Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fırat Kavri

Fırat Kavri
@Hayyam76
Oldum bir Anarşist, kendime bile karşı..
Sabitlenmiş gönderi
Hiçbir partiden değilim. Beni mahveden de bu oldu. Benim bütün politikam şu : Müziği, resmî severim. Güzel bir kitap , benim için bir olay kadar önemlidir… Stendhal.
Reklam
Fırat Kavri
@Hayyam76·Bir kitabı okumaya başladı
Omega Parşömeni
Omega ParşömeniAdrian D'hage
7/10 · 41 okunma
263 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Medine’de Muhammed ‘in statüsü yükseldiği ve erki arttığı için, kendi karakterinde ve Kuran bildirimlerinin karakterinde bir değişim yer aldığı görülüyor . Bu değişim hem üslupta hem de sözlerin içeriğindeki değişikliklerde yansır . Batılı eleştiricilerin okunması zor , sıkıcı ve zahmetli olarak değerlendirdikleri Kuran’daki uzun metinlerin hemen hemen yalnızca Medine’de düzenlenmiş surelerdir. Medine ‘de , Mekke vahiylerini aydınlatan destansı çoşku ve dinsel heyecanda belli bir düşüş vardır . İnanan sadece bir duacı olmuş , Peygamber de bir din bilgini ..
Hasımlarını susturamadığı, kadınlarını denetleyemediği ya da kendi işinin gereğini yerine getiremediği zaman , Peygamberin sürekli vahiylere başvurduğu ve Tanrıdan Cebrail aracılığıyla, kendisine getirilen bir vahiy eseri olarak Kuran’ın iktidarını değerden düşürdüğü hissedilmektedir ..
Reklam
Bazı vahiylerin gelişine muhaliflerin saldırıları neden oluyor, bazılarını da kendi önderliğine ilişkin yükselebilecek itirazları önceden kapatmak için alıyordu . Bazısı siyasal ve toplumsal talepleri karşılamak için geldi . Bazısı ise ettiği yeminlerden onu kurtarmak ya da inanmayanların ve kafirlerin öldürülmesini haklı çıkarmak için geldiler ..
Bazen bir toplantı anında bir soruya , ya da bir olay üzerinde fikri sorulduğunda , konuşmaktan kaçınamadığı zaman yanıt olarak yahut da özel koşullar için ondan çözüm gibi ulaşıyordu . Bu tür vahiyleri , bir vahiy gelme anına kadar ertelenemeyecek kararları almak zorunda kaldığı anın gereksinimleri olarak yazdırdığı görülmekte ..
Elimizdeki Kuran Muhammed ‘in Kuran’ı olmaktan çok uzaktır ; ilk üç Halife ile Emevi hanedanının Kuran’ıdır . Benjamin Walker’in dediği gibi belirli amaçları için kendi siyasetleri doğrultusunda onda büyük değişiklikler yapmışlardır ..
Özür dilerim ama hangisi olursa olsun tüm bu dinlere inanmanın mantıklı , bilimsel bir tarafı yokmuş gibi geliyor bana..
Sayfa 397Kitabı okudu
Bir an için Yahudilerin Babil’e sürgün edilmediklerini ve Sümer mitolojilerinin Tevrat’a aktarılmadıklarını düşün , iyisiyle kötüsüyle şimdikinden çok çok farklı olacaktı dünya tarihi ..
Sayfa 363Kitabı okudu
Reklam
- Tevrat’ta anlatılan başta Tufan efsanesi olmak üzere, yaratılış , cennet , yasak meyve , Habil ve Kabil gibi birçok hikaye ile Sümer mitolojisi arasında aynılık veya paralellik vardır . + Tüm bu hikayeler doğrudan Sümer mitolojilerinden mi alındı ? - Hayır . Sümerler’den sırasıyla Akad , Asur ve Babilliler aldı . Babil’den dönen din adamı ve siyasetçi Ezra da biraz değiştirerek Tevrat’a ekledi bu hikayeleri ..
Sayfa 350Kitabı okudu
Evet , Yahudiler uzun yıllar kaldıkları Babil’in kültüründen çok fazla etkilendiler. Sürgünden sonra ülkelerine döndüklerinde de, birçok Babil ve Mezopotamya mitolojisini kendilerine göre uyarlayarak Tevrat’a eklediler ..
Sayfa 336Kitabı okudu
Bugün bildiğimiz birçok dini kural ve mitolojinin ilk olarak Tevrat’ta yazıldığı sanılıyordu ama yapılan arkeolojik keşifler sayesinde , bunların Sümerler tarafından bilindiği ve Tevrat’tan en az iki bin yıl önce yazıya geçirilmiş olduğu anlaşıldı ..
Sayfa 321Kitabı okudu
Biliyorsun , uygarlığın gelişimi kaçınılmazdır ama doğayı yok ettiğimiz zaman hiçbir işe yaramayacaktır bu . Daha önce de söylediğim gibi, dengesini bozmadan yararlanmalıyız ondan . Eğer bu dengeyi koruyamazsak, hem doğa hem de övündüğümüz o teknolojik uygarlık yok olacaktır ..
Sayfa 278Kitabı okudu
Benzerlik değil bu ,aynısı resmen ..
Harranlılar , Ay Tanrısı Sin onuruna yılda otuz gün oruç tutarlardı . Oruç , 8 Martta başlar , 8 Nisanda sona ererdi . Bu dönemde güneşin doğuşundan batışına kadar her türlü gıda , su ve cinsel temas perhizi yaparlar , bu ayın sonunda da , Al -Feter dedikleri bayramda büyük şenlikler düzenlerler , yoksullara yardım ederlerdi . Ayrıca ellerini , ayaklarını ve yüzlerini törensel bir şekilde yıkayıp temizledikten sonra günde bir kaç defa Tanrı Sin için ibadet yaparlardı . Harranlıların bu zengin kültür , inanç ve ibadetleri zamanla tüm Ortadoğu’da etkili oldu ve bu etki bugün hala devam ediyor..
Sayfa 268Kitabı okudu
Hepsi mi birbirine benzer ..
Gök Tanrı ile Erlik arasında , insanlar nedeniyle büyük bir tartışma çıktığına ve tanrının emrini dinlemeyip isyan eden Erlik’in yeraltına sürgüne gönderildiğine , bu cezayı hak etmediklerini düşünen Erlik , ailesi ve adamlarının bu nedenle insanlara kötülük yaptıklarına veya yapmaya çalıştıklarına inanılıyor ..
Sayfa 182Kitabı okudu
3.409 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.