Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tâhir

184 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Güzel ama yetersiz...
Günümüzde soyadı ne ise Osmanlı döneminde lakap o idi. Nasıl ki günümüzde duyduğumuzda bizi şaşırtan soyadları ile karşılaşıyorsak kadim devirde de bazı enteresan lakaplar karşımıza çıkıyordu. İşte bu kitap insanı şaşırtan lakaplara sahip bazı devlet ricalinin hem hayatlarından kısa kesitler sunuyor hem de lakaplarının kaynağını veriyor. Güzel buldum ama yetersiz.
Osmanlı Lakapları
Osmanlı LakaplarıErol Çağlar · Tuti Kitap · 201613 okunma
Reklam
184 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Osmanlı Lakapları
Osmanlı LakaplarıErol Çağlar
8/10 · 13 okunma
" Pek sevilmeyen bir devlet adamı olan Yemişçi Hasan Paşa'nın ölümü üzerine Yahya Bey, yaz­dığı şiirle tarih düşürmüştür: Hasan'ın azli ahsen, katli dahi müstahsen Düşse tarihi n'ola katl'i Yemişci ahsen Anlamı şudur: "Yemişçi Hasan'ın vazifesinden alınması gü­zel, öldürülmesi daha da güzel. Tarihi düşse ne olur, Yemiş­çi'nin öldürülmesi pek güzel."
Sayfa 160 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
" İki geyik bir dereden su içer Dertli geyik dertsizlere dert açar Buna yanık sevda derler tez geçer. "
Sayfa 65 - Literatür Yayınları, Birinci Basım : Temmuz 2017 , beyoğlu, istanbulKitabı okuyor
" Okçular için­de rekor sahibi olanlara " Tozkoparan " lakabı verilirmiş ve bu unvana sahip olmak da oldukça zormuş. Ahmet Ağa'nın diz üstü eğilerek attığı ok, yerden 55- 60 cm yüksekten giderken yüksek hızın etkisiyle yerden toz kaldırdığı için " Tozkopa­ran " adıyla anılmış. "
Sayfa 154 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu
Reklam
%18 (69/382)
Anatol Türküleri
Anatol TürküleriStavros Stavrides
0/10 · 1 okunma
Sünnete İttibaya Niyet
Peygamber Efendimiz ﷺ şöyle buyurdu; “Ümmetimin fesada gittiği zamanda kim benim sünnetime sarılsa ona yüz şehit sevabı vardır.” (İbni Adiy, el-Kâmil fi’d-Duafâ, 2:739; el-Münzirî, et-Terğîb ve’t-Terhîb, 1:41; Taberânî, el-Mecmeu’l-Kebîr, 1394; el-Heysemî, Mecmeu’z-Zevâid, 7:282.)
Bu şey değil miydi ya? Neyse
" İki yıl Ammonios Sakkas'ın öğrencisi oldu; ama felsefeden de, Sakkas'dan da bıktı sonunda. Sonra siyasete atıldı. Ama ondan da vazgeçti."
Sayfa 99 - Sözcükler Yayınları, 1. BasımKitabı okuyor
"Emilianos Monai'nin böbürlenmeleri bunlar. Acaba böyle bir zırhı hiç yaptı mı kendisi? Yaptıysa bile pek fazla giyememiştir onu, yirmi yedi yaşında Sicilya'da öldüğüne göre. "
Sayfa 81 - Sözcükler Yayınları, 1. BasımKitabı okuyor
" Lakabı olan " kaltak " kelimesi eskiden at, eşek yahut katır gibi hay­vanların sırtlarına konulan eyerin tahtadan yapılan iç iskeleti için kullanılırdı. Muhtemelen Halil Efendi'nin babası kaltak ustası olması sebebiyle kendisine "Kaltakçızade" lakabı veril­miştir."
Sayfa 137 - Tuti Kitap, 1. Baskı -2016Kitabı okudu
16,1bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.