Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih Akçınar

Sabitlenmiş gönderi
Mükemmelin iyiyi öldürmesine izin verme!
Reklam
Tokluk-Açlık
Gördüğünüz üzere fabrika ayarlarımız bu şekilde yapılandırılmış. Elbette bireysel farklılıklarımız da çok... Ama günümüzde "tokluktan ölen insanların sayısının açlıktan ölenlerden katbekat fazla olması" bu açık gerçeği bize tekrar hatırlatıyor.
Tarım
Bundan yaklaşık 10-15 bin sene önce, şimdilerde adına "tarım" dediğimiz uygulamayı icat ettik. Bugün birçok araştırmacı, tarımın icadını insanlığın en büyük intihar girişimi olarak nitelendiriyor. (Örnegin degerli meslektaşım Jared Diamond.) Bu iddiayı büyük oranda haklı bulanlardanım zira bu icadımızla tabiatta hiç olmayan bir şey yapmaya başladık. Çok işimize yarayan, bolca besin üreten ve kolayca tüketebildiğimiz bir sey...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İkisi farklıymış
Probiyotik: Sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen mikroorganizmalar. Prebiyotik: Sindirilemeyen fakat kalın bağırsaktaki bakterilerin gelişmesini veya faaliyetlerini seçici olarak arttıran ve böylece insan vücudu için faydalı olan gıda bileşenleri.
Beyin
Çünkü vücudumuzun hacim ve ağırlık olarak yaklaşık %2'si beynimizde fakat buna mukabil, beynimiz aldığımız oksijenin ve besinin beşte birinden fazlasını tüketebilir. Bebeklikte bu oran çok daha yüksektir ve yüzde 60'a yaklaşır. Kısacası beynimiz, bedenimizdeki en aç gözlü ve doymak bilmez organımızdır.
Reklam
Fatih Akçınar

Fatih Akçınar

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Kum ve Köpük
Kum ve KöpükHalil Cibran
7.9/10 · 12,9bin okunma
Bağımlılık
Sadece belli koşullar sağlandığında, sadece aynı dar rutin içerisinde "iyi hissedebilen" bir insan, sağlıklı değil "bağımlı" dır.
Primat doğamız gereği kalabalıkların davranışına uymak konusunda son derece ikna edici ve güçlü zihinsel reflekslere sahibiz fakat aynı zamanda diğerlerinden farklı, tamamen özgün nedenlerle bir hareket ortaya koyabilme açısından da insan oldukça özel bir yerde durur.
risk
Beynimiz ve bedenimiz, ölçülü olan, öldürücü yahut tehdit edici olmayan riskleri sever.
Reklam
Doğrular ve Yanlışlar
Fakat insanı yönlendiren nedenler, mantıksal olmaktan ziyade öncelikle dürtüsel ve duygusaldır. Doğru olduğunu bildiğimiz birçok şeyi yapmamamız ve yanlış olduğunu bildiğimiz birçok davranaşı tekrar edip durmamız da bu durumdan kaynaklanır.
Mantık-Duygu
Bir insanı mantık yoluyla ne kadar tartışılmaz derecede ikna ederseniz edin, o insanın duygusal devrelerinde gerekli değişiklikler oluşmadığı takdirde davranışlarının değişmesi çok zordur.
Zihnimden koştuğumu düşünürsem, koşmuş olur muyum?
Özellikle fiziksel harekete bağlı olarak salgılanması artan endorfin, anandamid ve serotonin gibi hormonların da etkisiyle, spor ya da egzersiz yaptığımızda kendimizi daha iyi hisseder ve daha yüksek bir zihinsel işlev düzeyine sahip olabiliriz. Fakat bu maddelerin salgısı, zihinsel faktörlere fazlasıyla bağlıdır ve bu olumlu sonuçlar sadece kasların hareket ettirilmesi ile ilgili değildir.
Avcı-Toplayıcı toplum
Tarım, her ne kadar avantajlı gibi görünse de insanların toplam çalışma saatleri, besin zenginliği ve sürekliliği açısından avcı-toplayıcı yaşam tarzına göre uzun dönemde dezavantajlı dahi sayılabilir...
Hareketsiz Yaşam
Bilgi almak için dahi hareket etmemize gerek kalmadi. Dolayısıyla birçok şehirli insan için hemen her şey, durağan bir beden içerisinde deli gibi işleyen bir zihinle yürütülüyor.
209 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.