Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eren Çelik

Eren Çelik
@Bullet_Soldier
Öğrenci..
Lisans
.....
....., 14 Mayıs
128 okur puanı
Haziran 2016 tarihinde katıldı
Dijital Minimalizm
"Bu bölümü bitirirken, bu planlama yaklaşımını temellendirmek adına bölüm boyunca savunulan temel fikri bir kez daha vurgulamak istiyorum: Hiçbir şey yapmamaya gereğinden fazla değer ve önem atfediliyor. Yoğun bir mesainin ortasında veya çocuklara bakmakla geçen çok yorucu bir sabahın ardından 'yapmam gereken hiçbir şey yok' duygusunun rahatlığını aşerebilir insan; hiçbir plan, beklenti veya iş olmadan, ilginizi ve dikkatinizi ne çekiyorsa onunla ilgilenebileceğiniz boş zaman dilimleri gözünüze çok cazip görünebilir. Bu gevşeme anları da değerlidir elbette, fakat bu zamanlar genelde amaçsızca telefonu kurcalamak veya gönülsüzce bir şeyler izlemek gibi düşük kaliteli faaliyetlerle doldurulduğu için, aslında karşılında elinize pek bir şey geçmez. Önceki sayfalarda sıraladığım pek çok nedenden ötürü, zor fakat harcanan emeğe değecek bir şeye yatırılan enerjinin karşılığı daima çok daha zengin ve değerlidir."
Sayfa 186 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Dijital Minimalizm
"Bir saat boyunca Youtube'da komik videolar izlemek ruhunuzu tüketebilir, fakat tuvaletteki havalandırma cihazının motorunu nasıl değiştireceğinizi öğrenmek için Youtube'a başvurmak, bir şeyleri tamir etmekle geçireceğiniz tatmin edici bir akşamın temelini teşkil edebilir."
Sayfa 172 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Hiç şüphe yok ki kendini dünyada el becerisi aracılığıyla, nesnel yoldan var etmenin sağladığı tatmin duygusu insana sakin, huzurlu ve ağırbaşlı bir karakter kazandırır. Anlaşılan, bu duygu kişinin kendi değerini ispatlayabilmek için kendisiyle ilgili içi boş yorumlarda bulunma ihtiyacını da azaltıyor. Çünkü kişi, gevezelik etmek yerine yaptığı işi göstermekle yetinebilir: İşte bakın, bina yerinde duruyor, araba artık çalışır halde, ışıklar yanıyor. Böbürlenmek, bir oğlan çocuğundan beklenecek bir davranıştır, çünkü onun dünyada gerçek herhangi bir etkisi yoktur. Fakat usta, somut gerçekliğin şaşmaz yargısıyla yüzleşmek zorundadır; orada hatalar ve kusurlar sineye çekilmez."
Sayfa 162 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dijital Minimalizm
"Gelgelelim, beynimizde bu devreleri atıl bırakmak bugün her zamankinden daha kolay. 'Artık çoğu insan dünyayı büyük ölçüde bir ekran aracılığıyla deneyimliyor,' diye yazıyor Rogowski. 'Beş duyumuzdan biri olan dokunmayı ortadan kaldırıp ellerimizi ekran dürtmekten başka bir işe yaramayan uzantılar haline getirmeye çalışan bir dünyada yaşıyoruz.' Bunun sonucunda da donanımımız ile deneyimimiz arasında bir uyumsuzluk yaşanıyor. Ekranlarla ulaştığımız sanal dünyayı geride bırakmak için zanaata dönüp etrafımızdaki maddi dünyayla daha karmaşık yollardan ilişki kurduğumuzda, temel ve kadim potansiyelimizle daha uyumlu hayatlar sürebiliriz. Zanaat bizi insan yapan şeylerdir; daha az el becerisi gerektiren işlerin sağlayabileceğinden çok daha büyük ve derin bir tatmin sağlar."
Sayfa 162 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Harris'in özlediği belli bir çevrimiçi faaliyet yoktu mesela(oysa sigarayı yeni bırakman birinin canı net olarak sigara çeker); daha ziyade genel olarak teknolojiye erişiminin olmamasından rahatsızdı. Hemen göz çarpmayan bu ayrım, Aristoteles ile dijital minimalizm arasındaki verimli bağlantıyı anlamak açısından son derece önemli. Bu konudaki araştırmalarımı derinleştirdikçe, düşük kaliteli dijital faaliyetlerin insanların hayatında sandıklarından daha önemli bir rol oynadığını daha net bir şekilde görüyorum. Yıllar içinde iş ile hayat sarasındaki sınırlar esnedikçe, işlerimiz daha zahmetli hale geldi ve geleneksel yapılar zayıfladı. Bu yüzden giderek daha çok sayıda insan Aristoteles'in mutluluk için elzem saydığı yüksek kaliteli boş zaman faaliyetlerinden mahrum kaldı. Bu durumun yarattığı boşlukla yüzleşmek dayanılmaz olabilir, fakat dijital gürültü sayesinde bu boşluğu görmezden gelebiliyoruz. Mesaiden, aileden ve uykudan arta kalan zamanlarda vakit geçirmek artık çok kolay: Akıllı telefonunuzu veya tabletinizi elinize alın ve amaçsızca ekranı kaydırıp bir şeylere tıklayarak kendinizden geçin. Varoluşsal kaygıları bastırmaya çalışmak yeni bir şey değil, Youtube'dan önce de derin sorulardan kaçınmak için amaçsızca televizyon için aşırı alkol tüketiyorduk. Fakat 21. yüzyıl dikkat ekonomisinin ileri teknolojileri bu konuda bilhassa etkili ve maharetli."
Sayfa 153 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Dijital Minimalizm
"Sohbet saatleri belirleme yöntemi, anlamlı bir sosyalleşmenin önündeki büyük bir engeli, yani yukarıda bahsettiğim teklifsiz aramaların rahatsızlık verebileceği kaygısını bertaraf ettiği için sosyal hayatınızı iyileştirmenin etkili bir yolu. Gerçek sohbetlere özlem duysak da bu engel bizleri adım atmaktan alıkoyabiliyor çoğu zaman. Sohbet saatleri belirleyerek bu engeli ortadan kaldırdığınızda, bir haftaya ne kadar çok tatmin edici etkileşim sığdırabildiğinize siz de şaşıracaksınız."
Sayfa 150 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Silikon Vadisi'ndeki bir şirkette yönetici olarak çalışan Phil, yakınlarına hafta içi her gün 17.30'da kendisine telefonla ulaşabileceklerini, önceden haber vermelerine gerek olmadan bu saatte onu istedikleri konuda istedikleri gibi arayabileceklerini söylemiş. İşten eve gitmek için yola çıktığı saat olan 17.30'u seçmesinin sebebi, her gün çektiği trafik çilesini bir şekilde faydalı hale getirmek istemesiymiş."
Sayfa 148 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Zararsız görünen bu etkileşimlere yönelik böylesine katı bir duruş önermemin sebebi şu: Bütün bu davranışlar, irtibatın sohbete makul bir alternatif olduğu fikrini aşılıyor. Bu fikir bir kere kafanıza yerleşmeye görsün, sizin niyetlerinizden bağımsız olarak düşük değerli etkileşimler, yüksek değerli sosyalleşme biçimlerine yer bırakmayacak şekilde yayılır; sohbet merkezli iletişim felsefemin ardında yatan öncül de bu zaten. Eğer bu önemsiz etkileşimleri bir anda bırakırsanız, beyninize şöyle net bir mesaj göndermiş olursunuz. Ekrandaki göz alıcı şeyler, seni yaşadığın gerçeklikten koparmasın . Daha önce de söylediğim gibi, bu iki tür etkileşimi bir şekilde dengeleyebileceğinizi düşünebilirsiniz fakat çoğu insan bu başaramıyor."
Sayfa 142 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Önerdiğim bu sohbet odaklı felsefeyi benimseyip benimsememek elbette size kalmış. Fakat bundan bağımsız olarak, umuyorum ki bu felsefenin temelindeki önerme aklınıza yatmıştır: İnsan olarak yeryüzündeki varoluşumuzun derinlerinde yatan sosyalliğimiz ile modern iletişim araçları arasındaki ilişki çetrefillidir ve dikkatle yaklaşılmadığı takdirde hayatınızda ciddi sorunlara yol açabilir. Bir üniversite yatakhanesinde veya Silikon Vadisi'nin kuluçka makinesi misali koridorlarında tasarlanmış bir uygulamanın, binlerce yıl boyunca bin bir zahmetle adapte olduğumuz zengin etkileşimlerin yerini layıkıyla almasını bekleyemezsiniz. Sosyalliğimiz, bir sosyal ağa devredilemeyecek veya anlık mesajlara, emojilere indirgenemeyecek kadar karmaşıktır."
Sayfa 140 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Turkle'ın verdiği örnekler arasında, sohbetle edinilen yüz ifadesi okuma pratiğinden yoksun oldukları için empati kurmakta zorlanan ortaokul öğrencileri de var, performans sergilemeye dayalı yorucu çevrimiçi etkileşimleri yüzünden gerçek ile performans arasında ayrım yapma yetisi zayıflayan otuz dört yaşındaki bir meslektaşı da. Kendi iş ortamını gözlemleyen Turkle, plansız sohbetlerden ürken genç çalışanların e-postaya sığındığını ve iletişim biçiminin incelikli sohbetten muğlak irtibata kaymasıyla birlikte işyerinde yok yere gerginlikler yaşandığını da belirtiyor."
Sayfa 135 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Dijital Minimalizm
"Lieberman'ın bir diğer keşfi de şu: Beynimiz, zihinde canlandırma amacına birlikte hizmet eden iki farklı ağa hatırı sayılır ölçüde kaynak ayırıyor. zihinde canlandırma sayesinde başkalarının zihinlerini, nasıl hissettiklerini ve niyetlerinin ne olduğunu anlıyoruz. Bir mağaza görevlisiyle sıradan bir konuşma yapmak kadar basit bir şey bile, görevlinin zihninde ne olup bittiğine dair hesaplama gücü sarf etmesini gerektirir. Bu 'zihin okuma' faaliyeti bize doğal gelse de, aslında milyonlarca yıllık evrim sürecinde keskinleşmiş ağlar tarafından yerine getirilen inanılmaz derecede karmaşık bir beceridir. Bölümün başında bahsettiğim taş kağıt makas şampiyonlarının kullandığı uyarlanmış sistemler de bunlar işte."
Sayfa 127 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Sosyal dünyaya ilgi duyuyoruz, çünkü boş zamanımızda varsayılan ağı devreye sokacak şekilde yapılanmış vaziyetteyiz.' Başka bir deyişle, beyinlerimiz bilişsel olarak mola verdiği her an kendiliğinden sosyal meseleler üzerine düşünecek şekilde evrimleşmiştir ve sosyal dünyamızla bu kadar ilgili olmamıza sebep olan tam da bu pratiktir."
Sayfa 126 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Örneğin gençlerin büyük bir kısmı geçici süreliğine dahi çevrimdışı olduklarında, yapabilecekleri daha iyi bir şeyleri kaçıracaklarından endişe ediyorlar. Anne babalar acil bir durum olduğunda çocuklarının onlara ulaşamamasından korkuyorlar. Seyahat eden insanlar yol tariflerine ve restoran tavsiyelerine ihtiyaç duyuyorlar. Çalışanlar kendilerine ihtiyaç duyulduğu bir anda ulaşılamamaktan korkuyorlar. Ayrıca herkesin gizliden gizliye korktuğu şey sıkılmak. Bu kaygıların en ilginç yanı şu: Yakın zamana kadar böyle şeyleri kesinlikle kafamıza takmıyorduk. 1985 yılından önce doğan insanlar, cep telefonlarının olmadığı bir hayatı çok net bir şekilde hatırlıyorlar. Yukarıda bahsi geçen kaygılar o zamanlar da hissediliyordu, fakat çok da dert edilmiyordu. Mesela henüz ehliyet sahibi olmadığım lise yıllarında annemin veya babamın antrenmandan sonra gelip beni almasını isteyeceğim zaman ankesörlü telefon kullanıyordum: Bazen evde kimse olmuyordu ve ben de telesekretere mesaj bırakıp onlara ulaşmasını ummakla yetiniyordum. İlk defa geldiğiniz bir şehirde kaybolup yol sormak da gayet normal bir şeydi ve çok da büyük bir sorun teşkil etmiyordu; insanlar araba kullanmayı öğrenir öğrenmez harita okumayı da öğreniyorlardı. Anne babalar evde olmadıklarına, acil bir durumda bakıcının kendilerine kolayca ulaşamayacağı fikrinden rahatsız değildi."
Sayfa 108 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Her daim bağlantı halinde olmanızı talep eden bir çağda yalnızlık yoksunluğu çekmemek için önerdiğim şey tam olarak bu; düzenli olarak düşüncelerle baş başa kalma ile düzenli olarak bağlantı kurma arasında gidip gelmek."
Sayfa 107 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
Dijital Minimalizm
"Duyduğu kaygıya sebep olarak yakın zamanda yaşanan ekonomik ve siyasi krizleri gösteren de oldu, bunun yetişkin olmanın getirdiği strese verilen normal bir tepki olduğunu düşünen de. Fakat düşüncelerle baş baş kalmanın faydalarını ve bu alışkanlıktan yoksun olan grupların yaşadığı sorunları incelediğimizde karşımıza çok daha basit bir açıklamam çıkıyor: Biz insanlar, gelişmek için yalnızlığa ihtiyaç duyuyoruz ve son yıllarda farkında olmadan bu kritik davranışa hayatlarımızda sistematik olarak daha az yer ver hal geldik. Velhasılıkelam, şöyle denebilir: İnsanın devreleri, sürekli bağlantı halinde olacak şekilde bağlanmamıştır."
Sayfa 105 - Metropolis YayıncılıkKitabı okudu
556 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.