Yorum

Asya️️‍️ isimli okurun asıl gönderisini gör
Gemileri yakmak deyimi Tarık Bin Ziyad’dan geliyor diye biliyordum. Sezar’ın söylediği hangi kaynakta geçiyor acaba merak ettim?
Merhabalar, inceleme bayağı uzun okumuş olmanız beni mutlu etti. Tarih boyunca araştırılınca savaşlarda birçok kez kullanılan bir kararlılık ifadesi şeklinde geçiyor "gemileri yakmak" Tarık Bin Ziyad İslam dünyası için tanınan bilinen biri. Tarih boyunca farklı coğrafyalarda benzer radikal kararlar alan üç figür, "gemileri yakmak" eylemini ortak bir kararlılık sembolüne dönüştürmüş. En Çok bilinen Geri Dönüşü Yok Eden Üç Lider Julius Caesar (MÖ 48): İskenderiye’de stratejik bir zorunlulukla gemileri yakarak hem düşmanının önünü kesmiş hem de kendi askerlerine kurtuluşun sadece zaferde olduğunu hissettirmiştir. Tarık bin Ziyad (711): Endülüs’e geçtiğinde gemileri ateşe vererek İslam tarihinin en ikonik hitabetlerinden birini yapmış ("Arkanızda deniz, önünüzde düşman!"); deyimin "kararlılık" anlamını kültürel hafızaya kazımıştır. Hernán Cortés (1519): Aztek İmparatorluğu'na karşı sefere çıktığında, isyan etmeye meyilli adamlarının kaçış yolunu kapatmak için gemilerini batırmış (veya karaya oturtmuş), böylece fethi tek seçenek haline getirmiştir.
Asya️️‍️
Asya️️‍️
Cartes ve Sezar’ın da bu ifadeyi kullandıklarını bilmiyordum. Sanırım okuduğum kaynaklar bir tık taraflı yaklaşıp cümleyi tek bir kişiye atfetmiş. Sizin sayenizde konudaki bilgi eksikliğim giderilmiş oldu. Çok teşekkür eder ve iyi günler dilerim.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.