Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

MarkusAurelius

MarkusAurelius
@UrNammu
Sıkı Okur
Antropoloji Dinler Tarihi Mitoloji Paleontoloji Felsefe Tarih Kişisel Gelişim Halk Folklörü Edebiyat.
Yüksek Lisans
Muğla/Fethiye
İstanbul, 1991
156 okur puanı
Nisan 2019 tarihinde katıldı
216 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Politik tandansı sol olan bir yazarın, "fakirler nasıl ölür?" adını verdiği çalışması için, ister istemez meraklı okuyucunun aklında kitabın ideolojik bağlamda yazılmış sosyo-ekonomik yapıyı ele alan ve rejim eleştirisini merkezinde tutan bir kitap olması beklenir. Ancak öyle olmamış. Kitap bir yönüyle politik bir günce, gün gün olmasa da, dönemsel olarak ikinci büyük savaşa odaklanıyor, hitler ve nazizm özelinde ingiltere hükümetinin kararları ve düşmana bakışı ideolojik bir çizgiden irdeleniyor. Genel olarak dağınık bir kitap. İlk sayfalarda devrin sağlıkçı kadrosu ve sağlık sistemine dair eleştirilerin yer aldığı bölümler hariç, bir kez de antik roma kölelerinin anlatıldığı kısım dışında, adına uygun bir hikaye repertuarı yok. Tabii kitabın isminin ne olacağı yönündeki kararı kim verdi, bilemiyoruz. Yazarın da kaçak çay sevdiğini öğrendiğiniz bölüm kitabın dağınık hüviyetine bir örnek olsa gerek.
Fakirler Nasıl Ölür?
Fakirler Nasıl Ölür?George Orwell · Ren Kitap · 2021532 okunma
Reklam
83 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bir Eskiçağ Düşünürü
Her sözcüğü okunmaya değer bir kitap. Öylesine çok sayıda cümlenin altını çizdim ki. İçinde söylenmiş olmak için söylenmiş hiçbir ifade bulamazsınız. Her öğüdün insan yaşamında somut bir karşılığı var. Ortaçağın skolastik atmosferinde rastlayamadığımız, bu dönemde dinin boğucu baskınlığı nedeniyle kesintiye uğrayan kişisel gelişim damarı, (bu tarz kitaplar için felsefi arkaplanları nedeniyle kişisel gelişim tabirini kullanmak biraz kolaycılık olsa da, insanın fikirsel tekamülüne katkı sundukları için, bir yönüyle de birer kişisel gelişim kitabı olduklarını söylemek yanlış olmaz) eskiçağlarda çok fazla filozof, devlet veya dava adamı tarafından çalışmalarına temel teşkil etmiştir. Stoacı düşünürlerden Epiktetos da iki bin yıldan uzun süre önce yazdıklarıyla çağımıza ışık tutuyor. Tüm kitap boyunca sanki karşımda bilge bir dede bana nasihat ediyormuşcasına bir hisse kapıldım. Kitabın sayfasına baktığımda da çok az okunduğunu gördüm, hoş, ben de çok geç keşfettim bilge dede Epiktetos’u. Kitabın şahsıma adına en güzel detayı, “Doğanın iradesini kendi iradeniz yapın” şeklindeki telkiniydi. Belki de tüm mesele buydu; etrafımızda olup biteni, her zaman yaşanabilecekleri varsayımıyla, var oldukları haliyle kabul edip, önümüze bakmak…
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını AçarEpiktetos · Beta Yayınları · 20192,230 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
Yevgeniy Vasilyis Bazarov. Gerçekten de klasik bir roman için fazlasıyla özgün bir kahraman. Kişilik özellikleri itibariyle ilgiye değer bu gencin, tek başına tüm romanı baştan sona domine ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Hemen her diyalogda gözlerim Bazarov cümlesi aradı. Hatta bazen öyle oldu ki, söyleyenden bağımsız kimi cümleleri ona
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202144,6bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
176 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bu kitap, Türkçe kaynaklar arasında, Tevrat hakkında geniş bilgi havuzuna sahip, konuyu her yönüyle ve otantik kaynaklaryla irdeleyen belki de en akademik kitap. Zaten Baki Adam hoca da, alaninda en tanınmış isimlerden bir tanesi. Yahudilik, kapalı devre, dışarıya büyük ölçüde kapalı bir inanç ve dil farklılığı nedeniyle fikir sahibi olmakta zorlandığımız bir kutsal kitaba sahip. Esas önemli özelligi ise tarihselligi. Yazımı ve teşkili binlerce yılı bulan kutsal kelamın kul yapısı mı, yoksa Tanrı vahyi mi olduğu ikilemi ister istemez insan aklında soru işaretleri yakıyor. İşte kitabı okuduğunuzda,, bu soruların etraflıca incelendigini, Tevrat hakkindaki genel kanilara, lehte ve aleyhte görüşlere bol bol yer verildigini göreceksiniz. Kitabin ilk sorusu, Tevrat nedir? Tevrat'in adlandinlmasi, Tevrat Tanni mahsulü müydü? Metne tesir eden din adamlari, tarihsel süreç boyunca yapilan tahrif, ekleme ve çıkarmalar kitabin devam eden kısımlarını oluşturuyor. Tabii kitapta Yahudilik uygulamalarin, dini materyallerini, edilen dualari ve günlük yapisini aramayin. Kitap odak noktasi olarak Tevrat'i aliyor. Sonuç olarak, bir kişi bana "Tevrat hakkinda okuma yapmak istiyorum, hangi Türkçe kitabi tavsiye ediyorsun" dediginde, hiç tereddüt etmeden bu kitabi önerecegim.
Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat
Yahudi Kaynaklarına Göre TevratBaki Adam · Seba Yayınları · 19977 okunma
174 syf.
7/10 puan verdi
Dünyada Yaşam Nasıl Başladı?
Hayatın kökeninde ne yatıyor? ilk başlangıç, yaşamın ilkin evreleri, ilk canlı neye benziyordu? İnsan telakkisinde dünyada yaşamın nasıl başladığı sorusu kadar temel başka bir soru olduğunu sanmıyorum. Bir şekilde başlamış yaşamın, nasıl dallanıp budaklandığı, bugüne kadar kendisini nasıl atabildiği hususunda tarih boyunca çok fazla hipotez,
Hayatın Kökleri
Hayatın KökleriMahlon B. Hoagland · Tübitak Yayınları · 1998181 okunma
Reklam
198 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
32 yaşındayım ve bu yaşıma değin okuduğum en güzel kitaplardan biri. Yazarın iç çekinceleri, kafasını yormuş olduğu konular, sosyal yasamda olup bitenlere dair verdigi tepkiler, söylemek isteyip dislanma kaygisiyla ifade edemedigi tüm hisler, hepsi yazılmış. Pekcok satırda kendi zihnimi gördüm diyebilirim. Konulara eğilme biçimim ve bakis açim birebir yazarda karsilık bulmuş. Sanki yazarla paralel hayatlar yasamisiz da, ben bunlar yaziya gecirememisim, ama o gecirme firsati bulmus gibi. Her zaman bilgi içerigi olmuyor bazen de bizleri düsünmeye sevkeden, karanlikta uzanirken aklımıza gelen düsünceleri irdeleyen kitaplar da okumalıyız. iste bu kitap, tam olarak böyle bir kitap.
Doğmuş Olmanın Sakıncası Üstüne
Doğmuş Olmanın Sakıncası ÜstüneEmil Michel Cioran · Metis Yayıncılık · 20192,077 okunma
148 syf.
4/10 puan verdi
Doğrusu, kitabı aldığım için kendime biraz hayıflanmadım değil. Zira çocuk misali, ismine bakarak almıştım. Daha önce okuduğum kitaplarda aile kavramının tarihsel kökenini ele alan kısımlara rastlamış, bunu tek elden anlatan, bir çatı başlığa sahip kitap fena olmaz diye düşünmüştüm. Bütünüyle ismindeki konuya eğileceğini varsaymıştım. Fakat kitap bilgi bazında çok doyurucu değil. Ve bir dönem/dönemler kitabından beklenmeyecek ölçüde günümüze atıf var. Oysa bu tip kitaplarda alışkın olduğumuz tavır, anlatımın tamamen dönemiyle sınırlı olmasıdır, neticede bir münazarada değiliz. Yine de belli bir akademik altyapısı olan bir çalışma, hercai bir kitap değil. Ancak başlığına aldanıp enine boyuna konuyu işleyen bir kitap olduğu düşünülmemeli. Okuyucu içine çekemiyor, ana temasından kopuk.
Ailenin Tarihi
Ailenin TarihiMary Jo Maynes · İnkılap Kitabevi · 20223 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
Evren, Hiç Yoktan
Öyle zannediyorum ki, tüm insanlık tarihinin en önemli sorularının başında, Evrenin nasıl var olduğu sorusu geliyor. Şayet, mevcut olan evrenin arkaplanında bir yaratıcı ilahi gücü görmüyorsanız, şu halde, buna, gözlemlenebilir evren ve matematiksel modellemelerden yola çıkarak farklı bir şekilde yanıt vermeniz beklenir. Ancak okumaya hevesli arkadaşlara bir şey söylemek isterim; kitap evrenin nasıl var olduğu sorusuna yanıt vermiyor, böyle bir gayesi yok. Yalnızca evrenin “hiçlikten” var olup, olamayacağı üzerine yoğunlaşıyor. Açıkça ifade etmeliyim ki, kitap belli bölümlerinde beni yordu ve aştı. Sözel düşünme geleneğinden geldiğim için sayısal ifade ve tanımlar (tabii yazar burada mecburen sayısal anlatımlara başvuruyor) kitapla bağımı yer yer kopardı. Fizik ve Astronomi öteden beri ilgimi çekmiştir ama hep aynı blokla karşılaşmışımdır. Muhtemelen benim gibi düşünen çok insan vardır. Belki bir mühendis veya fizikçi bu konuda kitabı daha iyi anlayabilir. Ama yine de, kitapta evrenin işleyişi hakkında umulandan çok daha fazla anlaşılır ve basit, sözel bir dil kullanıldığını söylemeliyim. Sonuç olarak, kitabı bitirdiğinizde Evrenin bir hiçlikten oluşmasının, sanıldığı kadar izafi bir fikir olmadığını kavrayabileceksiniz.
Hiç Yoktan Bir Evren
Hiç Yoktan Bir EvrenLawrence M. Krauss · Aylak Kitap · 2013433 okunma
462 syf.
10/10 puan verdi
Bu çalışmayı sadece dini inançların ele alındığı veya derlendiği bir teoloji kitabı olarak görmemek gerek. Bu kitap, öznesi edindiği insanı ve doğayı anlama sürecinde yarattığı tüm gelenekleri işliyor. Esasında insanın var olduğu ilk günden bu yana soyut düşüncenin gelişimine paralel olarak şekillenmiş ve bugün bile (etkisi azalarak da olsa) günlük yaşamda izlerini sürebildiğimiz pratikleri kitapta görmek mümkün. İnançlar, lineer bir gelişim göstermiştir denebilir. Öncelikle doğa karşısındaki çaresizliğin uyandırdığı korkudan doğan tabiat olaylarını gözleme ve bunları kişileştirme aşaması, yitirilen atalarla yeniden birlikte yaşama isteği (atalar kültü) doğada bulunan ulu kaya, taş, ağaç ve açık alanlara yüklenen anlam ve bunların maliki, iyeler. Ardından bunlarla ilgili yaratılan masalsı anlatılar, tanrı/tanrıçalar sonrasında peygamber, azizler, ermişler, evliyalar, menkıbeler ve nihayet modern hurafeler. Bu süreç kimi zaman eşzamanlı, kimi zaman peşisıra ama en önemlisi mukayeseli anlatılmış. Dikkatimi çeken bir nokta da şu ki, her bölümün ardından kaynakça paylaşılmış ve birçok batı ve doğu dilinden kaynağa refer edilmiş. Bu denli zengin külliyatın kullanıldığı kitabı okuyabilmek bile kayda değer bir şans. Şayet dinler tarihi, arkaik inançlar, gelenek ve batıl itikadların kökenlerine ilgi duyuyorsanız mutlaka okumalısınız. Şimdilik ilk cildini okuyabildim. Diğerleri için, özellikle 3. Cildi için sabırsızlanıyorum doğrusu.
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi (Cilt I)
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi (Cilt I)Mircea Eliade · Kabalcı Yayınevi · 2003244 okunma
151 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
En Eski Öykü
Romanın arka kapağında; “anlatılmış en ilkel öykü” şeklinde bir ifade yer alıyor. Bahsedildiği gibi, insanoğluna ilişkin en eski anlatım. Bu konuda pekçok belgesel, bilimsel hipotez, antropolojik bulguya rastlamışızdır. Ancak bunu edebi bir dille, bir günce tadında ele alan kitaba ben daha önce rastlamadım. Tüm kitap boyunca, insanlığın geçirdiği doğal yaşam tecrübeleri, tehlikelere karşı edinilen pratikler temiz bir dille yansıtılıyor. Savanada yaşayan eski atalarımızın günlük yaşamını çevreleyen korkuları, dürtüleri, eylemleri anlatılıyor. Yazar bütün bu süreci, iki farklı benlik üzerinden okuyucuya aktarıyor. Birisi bugün yaşayan (romanın yazıldığı dönemde, birinci tekil gözle yazarın hisleri) bizler ve diğeri de tarih öncesi çağlarda iptidai koşullar altında yaşam süren ilkel benliğimiz. Bizim anlamını bilmediğimiz yüksekten düşme, engin dağlara çıkmaktan kaçınma, ateşi kontrol altında tutma, ilk iletişim türleri, atalarımızın doğa olaylarına karşı çaresizliği (akıntıya kapılma deneyimi- ki bugün de böyledir), yaban hayvanlarına karşı sürdürülen mücadele, farklı homo türleriyle karşılaşma vb. gibi bir takım tasvirler, devrin büyük bilim insanlarının anlatımlarıyla desteklenerek okuyucuya sunuluyor. Soyaçekim, panganez, güçlü olanın hayatta kalması, sosyal çevreye uyum gibi bilimsel savların hikayeleştirildiğini görüyoruz. Son tahlilde bakıldığı zaman, gerçekten de devrinin ötesinde bir kitap. Bugün bilimsel realite olarak kabul gören birçok kavramı daha dile getirilmeye başladığı ilk dönemden kitaba konu almak yazarın öngörü gücünü gözler önüne seriyor.
Ademden Önce
Ademden Önce
Ademden Önce
Ademden ÖnceJack London · Gece Kitaplığı Yayınları · 201418,7bin okunma