Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

104bit

104bit

104bit

, bir kitap okudu
63 syf.
·
Puan vermedi
Tuhaf Kütüphane
Tuhaf KütüphaneHaruki Murakami
7.4/10 · 2.872 okunma
Reklam
104bit

104bit

, 2024 okuma hedefini ekledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
8/50 kitap - %16 tamamlandı
8 kitap okudu
50 kitap
1.725 sayfa
0 inceleme
0 alıntı
5 günde 1 kitap okumalı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
425 syf.
·
Puan vermedi
Tek Adam - Cilt 1
Tek Adam - Cilt 1Şevket Süreyya Aydemir
9.3/10 · 2.492 okunma
Reklam
Muhtelif inanışlı kimseler, birbirlerine kin, nefret besliyorlarsa, birbirlerini hor görüyorlara ve hatta sadece birbirlerine acıyorlarsa, bu gibi kimselerde hoşgörü yoktur; bunlar bağnazdırlar. Hoşgörü o kimsede vardır ki, vatandaşının veya herhangi bir insanın vicdanî inanışlarına karşı, hiçbir kin duymaz; bilâkis hürmet eder. Hiç olmazsa, başkalarının, kendininkine uymayan inanışlarını bilmemezlikten, duymamazlıktan gelir. Hoşgörü budur. Fakat, hakikati söylemek lâzım gelirse diyebiliriz ki, hürriyeti hürriyet için sevenler, hoşgörü kelimesinin ne demek olduğunu anlayanlar, bütün dünyada pek azdır. Her yerde umumî olarak geçerli olan bağnazlıktır. Her yerde görülebilen barış manzarasının temeli, bağnazlık ile hür fikrin, birbirine karşı kin ve nefreti üstündedir. Temelin devrilmemesi, kin ve nefret zeminindeki dengeyi tutan fazla kuvvet sayesindedir. Bu söylediklerimizden şu netice çıkar ki, aramızda, hürriyet engellerinin ortadan kalktığına, bizim gibi düşünen ve hissedenlerle birlikte yaşadığımıza hüküm vermek müşküldür. O halde görülen, hoşgörü değil, zaafın dermansız bıraktığı bağnazlıktır. Şüphesiz, fikirlerin, inançların başka başka olmasından, şikayet etmemek lâzımdır. Çünkü, bütün fikirler ve inançlar, bir noktada birleştiği takdirde, bu hareketsizlik belirtisidir, ölüm işaretidir. Böyle bir hal elbette arzu edilmez. Bunun içindir ki gerçek hürriyetçiler, hoşgörünün umumî bir haslet olmasını temenni ederler.
"Bir yanda yüzeysellik, seremoni , yapmacık sohbetler, öte yanda içsellik, duygusal derinlik, kitabın derinlerine ulaşma çabası, kişiliğin geliştirilmesi"
Batı'da Reform'dan sonra gelişen metin eleştirisi, Kitab'ın bilimsel inceleme konusu olması, zorunlu din dogmaları koyacak bir makam tanınmaması, dinsel düşünözgürlüğü, bütün bunlar dinde aydınlanma sorununun sadece Kur'an çevirmekle olacak şeyler olmadığını gösteriyordu.
Sayfa 546
141 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.