Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tayfun Arı

İçe-Dönme (lntroversion/Introversion):
Öznenin nesneyle olumsuz ilişkisi anlamında libidonun (bkz.) içeriye dönmesi demektir. İlgi nesneye yönelmez, nesneden uzaklaşıp özneye gider. İçe-dönük tutuma sahip herkes öznenin motive eden birincil etken olduğunu, nesnenin öneminin ikinci sırada geldiğini gösterecek şekilde düşünür, hisseder ve davranır. İçe-dönmenin belirli özelliğini sezgi (bkz.) veya duyum (bkz.) oluşturabildiği gibi bu idrake dayalı veya heyecana dayalı da olabilir.
Reklam
Hegel fikrin varlığını tamamıyla kabul eder ve sadece ona gerçek varlık atfeder. Fikir, "kavram, kavramın gerçekliği ve ikisinin birleşmesidir." "Ebedi oluş"tur. Lasswitz, fikre "tecrübemizin hangi yönde gelişeceğini gösteren yasa" diye bakar. Fikir, "en kesin ve en üstün gerçeklik" tir. Cohen'e göre fikir "kavramın kendini fark etmesi", varlığın "kurulum" udur.
Schopenhauer şöyle der:
İrade şeyin bizzat kendisi olduğundan ve bu nedenle çeşitleri bulunmadığından, fikirden, İradenin nesneleştirilmesinin kesin ve iyi oluşturulmuş her evresini anlıyorum, bu anlamda evreler ebedi biçimleri veya prototipleri olarak bireysel şeylere bağlanır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kant şöyle der:
Aklın aşkın kavramlarının sadece birer fikir olduğunu söylememiz gerekse de bunun fikirlerin gereksizliği ve boşluğu anlamına geldiği kesinlikle düşünülmemelidir. Fikirler hiçbir nesneyi belirleyemese bile, yine de idrak etmeyi gözlemlenemeyen bir temelde kapsamlı ve devamlı kullanma kanonu olarak anlamaya yarayabilir. İdrak nesne hakkında kendi kavramlarıyla edindiğinden daha çok bilgi edinmez ama bu bilgiyi edinmek için daha iyi ve daha kapsamlı rehberlik alır. Dahası -burada sözünü etmekten daha fazlası gerekmez- aklın kavramları belki doğa kavramlarından pratik kavramlara geçmeye imkan verir ve böylece ahlaki fikirleri destekleyebilir.
Fikir (Idee/ idea)
Dolayısıyla (ifade edilmesiyle değil) özü uyarınca fikir a priori mevcudiyete sahip olan bir psikolojik belirleyicidir. Platon bu anlamda fikri şeylerin prototipi diye görür, Kant ise "Aklın pratikte her tür kullanılışının arketipi [Urbild]'', bu durumuyla deneyimlenebilirlik sınırlarını aşan aşkın bir kavram, "nesnesi deneyimde bulunmayan bir akli kavram" diye tanımlar.
Reklam
Bireyin psikolojisi sadece ona bakarak asla etraflıca açıklanamaz: Tarihsel ve çevresel koşulların onu nasıl koşullandırdığını da iyice anlamak gerekir. Kişinin bireysel psikolojisi hem fizyolojik, biyolojik veya ahlaki problem hem de çağdaş bir problemdir. Keza hiçbir psikolojik olgu sadece nedensellikle asla etraflıca açıklanamaz; yaşayan bir fenomen olarak bu her zaman yaşam sürecinin devamlılığına bağlıdır, öyle ki hem evrilir hem de sürekli gelişir ve yaratır.
Enantiodrornia (Enantiodromie/Enantiodromia): "zıddına dönüşmek" demektir. Herakleitos'un felsefesinde bu kavram zıtlıkların zaman içindeki oyununu belirtmek için kullanılır -var olan her şeyin zıddına dönüşeceği görüşü. ''Yaşamdan ölüm, ölümden yaşam; gençlikten yaşlılık; yaşlılıktan gençlik; uyanmaktan uyumak; uyumadan uyanma gelir; oluş ve bozuluşun akıntısı asla hareketsiz durmaz", "inşa etme ve yıkma, yıkma ve inşa etme- doğal yaşamın en küçüğünden en büyüğüne her döngüsünü yöneten ilke.
Ben ve kendiliği (bkz.) ayırt ediyorum, çünkü Ben yalnızca bilincimin öznesi, kendilikse bilinçdışını da içeren bütün psişemin öznesidir. Bu anlamda kendilik Beni kapsayan ideal bir varlıktır. Bilinçdışı fantezilerde (bkz.) biraz Faust'un Goethe'yle ve Zerdüşt'ün Nietzsche'yle ilişkisi gibi kendilik genellikle aşırı-düzenli veya ideal kişilik biçiminde ortaya çıkar. Kendiliğin arkaik özellikleri idealleştirme uğruna "yüksek" kendilikten ayrı temsil edilir, örneğin Goethe'de Mephistopheles, Spitteler'da Epimetheus, Hristiyan psikolojisinde şeytan yani Deccal. Nietzsche'de Zerdüşt "en çirkin insan" da kendi gölgesini keşfeder.
Tayfun Arı
Bir kitabı okumaya başladı
Analitik Psikoloji Sözlüğü
Analitik Psikoloji SözlüğüCarl Gustav Jung
8.3/10 · 66 okunma
Tayfun Arı
Bir kitabı okumaya başladı
Psikoloji ve Din
Psikoloji ve DinCarl Gustav Jung
7.8/10 · 567 okunma
Reklam
127 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Keşfedilmemiş Benlik
Keşfedilmemiş BenlikCarl Gustav Jung
8.2/10 · 2.055 okunma
Çok farklı ve karanlık bir iç dünyayı aldatıcı renkler ile gizlemek ne kadar saygın ve ahlaklı?
Önyargılarımızı ve yanılsamalarımızı ancak, kendimizi ve başkalarını daha geniş bir psikoloji bilgisiyle tanıyarak, varsayımlarımızın mutlak doğruluğunu sorgulamaya ve bunları özenle ve elimizi vicdanımıza koyarak nesnel gerçeklerle kıyaslamaya hazır olduğumuz zaman anlayabiliriz.
2.711 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.