemezsiniz. Bu halde, her şeyi ama her şeyi yapabilecek istediği şeyi iyi istediği şeyi kötü olarak tanimlayip bunu bize dikta edecek bir güçtür bu. Yani bu konu uzar gider. Bence bu kadar tartışma kafi. Tabi isterseniz kendi fikirlerinizi one surebilirsiniz.
Selçuk M. okurunun profil resmi
Sorgulayan bir insan için iç huzuru sağlamak imkansız bence 😄 Tartışmak için yazmadım sizin fikirlerinizi duymak hoşuma gidiyor. Ne cevap vereceğinizi merak ettim sadece. Cevap için teşekkürler Kaan bey. Gönül isterdi ki karşılıklı oturalım sohbet edelim. Yazarak konuşulacak konular değil 🙂 İyi akşamlar.
Kaan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim.☺ Dediğiniz gibi. Ben genel olarak dedim tartışmaya gerek yok diye. Öncesinde hanfendiyle biraz tartıştık da. İyi akşamlar dilerim ben de.☺
DostaViski okurunun profil resmi
Fikir dalaşı diyelim.😊iyi akşamlar.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.