Yusuf Has Hacip Kutadgu Bilig’de yazmış. Mevlana mesnevisine almış bu sözü “ Ağılda oğlak kuzulasa Mevla çayırda ot bitirir.”
Bilgi dünyada her şeyden üstündür Bilgisiz denirse insana, sövgüdür ___________________ negü bar ajunda biligde küsüş biligsiz tése erke körksüz söküş
Reklam
Başkalarına aktarılmamış bilginin değersizliğinin, insanlık çok eskiden beri farkındadır. Yusuf Has Hacip, 11. Yüzyılda yazdığı Kutadgu Bilig’de şöyle diyor: “Kişi könli tüpsiz deniz tek durur Bilig yinçü sanı tüpinde yatır Tenizdin çıkarmasa yünçü kişi Kerek yinçü bolsun, kerek say taşı.” Bugünün Türkçesiyle: İnsan gönlü dipsiz bir deniz gibidir. Bilgi, bu denizde inci gibi durur. İnsan inciyi çıkarmasa ha inci olmuş, ha çakıl taşı... Peki bu inciyi neyle çıkar, hangi araçla çıkartacağız? Akla ilk gelen araç, dildir.
negü bar ajunda biligde küsüş biligsiz tise erke körksüz söküş Dünyada bilgiden daha aziz ne var; bilgisiz denmesi, insan için ağır hakarettir.
Sayfa 131 - Kabalcı YayıneviKitabı okudu
Yusuf Hâcip “Kutadğu Bilig”de
“Açgözlülük bir hastalıktır, ilâcı yoktur. Bu hastalığı bütün dünya kamları tedavi edemezler.
Sayfa 72 - 5.Baskı 2000Kitabı okudu
“Ben mesela, sen mühendisim dediğin anda senin hangi okuldan, hangi hocalardan hangi notlarla mezun olduğunu, torpille mi sınıf geçtiğini falan merak etmem. Sormam bile. Kişinin ahlakı ve zekası onun karakterinden belli olur, çünkü kişi ne iş yapıyorsa kişiliğine uygun yapar. Neydi o Semahat? Kutadgu Bilig’de şair Yusuf Has Hacip ne diyordu? Hayatta iki şeyi saklayamazsınız: Biri misk-i amber, öbürü insanın karakteri ve aklı. Çünkü ikisi de
Reklam
İlk Türk İslâm eseri olan Kutadgu Bilig’de Yusuf Hac Hacip şöyle der: “Söz ağızda iken sahibinin esiridir, ağızdan çıktıktan sonra sahibi onun esiri olur.”
Resim