Ayşe Eke

Ayşe Eke
@zeynojj
Korkma ölümden, hüzünlerden ve gecelerden, Sen sadık oldukça bu yüreklerde doğacaksın. Biz aşık oldukça nedir ki bu dağlar ? -Heyv-
112 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Papalagi ne yapsın?
En net çizgilerle sahip olduğumuz yargilari dürten her itki bi başarı. Bu kitap da böyle başarılı bir itki. Kitabin icine cok girmiycem bana düşündürdüklerinden bahsetmek istiyorum. İnsan nedir? Ne olmalidir? Nasil dusunmeli, yasamali? Nerede oturmali? Komün halinde yasarken nasil olmalidir? Hiçbir varlığın yasami bunca elestirilmezken insan
Göğü Delen Adam
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202013,9bin okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Yolcunun Kaderi Noktasında Yola Müdahalenin İmkansızlığı
Siddharta dindar bir ailede iyi bir Brahman olarak büyür. Tefekküre yetenekli, ruhsal olarak güçlüdür. Ailesi onu iyi bir Brahman olması için yetiştirmiştir. Babası onun yeteneklerinden memnun ve huzurludur çünkü oğlunun yaşayacağı hayatta tutacağı yolun sabit ve doğru olduğundan emindir. Oğlu iyi bir Brahmandır ve olmaya devam edecektir.
Siddhartha
SiddharthaHermann Hesse · Can Yayınları · 202037,8bin okunma
102 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Portakal Çiçekleri ve Yılanlar
Yaşar Kemal'i her okuduğumda kırk yıllık bir dostumla karşılaşmış; yüzüne, mimiklerine, üslubuna aşina ancak anlatacaklarına bin merak besleyen küçük bir kız olurum. Bu kitabında da durum aynıydı. Yalnızca o yörede yaşarsam bilebileceğim çeşitli çiçek isimlerini okurken o harfler nasıl da öyle yan yana gelip o güzel isimleri oluşturuyor diye
Yılanı Öldürseler
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202019bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
138 syf.
6/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Gelişen ve Dönüşen Devran
Bir okur olarak en sevdiğim şeylerin başında yazarın kaleme aldığı öykülerde bazen karakter, bazen bilgi ve durum, bazen de ruhsal karmaşıklığı ile yapıtında nasıl vücut bulduğunu gözlemlemek, belki bazen aramak en sevdiğim şeylerden. Sonuçta yazar heybesindeki yaşanmışlıkları, söylediği ve söylemediği tüm sözleri kendi potasında eritip okuyucuya sunar (aksi durum çoğu kez samimiyetsizlikle sonuçlanır). Buraya kadar normal. Bunun farkında olup kendi yazdığı cümle aralarında kendisini yakalayıp ustalıkla sobeleme oynamaya, bir görünüp bir kaybolmaya başladıysa yazar işte burada hikaye tat vemeye başlar. Yazarın bu yönde ilk kitabına göre güzel bir gelişme sağladığını düşünüyorum. Kültürünü, etnik kökenini, mesleğini, davasını, insani ve dünyevi görüşlerini, hepsini ruhunun potasında eritip kah saklanıp kah görünerek, okuyucusunun onu bulmasına izin vererek kat ettiği yolu paylaşmış bizimle. Öykülerden tek tek bahsedip tabiri caizse "spoiler" vermek istemem hayatın içinden ve kendi görüşlerinizi süzgeçten geçirip kontrol edebileceğiniz bakış açılarıyla sunan; bir başka deyişle tam dediğiniz yargılarınızı yeniden düşünmenizi sağlayacak öyküler. Mizahi gelişim göz ardı edilmeyecek derecede mevcut. Kaleminden dökülen daha pek çok güzel şeyler okuyacağımıza inanıyorum. Sağ olsun :)
Devran
DevranSelahattin Demirtaş · İletişim Yayınları · 20198,5bin okunma
404 syf.
·
Puan vermedi
Arayış
Yazar okuyucuyu, karakterle birlikte, bir kitabı, daha doğrusu bir ismi aramaya çıkarıyor yalnız okuyucuyu başka bir yolcuuğa da çıkarıyor, okuyucuyu bir sona inandırıyor, kurgu sanılanın gerçekle karıştırılıp karıştırılmadığını arar bir deney gibi sanki.... karakterin roman ve yolculukları boyunca inanıp inanmadığını sorguladığı
Yüzüncü Ad
Yüzüncü AdAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20186,8bin okunma
Reklam
125 syf.
·
Puan vermedi
Mevzu.
Yazarın okuduğum ilk kitabı Nohut Oda. Beş farklı öykü anlatılmış, aynı psikolojideki bir insanın beş farklı hayatından beş farklı hikaye gibi, yazar belki birşey deniyordur bilemiyorum ama okur olarak tadı kaçıran bi husus olduğunu düşünüyorum bunun. Uzun betimlemer vardı, betimlemeleri severim, hikayeyi kafanızda bütünleştirmenizi sağlar ve kendinizi tamamen hikayenin içinde hissedersiniz evet ama bu betimlemelere öyle birşey katmalısınız ki sıradanlıktan kurtulsun, mesela son öyküde bahçeye girişi ile kapıyı açmasının anlatılışı 2 sayfa sürüyordu ve burada da anlatım "elimi uzattım, fermuarı kavradım, çantayı açtım" gibiydi, bu etkisiz ayrıntıların uzun betimlemesini okumak hem hikayeden koparıyor hem de ellerin boş bitiriyorsun okumayı. Yazarın tespitleri var daha güzel ve zekice kurgulanarak aktarılmayacak şeyler değil. Kalanlar'daki tespiti çok iyiydi. Teşne ve tahnit kelimelerini bu kitapta gördüm ve sözlükten bakıp öğrendim bu bir kazanım benim açımdan ama o kadar sıradan yazın içinde bu kelimelerin sırıttığı kanaatindeyim, bir yazı bu konuda da bi bütünlük taşımalı diye düşünüyorum.
Nohut Oda
Nohut OdaMelisa Kesmez · Sel Yayıncılık · 20186,7bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Aşk Meta'sı
Öncelikle metafiziği tanımlayalım. Metafizik beş duyuyla tanımlayamadığımız varlıklardır kısaca. Peki ya Aşk ? Aşkı duyularımızla tanımlayabiliyor muyuz ? Bir metafiziği olduğundan söz edebilir miyiz ? Bir "Meta"ya oturtacak olsaydık Aşk için ne derdik ? Önce bunları düşünmek lazım. Zira felsefi bir kitabı okumadan önce, okurken ve okuma sonrasında bol bol düşünmek gereklidir. Yazar aşkı metaya sığdırmaya çalışırken saki aşka karşı, sanki bir acı yaşamış gibi bir uslup tutturmuş olsa da bunu konuyu anlatma heyecanına veriyorum. Ayrıca bu farklı bişey çünkü insanlar aşkın övülüp yüceltilmesine alışkındır. Yazar/düşünür genel olarak aşkı, maşuku seçerken kendi akıl ve mantığımızla karar verdiğimizi sanarken aslında nasıl da insan türünün dengeli olmasına gelecek neslin sağlıklı ve dayanklı olmasına hizmet ettiğimizi açıklamaya çalışmış aslında. Yer yer tekrara düşmüş belki evet. Ama o fikir tohumunu bir açıklamalar dizesine oturtmuş ve herkesin sorgulmaya gerek bile duymadan kabul ettiği yeri geldiğinde gözünü kırpmadan canına kıydığı aşka başka bir açıdan bakmış.
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Ayrıntı Yayınları · 201813,2bin okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Geleceğe Seslenen Mektuplar.
Kitap, isminden de anlaşılacağı üzere Cahit Zarifoğlu'nun mektuplarından oluşuyor. Kitabın giriş kısmında mektupları toparlama fikrinin çıkışı ile mektupların elde ediliş aşamaları belirtilmiş. Şahsen kitabı sipariş etmeme sebep olan Cahit Zarifoğlu'nun Yaşamak isimli kitabıydı, babasının yazdığı mektupları okumak hoş gelmişti. Ancak Mektuplar kitabında genel olarak dergi hususunda yazarlarla organizasyon anlamında yapmış olduğu yazışmalar bulunuyor. Bunu anladığımda biraz üzülmüştüm yalnız kitabı okurken farkettim ki bu üzüntüm boşunaymış. Mektuplarında -yazın anlamında- vermiş olduğu, ipuçları, yol göstermeleri bu zamana dahi ışık tutuyor, hele o geniş bakış açısı ile tüm düşünceleri toparlaması, içine alması, hewrkesin yozlaştırdığı ve içini boşalttığı kavramları kullanmaksızın bunları Zarif'çe dile getirmesi... Okurken zihnen açıldığım yerler ve edebi eserlere bakış açımda değişiklikler olmuş olması, bir insanın mektuplarıyla dahi hala yol gösterebiliyor olması başarıdan başka nedir ki ?
Mektuplar
MektuplarCahit Zarifoğlu · Beyan Yayınları · 2012977 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Bu tip kitapları genelde sevmem çünkü başarılı olmanın mutluluk yoksa insanı aman aman önemlileiştirdiğini düşünmem yine de bir takım mevzulara ait tecessüsümü doyurmak üzere edindiğim bu kitapta aradıklarını bulamadım, çevirisi, dili beni kendisine çekmedi.
Çocuklar Nasıl Başarılı Olur
Çocuklar Nasıl Başarılı OlurPaul Tough · Pegasus Yayınları · 201424 okunma
Resim