Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Berna Karakaya

376 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
2023’te Yunus Nadi Roman Ödülü’nü Harika Bir Hayat ile Hikmet Hükümenoğlu aldı. Ben, Körburun ve Atmaca romanlarıyla tanıdım yazarı. Harika Bir Hayat, İstanbulun işgal yıllarından başlayıp 1950’lerin sonuna kadar süren bir dönem romanı. Kitabın merkezinde “Harika” adlı karakterin hayatı yer alıyor. Romanın teması Harika ve annesinin çatışmasına dayanıyor, Harika’nın duyguları, tavırları, hayattaki rolleri hep annesi ile olan ilişkisi çerçevesinde şekilleniyor. Harika; zeki, kültürlü, eğitimli ve özel yetenekleri olan; eskilerin deyimiyle ismiyle müsemma bir kız fakat annesinin gözünde hiçbir zaman mükemmel biri olamıyor. Ahşap evlerde verilen davetler, mangalda pişen kahveler, dönemin yazarları ile edebiyat üzerine sohbetler, o yıllarda çıkan gazete ve dergiler, şiire, tiyatroya olan ilgi gibi dönemin zihniyetini yansıtan özellikler yer alıyor yapıtta. İşgal yıllarında İstanbul’da hayat, Birinci Dünya Savaşı’nın sosyal yaşama etkileri, Cumhuriyetin kazanımları, Türk kadınının yaşam şekli, Tek Partili Dönem, varlık vergisi, İkinci Dünya Savaşı’nda ülkemizin durumu…Tüm bu olaylar dipnotlara başvurularak ve tarihe sadık kalınarak veriliyor. Bir yandan da yazar; bu gerçekliği yumuşatmak için kurmaca karakterlerin hikâyelerini bize anlatıyor. Romanda; Nazım Hikmet, Yahya Kemal, Suat Derviş, Melih Cevdet Anday, Ahmet Haşim, Yusuf Ziya, Orhan Seyfi gibi Türk edebiyatının ünlü isimlerine de rastlıyoruz. Eserde tüm bu tasvir edilen dönemlere ve gerçekliğe uygun bir dil ve anlatım tercih ediliyor. Hikmet Hükümenoğlu’na emeğinize yüreğinize sağlık diyorum.Nicelerine…
Harika Bir Hayat
Harika Bir HayatHikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 2023810 okunma
Reklam
Yolları Çatallanan Bahçe
Yolları Çatallanan BahçeJorge Luis Borges
8.2/10 · 175 okunma
376 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Harika Bir Hayat
Harika Bir HayatHikmet Hükümenoğlu
8.6/10 · 810 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dünlükler
DünlüklerOnur Çalı
9.2/10 · 6 okunma
Reklam
Memurlara maaş ödenemiyordu.Kışın en soğuk günleri odunsuz kömürsüz geçmisti. Vapur, tren ve tramvay seferleri kömür yokluğu yüzünden aksayıp duruyordu. Ekmeği, şekeri ancak karaborsa mallara parası yetenler satın alabiliyordu. Fakirler açlıktan ölüyordu ve ölüleri gömecek kefenin bile bulunamadığı yazıyordu gazetelerde.
472 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Cahide Sonku ismi, Selim İleri’nin “Mel’un – Bir Us Yarılması” adlı eserinde çok geçince sanatçının hayatını öğrenmek istedim. Bir döneme damga vuran Cahide Sonku, tiyatro oyuncusu ve Türkiye’nin ilk kadın sinema yönetmenidir. Sonku; döneminde, yeteneği, zekası ve güzelliğiyle birçok kişiyi etkiler: Talat Artemel, Marcel, İhsan Doruk, Cahit Irgat bunlardan birkaçıdır. Belladonna(güzel avrat otu) etkisi yaşar etrafındaki erkekler. Bir tiyatro oyununda Hamlet olup Ophelia’sına(Cahide Sonku) sarılan Muhsin Ertuğrul da onun çekim alanına girenlerdendir. Cahide Sonku; küçük yaşta kendisini, annesini ve kardeşini terk eden babasından adeta intikam almak istercesine yaklaşır erkeklere. Fakat çok sevdiği adamlardan bilerek uzak durur. Onları kendi girdabında döndürmek, onlara zarar istemez. Ona hayranlık besleyen anlatıcı Cevdet Merter ve hocası Muhsin Ertuğrul bunlardandır. Doludizgin yaşamınında Shakespeare’den Çehov’a birçok sanatçının oyununu oynamış olan bu yalnız kadının en iyi büründüğü rol bana göre güçlü kadın rolüdür. Kitapta Atıf Yılmaz, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Haldun Dormen, Cahit Irgat, Yılmaz Güney gibi birçok ünlü isimle karşılaşırız. Dönemin sanat anlayışı ve özellikle tiyatronun siyasi yaşamın içindeki yerinden de sıkça bahsedilir eserde. Araştırmacı yazar Osman Balcıgil, hemen her dönem özellikle milliyetçi- muhafazakâr kesimin sanatın, medeniyetin ve tiyatronun önünü kesmeye çalıştıklarından da dem vurur.
Kızıl Çengi
Kızıl ÇengiOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 2023547 okunma
Bu arada 1955 yılında bir adet cumhuriyet altını 66,4 liraydı. Bu durumda Cahide garsonlara yüz elli cumhuriyet altını bırakmış oluyor.
Tüm yokluğa rağmen Muhsin hoca perdeleri kapatmamakta ısrar ediyordu.Hoca savaşlara karşı sadece askerle değil sanatla da direnilmesi gerektiğini öğretmişti hepimize.
1.781 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.