Antik olimpiyatlar ile ilgili:
Yunan Olimpiyatları'nda yalnızca erkeklerin yarışması­na izin vardı. Kızlar seyredebilir, yarışmalara veya başka herhangi bir etkinliğe katılamazlardı. Evli kadınların ise izlemesine bile izin yoktu. Olimpiyatların yakınına dahi geldiklerinde ölüm cezasıyla tehdit edilirlerdi. Çünkü Yunanlılar yalnızca erkeklerin gerçekten cesur ve güçlü
Sayfa 136Kitabı okudu
OKUMADAN KİTAP ELEŞTİRİLERİ / 1998 Atıflar
Atıflar : Orwell : Eric Arthur Blair veya daha bilinen takma adıyla George Orwell, 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasında yer alan İngiliz romancı, gazeteci ve eleştirmen. En çok, dünyaca ünlü Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanı ve bu romanda yarattığı Big Brother kavramı ile tanınır. sy. 19 Bir Ayrılık Bir
Reklam
Yunan Olimpiyatları'nda yalnızca erkeklerin yarışması­na izin vardı. Kızlar seyredebilir, yarışmalara veya başka herhangi bir etkinliğe katılamazlardı. Evli kadınların ise izlemesine bile izin yoktu. Olimpiyatların yakınına dahi geldiklerinde ölüm cezasıyla tehdit edilirlerdi. Çünkü Yunanlılar yalnızca erkeklerin gerçekten cesur ve güçlü olabileceğini düşünürlerdi. Erkekler için tanrıları onurlandırmanın en iyi yolunun, bedenlerini mümkün olduğunca ince ve güçlü kılacak şekilde idman yapmak olduğunu düşünür­lerdi.
Eski Yunan Olimpiyatları
Bîr kadının Olemp oyunlarında bulunması, ölüm cezasiyle yasak edilmiştir. Yalnız bir defa babasının, kardeşinin ve oğlunun hep birden muzaffer ilân edildiğini duyan bir kadın, heyecanından dayanamayarak bayram yerine dalmış; ve bir ailenin bu kadar muzafferî bir araya toplaması şerefine suçu bağışlanmıştı.
Sayfa 85 - Büyük Doğu Yayınları
Olimpiyat Oyunları, veya kısaca Olimpiyatlar, dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur. Antik şekli Eski Yunan'da yapılan oyunlar Fransız soylusu Pierre Fredy, Baron de Coubertin tarafından 19. yüzyıl'ın sonlarında modernize edilmiştir. Olimpiyat Oyunları'nın yaz sporlarını içeren ve daha iyi bilineni olan Yaz
Ancak Yunan Olimpiyatları'nda yalnızca oğlanların yarışmasına izin vardı. Kızlar seyredebilir, yarışmalara veya başka herhangi bir etkinliğe katılamazlardı. Evli kadınların ise izlemesine bile izin yoktu. Olimpiyatların yakınına dahi geldiklerinde ölüm cezasıyla tehdit edilirlerdi. Çünkü Yunanlılar yalnızca erkeklerin gerçekten cesur ve güçlü olabileceğini düşünürlerdi.
Sayfa 136Kitabı okudu
Reklam
Yunan Olimpiyatları
Olimpiyatlar paylaşılan ortak bir kimliğin kutlamalarıydı. Bu bedenler -sözcüklere başvurmadan- spor yaparak şöyle demek istiyordu: Birbirimizden nefret ediyoruz, birbirimizle savaşıyoruz, ama hepimiz Yunanız. Bu, bin yıl boyunca böyle devam etti; ta ki muzaffer Hristiyanlık Tanrı'ya karşı gelen bu çıplak paganları yasaklayana kadar. Yunan olimpiyatlarına hiçbir zaman kadınlar, köleler ve yabancılar katılmadı. Tıpkı Yunan demokrasisine katılmadıkları gibi.
Sayfa 61 - Sel
9 EYLÜL İZMİR'İN KURTULUŞU
Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın nihai hedefini İzmir’in düşman işgalinden kurtulması olarak belirledi. İzmir; işgaliyle birlikte modern Türk ulus- devletinin kuruluşunun temel harcı oldu. 15 Mayıs 1919’da Gazeteci Hasan Tahsin’in Yunan ordusuna karşı sıktığı ilk kurşun; üç yıl dört ay sürecek Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın da ilk kıvılcımı oldu.