Stalin’in Darağacında Bir Tatar Aydının Portresi

Muhammed Fatih Kerimî ve Ceditçilik Hareketi

Emre Özsoy
10/10
1 Kişi
5
Okunma
2
Beğeni
108
Görüntülenme
Türk Dünyası’nın kadim coğrafyası İdil-Ural, 19. yüzyıldan itibaren Ceditçilik olarak adlandırılan yenileşme hareketlerine sahne oldu. Modern zamanın gerektirdiği doğrultuda ilerlemenin zaruriyetini anlayan bir avuç aydın; dinde ıslah çalışmalarından eğitim kurumlarının yeniden organize edilmesine, kadın haklarından millî kimlik sorunlarına, ortak edebî Türk dili oluşumundan siyasi temsil meselelerine kadar geniş alanda faaliyet gösterdiler. Bu hareketin önemli temsilcilerinden Muhammed Fatih Kerimî, fikirleri ve eylemleriyle kısa sürede sivrilerek Ceditçi aydınlar arasında önemli bir yer edindi. Hayatını, Rusya Türklerinin istikbalini kurtarmak için feda etmeye kararlı olan Kerimî, 1905 ve 1917 Devrimleri sırasında siyasi bir kimliğe bürünerek Çarlık Rusya’nın Hristiyanlaştırma ve Ruslaştırma politikalarına karşı çıktı. İsmail Bey Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” şiarına sıkı sıkıya bağlı kalarak Türk Dünyası için ortak dil oluşturmaya çalıştı. Dönemin en önemli gazete ve dergilerinde yazılar kaleme alarak halkının sorunlarına çözümler aradı. Faaliyetlerini Rusya dışına da genişleten Kerimî, Stalin döneminde Türkiye casusu olarak suçlanmasına sebep olacak derecede Türkiye’yle yakın bağlar kurdu. Elbette bunları yapmak kolay olmadı; Sovyet yönetimi ve Kadimciler olarak anılan mutaassıp zihniyetle var gücüyle mücadele etmek zorundaydı. Ülkemizde Kerimî’yi bütün yönleriyle ele alan ilk ciddi çalışma niteliğine sahip Stalin’in Darağacında Bir Tatar Aydının Portresi: Muhammed Fatih Kerimî ve Ceditçilik Hareketi adlı eserde; sosyal, siyasi ve kültürel çevrenin önde gelen bir aydınının hayatına odaklanırken bir dönemin portresini de bulacaksınız. Eseri okurken Orenburg, İstanbul, Kırım, Kazan, Petersburg ve Moskova arasında mekik dokuyacak; Ahmet Mithat Efendi, İsmail Bey Gaspıralı, Şeyh Cemaleddin Efgânî, Arminius Vámbéry, Yusuf Akçura, Ayaz İshakî gibi aydınlarla karşılaşacaksınız. Emre Özsoy, Rus ve Tatar arşivlerinden ziyadesiyle faydalanarak yazdığı kitabında; Türkiye casusu, devrim düşmanı ve sosyalizme ihanet suçlamalarıyla Stalin terörüne kurban giden büyük bir Tatar aydının hikâyesini gün yüzüne çıkarıyor.
Yazar:
Emre Özsoy
Emre Özsoy
Editör:
Murat Çaylı
Murat Çaylı
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 432Basım Tarihi: 5 Nisan 2023Yayınevi: Selenge Yayınları
ISBN: 9786256967106Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
432 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
Mezarı Bile Olmayan Aşkın Bir Aydın
Fatih Kerimî'yi "Avrupa Seyahatnamesi, İstanbul Mektupları" gibi eserlerinden tanıyorum. Yetiştiği çevre ve çağa göre oldukça ileride olan bir kalem sahibi olup büyük bir diğerkâmlıkla milletinin gri kalmışlığını kendisine dert edinmiş ve canı pahasına bu uğurda mücadele etmiştir. Geleneksel dinciliğin sömürüsü altındaki Rusya Müslümanlarının kurtuluşu için ilim ve neşriyata sarılan Kerimî'nin ne hazindir ki bugün bir mezarı bile yoktur. Altı bölümden oluşan bu kitap onun ve soylu mücadelesinin en ayrıntılı ve kallavi özetidir. Günümüzdeki soy ve din kardeşlerinin ahvalini görse ne yapardı acaba diye düşünmeden edemiyorum. Umarım aziz ruhu huzur bulmuştur. Hem kendisini tanımama hem de bu kitabı okumama vesile olan Oğuzhan Saygılı'ya (
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
) hürmetlerimle...
Muhammed Fatih Kerimî ve Ceditçilik Hareketi
Muhammed Fatih Kerimî ve Ceditçilik HareketiEmre Özsoy · Selenge Yayınları · 20235 okunma
Reklam
432 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Emre Özsoy/ Muhammed Fatih Kerim'i. Stalin'in Darağacında Bir Tatar Aydının Portresi, Muhammed Fatih Kerimi ve Ceditçilik Hareketi. Emre Özsoy, lisans ve yüksek lisans eğitimini Erciyes Üniversitesi'nde yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı. 2018-2021 yılları arasında TÜBİTAK tarafından sağlanan destekle, Kazan, Ufa, Orenburg ve Moskova'da bilimsel araştırmalarda bulundu. Halen Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Tarih Bölümünde görev yapmaktadır. İdil- Ural sahasının Türk- Tatar yenileşme hareketinin önemli temsilcilerinden olan Muhammed Fatih Kerimi, bir dönem Türkiye'de bulunmuştur. İstanbul'da hem eğitim görmüş, hem de muhabir olarak görev yaparak İstanbul'daki aydın kesimle bağlantı kurmuş birisidir. Türkiye'de köklü bağları olmasına rağmen, hemşehrileri olan Yusuf Akçura, Sadri Maksudi Arsal ve Ayaz İshaki kadar tanınnamaktadır. Fatih Kerimi hakkında, belki de ilk akademik çalışma budur. Eser doktora çalışmasından, genişletilerek yayımlanmıştır. Eser teşekkür ve ön sözden sonra, Çalışmanın Kaynakları ve Türkiye'de Fatih Kerimi Bibliyografyası Üzerine Bir Değerlendirme ile başlamakta giriş dışında, altı bölümden meydana gelmekte, sonuç değerlendirmesi yapılmakta, Fatih Kerimi'nin çalışmaları hakkında detaylı bir bibliyografya verilmekte, kaynakça ve dizinle bitmektedir. Kitap, okuyucuya hitap edebilmek için, akademik dilden sıyrılarak, anlaşılır, yalın bir hale getirilmiş, bu anlamıyla da başarılı bir eser haline gelmiştir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Muhammed Fatih Kerimî ve Ceditçilik Hareketi
Muhammed Fatih Kerimî ve Ceditçilik HareketiEmre Özsoy · Selenge Yayınları · 20235 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.