Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Kaan isimli okurun asıl gönderisini gör
Cem Єren okurunun profil resmi
Muhtemelen 1 puanlı inceleme (?) gelecek :)))
Kaan okurunun profil resmi
Aslında kitabı ortaokuldayken bir kere okumuştum. Tabi, aklımda bir hikayede tarla ile ilgili bir konu geçtiği dışında bir şey kalmamıştı. Dün gece de bir arkadaşımla konuşurken bu kitabın sözü geçti, o okuyup hiç beğenmemiş; Sırlar dünyası gibi demişti. Ben de yarın okuyayım üzerine konuşuruz demiştim. Şu an ilk hikayeyi okudum sadece, ilk hikaye özelinde arkadaşım çok hakli, ama ben sırlar dünyası mi beşinci boyut mu kararsız kaldım. :))
Cem Єren okurunun profil resmi
Ben de Tolstoy'un bizim tasavuf dünyasında olduğu gibi dinsel hümanizmayı etkili anlatabilmesini başarılı bulmuştum. Onun dışında zaten anlattığı olaylar düşsel fikirlerime ve dünyamla büyük oranda çelişiyor maalesef. :) sırlar dünyasının o kadar etkisinde kaldık ki yaşadığımız duygusal etkisiyle Tolstoy'u tanımadan eleştirmek için yeterli bir yergi olacağını düşünmemek gerekir. :) Ben de Tolstoy'u benimsemem pek. :)
Kaan okurunun profil resmi
En azından Mevlana'nın kabak hikayesi gibi bir hikaye anlatmamış bildiğim kadarıyla, o da bir şeydir. Açıkçası ben oldum olası tasavvufu da sevmem. Aşırı mistik öğe içeriyor, daha önemlisi bu dünyayı kötü, uzaklaşilmasi yani kurtulunmasi gerekilen bir mekan olarak görüyor; çileci ideali olumluyor, ne varsa Allah'tan, o ne dilerse odur üzerine bina olunan kaderci, teslimiyetci bir anlayış dizayn ediyor. Bunlardan da önemlisi tek bir kişiye; Şeyh olur pir olur ya da başka bir isim olur, mutlak koşulsuz itaati temele alıyor. Tasavvuf konusunda neredeyse herkesin saygısını gören ve Seyhul Ekber denilen İbni Arabi bu olguyu bizzat işlemiş birisi. Bu nedenlerden dolayı oldum olası sevmem tasavvufu. :) Tabiki, Tolstoy'u tanımadan dediğin yönde eleştiri ağır kaçar lakin kendi açımdan yeterince Tolstoy'u tanıyorum. Bu kitap özelinde de bence sırlar dünyası atmosferi hakim diyebilirim. Ayrıca kişi Tolstoy'u tanımadan da salt eserden yola çıkarak benzer eleştiri de yapabilir, aslında bu da normaldir. :) Tolstoy zaten büyük eserleri de dahil en az bir iki karakterini kitap sonunda mutlaka imana getirir. Bu açıdan aslında bizim Kara Murat filmlerindeki film başı beş on kişiyi Müslüman yapan Kara Murat'imizin Hristiyan versiyonu gibidir Tolstoy :)
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.