Yunanda Tasavvuf
Eflatun'un indinde irade, hayrı bilen ve fiile çıkaran akıldır.
Sayfa 140Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Fazilet, hayrı bilmek ve Allah'a benzemek ("Allah'ın ahlakıyla ahlaklanınız" emrine uygun olarak) olduğundan, insanın kuvvetlerinin düzen ve ahengi demektir. Gerçekten de Eflatun, fazileti "bir ahenk" diye tarif etmiş ve gerçek bilgeye "bir musikişinas" adını vermiştir.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Yunanda Tasavvuf
Hayrı bilen bir insan, zorunlu olarak ona uygun hareket edeceğinden, fazilet şöyle tarif edilebilir: "Fazilet, ruhun misallere uygunluğu ve daha iyisi Allah'a benzerliğidir."
Sayfa 141Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Sokrat iddia ediyor ki insan, kendi hayrını istediği için bunun ne olduğunu öğrendiği gibi derhal tatbik ve icra eder. Yani ilim, derhal ameli (bilmek hemen onu yapmayı) gerektirir.
Sayfa 140Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Dialektik, bir dereceye kadar Allah'ın varlığını ispat için kullanılan bir vasıta olabilir. Zira bu yolun gayesi, bizi en yüksek misale, yani eşyanın bütün hakikatlerinin başlangıcına ve kaynağına eriştirmektir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
Yunanda Tasavvuf
Velhasıl dialektik şu suretle tarif olunur: "Ruhun duyulardan cinslere, cinslerden misallere, misallerden en yüksek misale, başka bir deyişle Allah u Teala'ya derece derece seyridir."
Sayfa 137Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Dialektik, insanı içine düşmüş olduğu karanlık yerleşim yerinden makulun temiz ve saf nurlarına kadar derece derece sevk etmekle mükelleftir. Bunun için önce ruhu hata ve ayıplarından temizlemekle başlar. Bu akli ve ahlaki temizlik, Katarsis dialektiğin zaruri başlangıcıdır. Zira ayıp ve hatalar, ilmin engelleridir. Ruh böyle temizlik kazanınca ilmi arar...
Sayfa 135Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Ünlü bilginlerimizden Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin Mevzuatü'l-Ulum'unda Eflatun için: "Ömrünün sonunda ders verme işini, insanları irşad etme yeteneğine sahip öğrencilerine havale edip ve yetiştirdiği kimselerin hepsini kendi nefsini nasıl yeneceği hususnda bilgi sahibi olmaya teşvik ederek kendisini sürekli ibadete verdi, halktan ilgisini kesti ve terbiyecilerin terbiyecisi olan Allah'ın kapısına yapışıp ayrılmayarak dünyada seksen yıl yaşadı" demektedir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Eflatun Mısır'dan fenike'ye geçmiş ve rivayete göre orada İranlı din adamlarından Zerdüşt'ün felsefesi ve Keldani bilginlerinden yıldızlar ilminin hükümleri hakkında bilgi sahibi olmuştu.
Sayfa 126Kitabı okudu
Reklam
Yunanda Tasavvuf
Eflatun Megara'dan Mısır'a geçmişti. Orada 3 yıl kalmış ve özellikle tasavvuf ilimleri tahsil etmişti. Bundan başka kahinlerden batın ilmi de okumuş, fakat seyrü süluk hususunda Pisagor gibi en yüksek derecelere çıkamamış ve üçüncü derecede kalmıştı.
Sayfa 126Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Sokrat'ın hayat hikayesinden, kendisine bazen cezbe de arız olduğunu görüyoruz.
Sayfa 109Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Pisagor üç şeyi tavsiye ederdi. Akıl yönünden hakikate bağlanmak, ruh ve kalp yönünden faziletle ahlaklanmak ve beden yönünden temizliğe özen göstermek.
Sayfa 100Kitabı okudu
Yunanda Tasavvuf
Pisagor,...Yeryüzünün güney tarafında Yunanlıların Atlantis dedikleri bir kıtanın vaktiyle var olduğunu biliyordu. Bundan başka kutupların geri çekilmesiyle altı kez büyük tufan meydana geldiğini de biliyordu. Her iki tufan arasındaki devirde insanlardan büyük bir cins, diğerlerine üstün bir halde bulunuyordu.
Yunanda Tasavvuf
Sülukun (tasavvuf yolunda yetişmenin) en birinci şartı, şehveti kırmaktı. Bununla beraber evlenmek de yasaklanmış değildi. Fakat herhalde saliklere iffet ve dengeli (aşırılıktan uzak) hareket tavsiye olunurdu.
Resim