Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fırat Dağ

Son 100.000 yıldır, bir tür olarak az buz yol kat etmedik: Buldukları çerçöple hayatta kalmaya çalışan avcı toplayıcılardan, kendi kaderini elinde tutan, üyeleri birbiriyle üst düzeyde bağlantı halindeki gezegen fatihlerine dönüştük. Bugün, atalarımızın hayal bile edemeyeceği gündelik deneyimlerin tadına varıyoruz. Dayalı döşeli mağaralarımıza istediğimizde su sağlayacak temiz nehirlerimiz, elimizdeyse boyutları irice bir taşınkini geçmediği halde dünyanın bilgisini içeren aygıtlarımız var. Bulutların üstünü, gezegenimizin kavisli yüzeyini uzaydan düzenli olarak görebiliyoruz. Dünyanın öbür ucuna seksen milisaniyede mesajlar gönderiyor, uzayda dolanıp duran bir insan kolonisine ulaştırmak üzere, saniyede altmış megabit hızla dosya yüklüyoruz. İşimize arabayla gitmek gibi sıradan bir eylemi gerçekleştirirken bile, biyolojinin büyük başyapıtlarını (çitalar gibi) geride bırakan ortalama hızlarla ilerliyoruz. Türümüzün bu büyük başarısını borçlu olduğumuz şeyse, kafatasımızın içinde saklı duran bir buçuk kiloluk madde kitlesinin sıra dışı özellikleri. İnsan beyninde nasıl bir özellik vardı da bu yolculuk mümkün oldu? Eğer başarılarımızın ardındaki sırları aydınlatabilirsek, belki de beynin gücünü dikkatli ve anlamlı bir biçimde yönlendirebilir, insanın hikâyesinde yeni bir bölüm yazmaya başlayabiliriz. Önümüzdeki bin yıl bize neler getirecek acaba? Uzak gelecekte insan ırkı neye benzeyecek?
Reklam
İyi Tanrı ile Kötü Tanrı dağın doruğunda karşılaştılar. İyi Tanrı, "Günaydın sana, kardeş," dedi. Kötü Tanrı cevap vermedi. lyi Tanrı üsteledi. "Bugün keyfin yok, herhalde," diye seslendi. "Evet," dedi Kötü Tanrı, "çünkü bu son zamanlarda sık sık seninle karıştırıldım, senin adınla seslendiler ve senmişim gibi davrandılar bana. Bu da hoşuma gitmiyor." İyi Tanrı da şöyle dedi: "Ama beni de seninle karıştırdı- lar, senin adını verdiler bana çoğu zaman." Kötü Tanrı, insanların aptallıklarına lanet okuyarak çe- kip gitti oradan.
Sayfa 31 - İş bankasıKitabı okudu
Ruhun kendi işlevlerini diğer organlardan daha farklı bir biçimde yerine getirdiği beyinde, çok az salgı bezi vardır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Eninde sonunda kendimi tüm samimiyetimle ve hiç tereddütsüz olarak, fikirlerimin genel imhasına adayacağım
Biri beni incittiğin de, ruhumu o dercede yüceltmeye gayret ederim ki o incitici şey ona ulaşamasın.
Reklam
Hayattaki hiçbir şey, zorlukların üstesinden gelmekten, bir başarıdan diğerine atlamaktan, yeni dilekler tutmaktan ve onları gerçekleştirmekten daha fazla zevk vermez.
Sayfa 284 - YakamozKitabı okudu
Aşk ulaşamayacağın birini abartarak, onun kafandaki ideal kişi olduğunu sanarak tutkuyla bağlanmaktır.
Reklam
İnsanlar zihinlerinde ve ruhlarında huzur ile yaşadıkları hayat üzerinde hakimiyet ararlar.
Öz saygısı olmayanlar.
Bana hayır diyenlere şükran duyuyorum, ne başardımsa onlar sayesinde başardım.
Sayfa 93 - Destek yayınlarıKitabı okudu
Kendinizi başka birisinin düşüncelerine göre incelemeye çalışırsanız hep ikinci el bir insan olarak kalırsınız.
HAYIR DEMEK NEDEN ZORDUR? "Hayır demek istiyorsan belki deme." Kendi hayatınızın dümenini elinizde tutabilmek hayır diye- bilmekten geçer. Hayır diyemeyenlerin rotasını başkaları çizer. Hayır diyememenin temelinde birtakım korkular yatar: Sevilmeme korkusu Kaybetme korkusu Reddedilme korkusu Hayır demekten korkanların zihninde çoğunlukla şu kaygı- lar oluşur: Hayır dersem beni sevmeye devam ederler mi? Nasıl hayır diyeceğim? Hayır demek beni bencil biri mi yapar? Ya birini üzersem ya da kaybedersem?
Bu hayatın yarısı çok hızlı evet demekle, diğer yarısı da zamanında hayır diyememekle geçiyor."
73 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.