Yorum

Batuhan isimli okurun asıl gönderisini gör
Katılmıyorum çünkü yaratılışa itirazım yok. Bahsi geçenin hata olması için , yanlış kişi tercihi yapılmış olması gerekir. Kadın yaratılışında , yapabiliyor olsa dahi , yapılıyor olmasından duygusal olarak tatmin duyan bir canlı.
Size katılmıyorum çünkü yaratılış, kadının yapabileceklerinin hayalini kurup bir erkeğin yapmasını beklemeyi gerektirmez. Ayrıca kadın ne zamandan beri yapabiliyor olsa dahi yapılıyor olmasından tatmin olan bir canlı olmuş? Her kadın istediği yolda hareket etme kudretine sahiptir ve yaratılışı asla başkalarının yapmasından duygusal olarak tatmin olmasına yönelik değildir.
gamzegamze Bu düşünce yapısı , yaratılış boyutunda cinsiyetin sadece fiziksel boyutta benzerlik gösterdiğine inanmak anlamını taşıyor gibi görünüyor.. Cinsiyet içi ,duygusal ve davranışsal anlamda benzerliği reddediyor olmalı. Cinsiyet varlığını sadece , kadınlarda ana rahmi erkeklerde sperm üretimi olarak , yaratılış boyutunda kavradığınızı kabul edersem , bu inancınızı da kabul ederim. Ancak buna katılmıyorum. Yaratılış bazı şeyleri gerektirir , çünkü benzerliğin sadece organlarda olduğunu düşünmüyorum. Ve davranışsal olarak çoğunluğu baz alırsam (coğrafya faktörünü çıkarıp) , bunu genele yayar kabul eder aynı zamanda aynı davranmayanların yaratılışında farklı notalar olduğunu düşünürüm ancak kaideyi bozmaz. Herkes her şeyi yapabilme kudretine sahiptir fiziksel olarak (ama çoğu zaman ; fiziksel olarak bile herkes her şeyi yapabilme kudretine sahip değildir , özellikle fiziksel yaratılışı daha narin olan kadınlar) yani yapılan şeyin ne olduğuna göre değişir. Kadın ne zamandan beri tatmin duyan bir canlı olmuştur şeklinde ilettiğiniz soru şeklinde tavırda manasız görünüyor. En mantıklı feminist bile bu cümlenin içinde yanlış bir durum bulamaz diye düşünüyorum çünkü hayatın olağan akışına uygun ve hayatın içinden bir alıntı. Ve en son bende size bir soru sormak istiyorum . Kadının yaratılışı neye yöneliktir ?
Hazıra konmak değilmi direkt bu sizin dediğiniz.
MehmetMehmet Beynimizin(düşündüğümüz yer) hayali görüntüsünde birçok kat görünüyor. Sebep sonuç ilişkileri ve olasılıklar. Amaçlarına göre ; bir katında sizin sorduğunuz sorunun cevabı evet , bir diğerinde değil. Maddi şeyler mi düşünüyor ve bekliyoruz kötü niyet ile , maddi şeylere manevi karşılıklar mı yüklüyoruz iyi niyetli bir biçimde , manevi şeyler mi bekliyoruz iyi niyetli bir biçimde vs vs. Yani olabilir de olmayabilir de.
Bu yorum görüntülenemiyor
Ben bu dediğinizi anlıyorum, tatmin meselesini anlıyorum. Bu hem erkeği hem kadini tatmin eder. Ancak bence kadin yine de bir şeyleri yapabilmeyi en azından kendisi bilmeli. Mesela tüm güzel hikayelerin illa bir aşk hikayesi olmasi gerekiyor gibi bir algı var. Evet aşk güzel şey, duygular güzel şey. Gerçek hayatta hep böyle olmuyor ama. Tüm prenseslerin prenses olabilmek için illa bir prense ihtiyacı var gibi lanse ediliyor. Hâlbuki prens prensesle olarak da prensliğini kazanabilir. Yine de iki cinsiyetin birbirini tamamlayici olduğuna inanıyorum. Prenses sadece ona bahşedilen işlerle uğraşmali, çocuk dogurmak ya da ona benzeri şeyler. güzellik ve benzeri sıfatlara sahip olmali, ancak prens her işle ugrasabilir gibi bir zihniyet oluşmuş. Herkesin iki kolu, iki gözü aynı derecede potansiyeli var ekstrem durumlar dışında. Yapabilmek başka, yapamayacagini sanmak başkadır, ve bazen ortada somut bir sonuç istiyorsanız duygulari işin dışında tutmaniz gerekir. Birinin evine giriyorsaniz, iki ayakla değil tek ayakla girmenizi tavsiye ederim, bir ayağınız her zaman dışarıda kalsin, bu yapamamak değil yapmamayi tercih etmektir. Evi de gönül kapısı gibi düşünebilirsiniz. Tüm bunlar dışında, öne sürülen tatmin konusuna katılıyorum, bizzat kendi ilişkilerimden biliyorum.
ZeynepZeynep Ben kadının hiç bir şey bilmeyip her şeyi erkeğin yapmasını beklemeli , olması gereken bu vb zihniyetle yaklaşmıyorum bu düşünce tarzına . Ki zaten milyonlarca zihin , bu yazıya bakıp kim bilir hangi açılardan baktı ve yorumluyor. Üstü kapalı ve olaylaştırılmadığı ve örneklendirilmediği için farklı durumlar adına , farklı yorumlar yapıp aynı şeyden bahsettiğimizi düşünebilir ve karşıt yorumları yanlış bulabiliriz , buna olmaz demiyorum ve fikirlerinize saygı duyuyorum. Bir kere madem kadın tamamıyla özgür hissetmeli , o zaman ben yazıda belirtilen en büyük hatam olan tatmini , ister yaşarım ister yaşamam ve bunu yaşıyorum diye hatalı hissetmek istemem , madem kadın özgürdür ben bunu hissediyorum ve hissetmek istiyorum diye diğer kadınlar tarafından eksik kadın olarak görülmek istemem. Bu yazıyı beğenen kadınlar benim düşüncelerime saygı duymuyordur. O zaman her insanın kendi yolu vardır gibi düşünceleri bu bakış açısı kendi kendine çürütür. Böyle düşündüğüm için söylemiyorum , bakılan açılardan bakacak olsam bende durumu böyle yorumlarım diye söylüyorum. Ben kadınlığı ve kadınlığımı diğer duygulardan(elalem ne der küçük düşer miyim kadınlığıma laf ettirir miyim) arınmış bir biçimde yorumladığımı düşünüyorum ve ben zaten güçlü olduğumu bildiğim için erkek zihniyetinin ucuz fikirlerine(ucuz fikirlere sahip olan erkek zihniyeti , erkek zihniyetinin tamamı değil) alınganlık etmeden ,hiç uğramadan , fikirlerimi etkilemesine izin vermeden düşünmeyi sürdürüyorum. Ve alınganlık yapmadan , kanıtlamaya çalışmadan , hislerimin beni küçük düşüreceğini , aşşağı göstereceğinin hesabını yapmadan , belirttiğiniz tatminin her iki cins için geçerli olduğuna katılarak ancak söz konusu yazıda kadınlardan bahsedildiği için kadınları konu aldığımı da belirtmek isterim. Var olan vardır(genelleme olarak , bilimsel olarak ) , olmadığını kanıtlamaya çalışmak farklı amaçlar taşır. Belirttiğiniz hikayede ki kadının belirli görevleri yapan bir makine ,erkeğin her istediğini yapan bir şah olma durumunu ben savunmuyorum zaten. Benim zihnimde önümüzde 100 tane prenses var ve 100 tane doğru tercih ve özellikleri sahip erkek var bu prensler sizi gerçek bir prenses gibi hissettirsin istersiniz(kadınlar adına söylediğim şey bu sadece) , çünkü o erkekler yaptığı ve yapacağı şeyleri sizden üstün olduğunu kanıtlamak için değil siz prenses olduğunuz için yaparlar. Bir sürü detay ekleyip konuyu başka yerlere çekebiliriz , olasılıklar durumlar olaylar verilen tepkiyi ve verilmesi gereken tepkiyi değiştirecektir tabi ki . Örneğin hikayenizde ki çaresiz hisseden kadın gibi. Ancak hata olduğunu düşündüğümüz bir durum için , hatanın yanlış tercih edilmiş erkek kişisi olma olasılığı mümkün , kadınların duygusal durumunu göz önüne alırsak. Ve kadın erkek ilişkilerinin var olduğunu kabul ediyorsak diye düşünüyorum
Kolaya kaçmak, her şeyin senin adına yapılması elbette herkesin hoşuna gider kadın ya da erkek. Ama bana kalırsa yine de bilimselliği yok, şu ana kadar kadınlara öğretilmiş edilgenlikten yola çıkarak kadınların davranışlarını doğuştan gelen özelliklermiş gibi yorumluyoruz insanlar olarak. Bir kadının da hayatına kendi yön vermek yerine bir erkeğin yapmasına izin vermesi onu ilgilendirir neticesinde her insan farklı ve özgür, ancak "kadınlar böyledir, şöyledir" gibi ifadeler fazlaca genelleme ve cinsiyetçilik içeriyor ve bir kadın olarak bundan rahatsızlık duyuyorum.
Sadece MerveSadece Merve çok başarılı ifadeler... 👏
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.