272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Dunne, iki ana meseleyi ele alan Zaman Üzerine Bir Deney’in ilk yarısında deneyimlediği bir dizi öngörüsel rüyayı inceleyerek bu tür rüyaların, genel olaylardan ziyade, rüyayı görenin kendi gelecek deneyimlerine ilişkin projeksiyonlar sunduğu sonucuna varıyor. Kitabın ikinci yarısında ise rüyaları açıklamak ve denemek için bir teori geliştiriyor. Burada da Dunne’un çıkış̧ noktası, “şimdiki ânın” bilim tarafından tanımlanmadığı gözlemi oluyor. Dunne’a göre dikkatimiz, uyanıkken şimdiki ânın ötesini görmemizi engeller, rüya görürken ise engellerden kurtulup zaman çizelgemizi hatırlama kabiliyeti kazanırız. Böylece geleceğimize dair parçalarını; öngörüsel rüyalar içinde, geçmiş̧ anılarımızın parçalarıyla harmanlanmış̧ bir biçimde görebilir hâle geliriz. Dahası diğer sonuçlar arasında ise “dejavu” olarak bilinen fenomen ve ölümden sonraki yaşamın varlığı da yer alır. Çağının ötesinde bir çığır açan bu eser bilime meraklı okuyucular için bulunmaz bir rehber. Zamanda kırılmalar, bükülmeler ve “dejavu” konularına cevaplar bulmak mümkün. 🩵Evreni nasıl resmedersek edelim, yarattığımız şey bizim yarattığımız olarak kalır. 🩵Kar yağışını izlerken gözleminiz tek bir tanesine odaklanmış olabilir ama kalanın tamamını görmediğiniz anlamına gelmez
Zaman Üzerine Bir Deney
Zaman Üzerine Bir DeneyJ. W. Dunne · Ketebe Yayınları · 20234 okunma
Zaman ve J. W. Dunne
Schopenhauer yaşamın ve düşlerin aynı kitabın sayfaları olduğunu, bunları düzenli olarak okumanın yaşamak, rastgele karıştırmanın ise düş görmek olduğunu söyler.
Reklam
Zaman ve J. W. Dunne
Düş görmek, uyanıkken gördüğümüz nesneleri bir araya getirmek, onlardan bir öykü ya da öykü dizisi örmektir.
Zaman ve J. W. Dunne
Dunne şaşırtıcı bir biçimde, sonsuzluğun zaten bizim olduğunu, her gece gördüğümüz düşlerin de buna eşlik ettiğini varsayar. Ona göre yakın geçmiş ile yakın gelecek düşlerimizde birlikte akar.