Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemal

Diğer taraftan Wilson, Trabzon'un nüfus çoğunluğunun Müslüman (yani Türk) olduğunu, Trabzon'daki Ermeni nüfusun Rumlardan da az olduğunu belirtiyor, fakat, Ermenistan'in Trabzon'dan denize çıkması hususunun en geniş şekilde ve Ermenistan'ın gelişmesini sağlayacak nitelikte olmasını istemekteydi. Bundan dolayıdır ki, Wilson. Giresun şehrinin doğusuna kadar olan, Anadolu'nun Doğu Karadeniz kıyılarını veriyordu. Ermenistan'a, denize çıkışını sağlamak için sadece Trabzon Limanı değil, Anadolu'nun Karadeniz kıyılarının yaklaşık dörtte biri verilmekteydi. Wilson açısından, bunun gerekçesi de Ermenistan'ın ekonomik gelişmesinin sağlanmasıydı.
Reklam
Kendi ifadesine göre, Wilson, Ermeni halkının çıkarlarına en iyi şekilde hizmet etme endişesini taşımakla beraber, bitişik bölgelerdeki Türk Kürt Rum halklara karşı da gayet adaletli davranmaya özen göstermiş.
Ermeni davasını destekleyen bazı kuruluşların ve aynı zamanda Amerika'nın resmi yardım kuruluşlarının, Rusya Ermenistan'ı ile Türkiye sınırlarında 700-800 bin Ermeni mültecinin biriktiğini iddia etmesi, bunların açlıkla karşı karşıya kaldıklarını ve bunlara yardım yapılması gerektiğini bildirmeleri ve ayrıca, İngiltere'nin de, şüphesiz "Ermenistan yükünü", "Amerika hamalı"nın sırtına yüklemek amacı ile, Ermenistan'daki kuvvetlerini 1919 Ağustos'undan itibaren çekeceğini bildirmesi, bir yandan Ermeni mültecilerine yardım sorununu, diğer yandan da kurulacak "Bağımsız Ermenistan"ın kendisini dışarıya (yani Türklere karşı) karşı koruması sorununu ön plana çıkarmış ve özellikle bu ikinci nokta da, baştan beri Ermenilere kanat germeye hevesli ve kararlı olan Başkan Wilson'ı Ermenistan üzerinde bir Amerikan "manda"sı sorunu ile karşı karşıya getirmiştir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Şartlar ne kadar ağır olursa olsun, biz bir Türk devleti çıkarabiliriz bu kıyametten... Bütün mesele, büyük şeflerinizin bu gerçeği kavrayabilip kavrayabilmemesinde."
"Cihangirane bir devlet çıkardık bir aşiretten..."
Sayfa 117 - Namık Kemal, Hürriyet Kasidesi şiirindenKitabı okuyor
Reklam
"Çünkü milletler için hiçbir yenilgi son yenilgi değildir."
Büyük altüstlüklerde cellatlara gün doğar.
Bakın şöyle karıştırırım. Batı'dan tekniği alacağız ama üstüne sere serpe yatıp uyumak için değil... Paçaları sıvayıp kendimiz de yapmak için... Biz birinci yolu tuttuk baştan beri... Bir zamanlar, 'Parayı gavur kazanır, Müslüman yer,' dermişiz. Çoktandır, Araçları gavur yapar, biz hazıra konarız kekâ!' diyoruz!"
"'Önemi yok,' dedi ama, bugünlerde çok tutuluyorum bu 'Önemi yok' lafına..."
Bir ucu çözülürken bir ucu bağlanıyor bu işin...
Reklam
Ne demiş Köroğlu, "Mert dayanır namert kaçar," demiş...
Aklı erenler, "Bu iş burada biter!" dediler. "Yok öyle şey!" dedim. Hesapla mı dedim, hayır, yürekten dedim.
Hiçbir umut var mıydı görünürde?
Orman ne demiş? "Şuncacık balta benim hakkımdan gelemez ama, neyleyim ki sapı benden" demiş...
5,4bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.