Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Vera Tulyakova

Vera Tulyakova
@Veraa___
39 okur puanı
Mayıs 2023 tarihinde katıldı
219 syf.
·
Puan vermedi
Nazım Hikmet
Nazım Hikmet, bu kitaptaki şiirleri Bursa Cezaevinde yazmış. Elbette ki okumanızı tavsiye ederim. Nazım şiirleri güzeldir herkes bilir. Bu sebeple ben biraz farklı bir konuya değinmek istiyorum. Nazım'in ilk şiirlerinde ciddi bir Yahya Kemal BEYATLI etkisi vardır. Yahya Kemal, Nazım'ın öğretmenidir. Evine özel ders vermeye gelir gider. Bu arada Nazım'ın annesiyle birbirine aşık olurlar. Ve zamanla ilişkileri başlar. Biraz da bu yakın ilişki sebebiyle Nazım'ın, ilk şiirlerinde ciddi bir Yahya Kemal etkisi vardır. Ayrıca hâlâ okumayanlar varsa KURTULUŞ SAVAŞI DESTANI'Nİ hususen tavsiye ederim.
Nazım Hikmet Şiirleri 2: Mapusluk Zor Zanaat
Nazım Hikmet Şiirleri 2: Mapusluk Zor ZanaatNazım Hikmet Ran · Bilgi Basımevi · 1975268 okunma
Reklam
KARIMA MEKTUP
Karıma Mektup Bir tanem! Son mektubunda: "Başım sızlıyor yüreğim sersem!" diyorsun.
219 syf.
·
Puan vermedi

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
11 Senin aşkın yüceltti beni; ben ki, malum gel-gitlerde sürüklenen, dünya lütfunun kararsız beşiğinde sallanan bütün o insanlardan bir tanesiyim. Sen bana bir taht verdin; tüm zamanlardan şairler gelir, bu tahta hediyelerini birakırlar, ve adları ölümsüz aşıklar bir çağdan diğerine birbirlerini selamlarlar. Insanlar ite kaka geçiyorlar yanımdan pazarda, fark edemeyecek kadar lakayıtlar Bedenim nasıl kıymetlenmiş senin sevişinle, nasıl taşıyorum buseni içimde, nasıl ki güneş tanısal bir kıvılcım taşıyor kendinde ve ışık yayıyor daima.
Bu bereketli dünyada bitmez tükenmez bir değişkenlikle görünüyorsunuz siz, ev kılıktan kılığa giren Görkem Kadını! Işıklarla renkleniyor yolunuz, temasınız çiçeklerin içine işliyor, sizin sürüklenen eteginiz bir dans kasırgası koparıyor burçlarda; ve sizin perde perde müziğiniz, sayısız dünyalarda yankısını buluyor, işaretler ve renklerle. Tinin kavranılmaz durgunluğunda bir başına siz varsınız, ey Sessizlik ve Yalnızlık Kadını, ışıkla ürpermiş bir suret, aşk kökü üzerinde çiçek açan biricik lotus'sunuz siz.
Reklam
240 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Rabindranath Tagore. 6 Mayıs 1861'de Kalkuta'da doğdu. Babası Maharishi Debendranath Tagore, zengin bir Brahmandı. Edebiyatla çocuk yaşta ilgilenmeye başladı. 1878'de İngiltere'ye gitti. Londra'da, University College'de hukuk öğrenimi yapmak istiyordu. Ama kısa süre sonra Hindistan'a geri döndü. 1878'de ilk kitabını, "Bir Şairin Masalı"nı yayımladı. Büyük bir aşkla seveceği Mrinalinidebi adlı bir kadınla evlendi. Eşinin kısa yaşamı ve akabinde iki çocuğunun ölümü Tagore'u derinden sarsti. 1913'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Buradan aldığı 8 bin Pound'u, 1901'de kurduğu kendi okulunun gelişimi ve ilerlemesinde harcadı. İki yıl sonra da "Sir" unvanıyla ödüllendirildi. Altmış sekiz yaşında resim yapmaya başladı, Moskova, Berlin, Münih, Paris, Birmingham ve New York'ta sergiler açtı. Müzikle ilgisi çocukluğuna kadar uzaniyordu; üç bini aşkın şarkı bestelemiştir. Uzun bir hastalıktan sonra, 7 Ağustos 1941'de Kalkuta'da öldü. Şiirlerde kendine ait modern bir üslup kullanıyor ve açıkçası betimlemeleri oldukça güzel. Şayet Tagore ile henüz tanışmayan varsa, kitaplarını tavsiye ediyorum.
Firari
FirariRabindranath Tagore · Kırmızı Yayınları · 200935 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Firari
FirariRabindranath Tagore
8.2/10 · 35 okunma
247 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.