Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Baran Tercan

Sabitlenmiş gönderi
Öyle yıkma kendini...
Öyle yıkma kendini, Öyle mahzun, öyle garip... Nerede olursan ol, İçerde, dışarda, derste, sırada, Yürü üstüne - üstüne, Tükür yüzüne cellâdın, Fırsatçının, fesatçının, hayının... Dayan kitap ile Dayan iş ile. Tırnak ile, diş ile, Umut ile, sevda ile, düş ile. Dayan rüsva etme beni.
Reklam
480 syf.
·
Puan vermedi
·
115 günde okudu
Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar
Türk Edebiyatında İlk MutasavvıflarFuad Köprülü
9.3/10 · 222 okunma
Acı ve üzüntü büyük bir zekâ ve derin bir yürek için kaçınılmazdır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yeni fikirleri olan, yeni bir şeyler söylemeye yetkin olan insanlar nadiren doğarlar, onlara inanılamayacak kadar nadir rastlanır.
Tanrı ölenlere huzur versin ama hayatta olanların yaşamaya devam etmesi gerek.
Reklam
İnsanın kendi hatalarını işlemesi başkalarının doğrularına göre yaşamasından yeğdir.
Yanılıyor olabilirim ancak gençlerde daha açık görüşlü, daha eleştirel, daha pratik bir yaklaşım görüyorum.
Eğer sevdiklerim mutlu olacaksa benim hayatımın ne önemi var!
%58 (365/627)
Suç ve Ceza
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski
9.1/10 · 159,8bin okunma
Reklam
Yunus Emre ile Ahmed Yesevî'nin farkları
Herhalde Yunus Emre bir tarikat kuracak fikir kabiliyeti gösterememekle ve tarikat kuruculuğunun manevi nüfuzunu kazanmamakla beraber, Yesevî'den çok daha yüksek bir hassasiyete malik ve çok daha şahsi bir sanatkâr, ondan çok heyecanlı ve çok canlı bir mutasavvıftı. Bütün Türk edebiyatı, menşelerinden bugüne kadar ondan daha büyük bir mutasavvıf-şair yetiştiremedi.
Sayfa 454Kitabı okudu
Fuad Köprülü'nün Yunus Emre Tasviri
Yunus'u okurken karşımızda sade, masum, gözleri şefkat ve sevgi dolu bir dervişin ilahi bir lisanla terennüm ettiğini duyarız. Ruhunu eski bir tanıdık gibi bize açan bu derviş, Hakk'a karşı hitaplarında ve feryatlarında da daima en tabii bir safvet, sadedillik ve samimiyetle haykırır, ağlar, itiraz eder yahut vecd içinde terennüm eder. Onda yapmacık, gösteriş, merasim ve âdâba riayet eder olmak gibi şeyler yoktur.
Yunus Emre'nin sanatı tamamıyla millî, yani tamamıyla Türk bir sanattır...
Yunus Bâtınî değildi!
Yukarıdan beri izah ettiğimiz gibi Yunus'u ehl-i bâtın efrâdından saymak tamamıyla yanlış bir fikirdir, çünkü hiçbir zaman -tevil yoluyla telif edilebilecek- belli dairenin dışına çıkmamıştır.
Sayfa 443Kitabı okudu
Yunus büyük bir filozof olmamakla beraber samimi, heyecanlı, hakiki bir mutasavvıf ve bütün bunların üstünde de dâhi bir şairdir.
Haklı Bir Yunus Emre Övgüsü
Lakin en basit bir dil ile bütün o tasavvuf esaslarını öyle sanatkârca bir surette ifadeye muvaffak olmuş ve eserlerini halk arasında o kadar kuvvetle yaşatmıştır ki, yalnız edebiyatımızda değil, Acem edebiyatında da bunun benzeri görülmemiştir.
358 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.