Kader

Özgürlük ve Temizlik
İmam Mevlüd, hayâ ve alçak gönüllülük sıfatlarına sahip olmayı başaran ve onların zıddından(arsızlık ve kibir) temizlenen insanın elde edeceği özgürlükten bahseder. İnsan bu sıfatlarla, gerçekten özgürlük, zenginlik ve izzet sahibi olur; bu sıfatları kazanmak da heveslerin kölesi olmaktan kurtulmakla mümkündür. Kendini ''özgür" olarak tanımlayan nice insan, önlerine yemek geldiğinde oburluktan ya da ellerine fırsat geçtiğinde gayrimeşru ilişkiden kendilerini geri çekecek iradeye sahip değildir. Böyle bir özgürlük iddiası, inandırıcılıktan çok uzaktır.
Reklam
Kader

Kader

, bir kitap okudu
348 syf.
·
Puan vermedi
·
132 günde okudu
En Güzel İsimler 99 Esma Sonsuz Mana
En Güzel İsimler 99 Esma Sonsuz ManaFatma Bayram
9.7/10 · 303 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Zira insanların hâl sahibinin himmetine olan ihtiyacı mal sahibinin lokmasına olan ihtiyacından fazladır.
Sayfa 308Kitabı okudu
Cenabı Hakk'ın Velî ve Vâlî isimlerini bilip gereği gibi inanan bir Müslüman Allah'ın dinine uygun düşmeyen bir velayetin altına girmez; Allah düşmanlarının dostluğuna ve himayesine sığınmaz(Âl-i İmrân, 3/28). Onları sırdaş ve dost edinmez(Âl-i İmrân, 3/118). Hâkimler hâkimi, yönetenlerin de yöneticisi olan Allah'ı unutmaz; her ihtiyacını O'na arz eder.
Sayfa 270Kitabı okudu
Reklam
İnsan eliyle üretilen saf kötülük ise Kur'an'ın ifadesiyle diğer insanlar tarafından giderilmelidir(Bakara 2/251). Bu durumda evrendeki kötülüğü yükselten şey, o kötülüğü gidermekle vazifeli olan iyilerin aldırmazlığıdır.
Sayfa 221Kitabı okudu
İçinde saygı ve azamet barındırmayan bir sevgi, merhamet ve şefkat barındırmayan bir korku kadar işlevsizdir.
Sayfa 166Kitabı okudu
O halde değişimin şu üç alanı kapsaması gerekir: Akıl, kalp, nefis.
Davranışlarımızda gerçek bir değişim istediğimizde kalpteki imanı hâkim kılmamız ve hevayı kalpten atmamız gerekmektedir.
İhtiyaçtan fazla alınan her şey, diğer insanlar ve canlıların hakkına tecavüzdür.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
Ve şirketler, bankalar böylece kendi kuyularını kazmış oldular, ama bunun farkında değillerdi. Tarlalar verimliydi ama yollarda aç adamlar dolaşıyordu. Ambarlar doluydu, ama yoksul çocukların hepsinde raşitizm vardı ve her taraflarında pellagra çıbanları çıkıyordu. **Büyük şirketler açlık ile öfke arasında kıl kadar bir pay olduğunu bilmiyorlardı.**
Sayfa 342Kitabı okudu
Açlığı, yalnız kendi büzülmüş midesinde değil, çocuklarının da büzülmüş karınlarında duyan bir adamı nasıl korkutabilirsiniz? Onu sindiremezsiniz. Çünkü o, her korkuyu aşan bir korkuyu tatmıştır.
Sayfa 287Kitabı okudu
Bir adamın toprağı ve ürünü tanıma konusunda ne kadar zekâsı olursa olsun, toprağı ve ürünü ne kadar severse sevsin, iyi bir esnaf olmadığı sürece yaşamasına olanak yoktu.
Sayfa 281Kitabı okudu
453 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.