Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İrem Demir

İrem Demir
@Evreniokumakisteyenokur
Yolun başkasına doğru değil,yolun kendi içine...
Kur'an-ı Kerim'in verdiği mesaj açıktır: Aklımızı "görünür dünyadaki" işaretleri okumaya ikna ederek kullanabilirsek, doğru düşünme yoluyla, rasyonel anlamda tutarlı bir Tanrı ve evren anlayışına ulaşabiliriz. "De ki: ' Öyleyse (bilin ki tüm hakikatin) kesin/son delili yalnızca Allah'ındır.' " ( En'âm,6:149)
Reklam
İşaret anlamına gelen "ayet" kelimesinin hem Allah'ın yaratılış âlemine bıraktığı işaretler hem de Kur'an ayetleri anlamına gelmesi elbette bir tesadüf değildir. Âlemdeki açık seçik ayetleri göremeyenler, vahiy yoluyla gelen Kur'an ayetlerini de anlayamazlar.
Hikmeti olmayan hüküm kör hükmü olmayan hikmet topaldır. Tefekkür hikmet ile hükmetmek, hüküm ile hikmeti korumak ameliyesinin bir diğer adıdır. Bunun için de yolda olmak gerekir .Yolda olmak, bize tefekkürün mahiyeti hakkında önemli ipuçları verir .Heidegger'in dediği gibi "Tefekkürün kendisi bir yoldur .Yola, ancak yolda kalarak cevap veririz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Özgürlük, tüm sınırların ve kuralların kaldırılması değil ,aklın erdemle birlikte kullanılmasıdır.
Aradaki perde kalktığında mânâ ve hakikat müşahede ve tecrübe edilen, yani hissedilen ve yaşanan bir gerçeklik haline gelir.Mânâ, kavramsal bir terim değil varoluşsal bir hakikate dönüşmüştür artık.
Reklam
Dünya ve ona ait olan her şey sonlu ve geçicidir.Mutlak ve ebedî olan yalnızca Allah'tır.
Ve yorgunuz... HÂSILI;Yine de biliyoruz, her şey gelip geçer. İnsan yorulur ,Allah toparlar...
Nurullah Genç "Rüveyda" isimli şiirinde aşkını anlatırken sürekli "İçinde zamansız mekânsız nefese doğru koşan alaca bir attan" bahsediyor, aşkını böyle anlatıyor. Şiirin son kıtasında ise "At vuruldu, içim paramparça Rüveyda" diyor. Necip Fazıl bir şiirine "Seni dağladılar, değil mi kalbim" diyerek başlıyor. Cahit Zarifoğlu ise güzel günlerin çabuk geçeceğini, içimizin hep bir hoşça kal ülkesi olduğunu söylüyor. Nazım Hikmet ise son noktayı koyuyor "Bence artık sen de herkes gibisin..."
Evet, herkes gibi bir beşerdin... Sen de elbet gidecektin sevdiğinin yanına; ama sen gitmeseydin Bilal ezanı ağlamadan okumaya devam edecekti; hani sen vefat ettiğinde o, şehri terk etmişti ya... Rüyasına girip, "Niye yanıma gelmiyorsun, beni ziyaret etmiyorsun Bilal" demiştin, o da hemen düşüp Medine yollarına yüz sürmüştü Ravzana... Torunların Hasan ve Hüseyin'in ısrarına dayanamayıp başlamıştı ya, ezanı okumaya... Bitirememişti ama... Eşhedü enne Muhammeden Resulullah derken, hüngür hüngür ağlamıştı... Ezanı tamamlamak için kendini zorlamış, gene de gözyaşlarını tutamamıştı...
Her şeyin güzelini gören insanlar mutlu, çirkinini gören insanlarınsa mutsuz olduğu bir okyanus burası... İyi ki gemi var diyen de insan, bu gemi çok küçük diyen de...Seçim sizin ne söyleyeceğiniz. Yani bakış açınız. ... Adamın biri "Ya bu manzara güzel ama çok virajlı" diyerek sohbete başlar. Diğeri de cevap verir: Öyle değil, bu yol virajlı ama manzara çok güzel... Bakış açımız hayatımızdaki her şeydir.
Reklam
Ruhsal bunalımlar, vefasız insanlar, normalleşen ihanetler, para hırsları, makam sevdası... Belki de bunların hiçbiri günümüzdeki kadar ön plana çıkmamıştı hayat boyunca... Evet, biliyorum her dönemin bambaşka zorlukları vardı ve bizim dönemimizin zorlukları da bunlar oldu, yani aslında insan kalabilmek zorluğun ta kendisi oldu.
"Baharı yaz uğruna tüketmeyin, aşkı naz uğruna tüketmeyin, papatyaları seviyor sevmiyor uğruna tüketmeyin ve ömrü tüketmeyin bir hiç uğruna..."
Mesele ne tarafta durduğun, hangi yöne baktığın ve hangi saflarda olduğun.İnsanın durduğu yer doğru ise başına gelen yanlışların o doğru karşısında anlamsız birer yer kaplayış olduğunu görmesi uzun zamanlarını almıyor. Zamanla anlıyor insan başına gelenlerin de onun için birer nimet olduğunu, olabileceğini...
İnsan gönül ehline varınca cevher haline gelir ya hani... ... İnsan ait olduğu yeri bulunca fırtına diner,bir bahar başlar ya hani... İşte tam bu yüzden sevmek belki bir şeydir;ama sevildiğini bilmek çok şeydir...
165 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.