Yorum

milover ✶ isimli okurun asıl gönderisini gör
İlhan arsel lafıgüzaf yazmış. en eğitimli, entelektüel,akıllı insan bile nefsine (para ve kadına) düşkündür.
Burada düşkünlükle alakalı bir durum yok. Aklen ve dinen eksik olmayı, şeytani fikirlerde bulunmayı sadece kadına atfetmesini eleştiriyor. Kadınlar kadar erkeklerde de olduğunu söylüyor ve bu durumların cinsiyetle alakalı değil eğitimle alakalı bir durum olduğunu belirtiyor.
milover ✶
milover ✶
muhalefet ettiğim kısm şu yazar insanın kötüye meyilli oluşunu yartılış sebebi ile değil sadece eğitim seviyesi ile bağdaştırıyor bu hiç te mantıklı değil... çünkü insanın yaratılışında kötüye meylettirici güdüleri hiç bir eğitim yokedemez va bu insanın yaratılışında var... yazar ise insanın yaratılışında sıkıntı yok ,insan kendini eğitirse ahlâklı biri olur diyor.
SİYAPOŞ
SİYAPOŞ
Siz insanı genel olarak ele alıyorsunuz ancak din “aklen yarımlık, dinen eksiklik, şeytanlık” gibi durumları ancak kadına atfeder. Bu sebeple yaratılış derken bahsettiği şey aslında bir cinsiyettir. Sadece bi cinsiyetin sorunu olmadığını ele alır. Tamamen yaratılışı reddeden bir durum yok burada Kötüye meyil diyip duruyorsunuz ancak bizim burada ele aldığımız şey İslâm dininin kadına “aklen eksiklik, dinen yarımlık, şeytanlık” adı altında bazı durumlara uygun görmesi. Şahitlikte 2 kadının 1 erkeğe denk olması. Kadının yönetici pozisyonuna gelmemesi gerektiğini söylemesi, kadının ancak evinde kocasına hizmet etmesi gerektiği gibi zırvalıklardır. Sizin muhalefet olduğunuz durumu bu alıntıyla alakasız gördüm açıkçası. Siz bir duygudan, meyilden bahsederken yazar burada dinin kadına atfettiği (duyguyla alakasız) durumları ele alıyor. “Aklen eksiklik, dinen yarımlık, şeytanilik” duygu değildir zaten.
milover ✶
milover ✶
anladım ki Müslümanlığı benimsemiyorsunuz yani, anlama mekanizmalarımız birbirimizden çok farklı islam şahitlik için 2 kadını istemesini siz (kadını küçümseyici olarak (zırva gibi ) görüyorsunuz ben bu durumu mantıklı ve gerekli buluyorum ve kadınlar islam ile şeref,değer,kazandı ben böyle görüyorum. sadece algı ve anlayış mekanizmalarımız bambaşka sorun sadece burda. islam da değil, çünkü İslam akledebilen insan için kusursuz bir dindir (gayrimüslimler akılsızdır manasını kastetmedim, İslam'ı akletmeye çalışan kişi, İslam'ın kusursuz ve hak din olduğunu görür demek istedim)
SİYAPOŞ
SİYAPOŞ
Bizde İslâmı anlamaya çalışıyoruz ancak bunlar bana pekte mantıklı gelmiyor. Bu tarz cinsiyete dayalı genellemeleri saçma buluyorum. Kadınların hepsi “aklen eksiktir, şeytani duyguları vardır” gibi bir genelleme erkeklerin hepsi ‘üstün zekalıdır’ demek kadar mantıksız, saçmadır bana göre. Bu tarz olgular her iki cinsiyette görülebilir. Ancak din bu olguları sadece kadın üzerinden yaptırıma uğratmıştır. Şereflenme kısmına gelirsekte Arap toplumundaki kadınlar islamla şereflenmiş, değer kazanmış olabilir. Ancak bunun Türk toplumundaki kadınlar için geçerli olduğunu sanmıyorum. Türkler islamla tanışmadan, Türk kültürü islamla yozlaşmadan önce kadınlar zaten şân, şeref sahibiydiler. Kadın 2. inci planda ya da evinde oturup kocasına hizmet eden birisi değildi. Kadında kılıcını alır atın üstüne biner eşleriyle beraber savaşırdı, ülkelerini yöneten konumuna gelirler, orduları yönetirlerdi. Tomris Hatun, Terken Hatun bunlara bir örnektir. Türklerde savaşçı kişilik yalnızca erkek için söylenmiş bir şey değildi. Türklerde asker, halktı. Kadın-erkek ayrımı yoktu. Ancak gelin görün ki Türkler İslâmla tanıştıktan sonra ki kültürde kadının ‘yeri evidir, kocasının yanıdır’ gibi saçma sapan düşüncelerle sınırlandırmıştır. Yani bir diğer deyişle ‘araplaşmıştır.’ Olay nereden baktığınıza göre değişiyor. Bakış açılarımız farklı. Ancak söylediklerim sosyolojik, kültürel durumlardır.
milover ✶
milover ✶
"Kurdun hikâyesini kuzudan dinlersen, kurdu zalim; kurttan dinlersen, kuzuyu aptal sanırsın." (İslâmı öğrenmeye çalışıyorsunuz ona atıf yaptım)
SİYAPOŞ
SİYAPOŞ
Ben zaten İslâmın ne olduğunu doğrularıyla yanlışlarıyla biliyorum. Bu kitabı öğrenmek için okumuyorum. Elbette daha önce duymadığım hadisleri okudum bu kitapta. Yazarın şeriatı ele alışını merak edip bakmıştım. Çoğu düşüncesi benimkiyle uyuyor. Zaten yazar kaynak veriyor. Kur’andan ayetler, buhariden hadisler var. Kurttan da kuzudan da haberim var. Zaten tek taraf tek kaynakla yol alınmaz :)
milover ✶
milover ✶
İslamın sadece doğruları vardır yanlışları yoktur ( islâmi bilgilerin yanlış kısımlarını gördüğümüz için yanlış olmuyorlar varsa bi yanlış o kendi akılsal yetersizliğimizdendir) yani beynimiz bir şeyi 100 de yüz doğru şekilde kavramaya muktedir değildir.
SİYAPOŞ
SİYAPOŞ
Siz o şekilde değerlendirebilirsiniz. Zaten doğru-yanlış dediğim şeyi bilimsel kesin bir durum olarak demedim. Kendi açımdan bir değerlendirmeydi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.