Sümeyye

Sümeyye
@_Cansumeyye_
Sıkı Okur
Okumak bir nefes gibi... Boğulacağını hissettiğinde sığınılacak bir liman. Yeni hikayelerin içinde olmak... Öyle güzel bir şey işte.
Sümeyye

Sümeyye

, bir kitabı okumaya başladı
Allahım Sorularım Var
Allahım Sorularım VarSoner Duman
8.5/10 · 171 okunma
Reklam
528 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
99 günde okudu
Hanımlar İçin Hadisler
Hanımlar İçin HadislerMehmet Yaşar Kandemir
9.2/10 · 69 okunma
"Geçti mâzi çekme istikbâle gam Gün bu gün, saat bu saat, dem bu dem"

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Oğlum bırak istikbali! Hâle bak hâle! Hâlini değerlendirebiliyor musun? Hâlini yaşayabiliyor musun? Odur istikbâl! Her ânını nasıl kıymetlendirebileceğini, bir günün 24 saatinin nasıl yaşanacağını biliyor musun? Odur istikbâl!.. Hâl nedir hâl? Hâl bulunduğun ân, yaşadığın zamandır. Hâli yaşamak demek, kolunun birinin mâzinin derinliklerine, diğerinin istikbâlin yüceliklerine uzanması demektir. O ân ge- rektiği gibi değerlendirilirse hâl de istikbal de kuvvet bulur, kudret kazanır."
Tasavvufta "nazar ber-kadem" ifadesi, "yürürken gaflete sebep olacak herhangi bir şeyi görmemek için gözünü ayağa dikmek, hep kendi işi ile meşgul olmak" şeklinde tarif edilir. Tasavvufta göz, kalbin penceresidir. Gözün gördükleri kalbi meşgul eder. Bunun için nerede olunursa olunsun bakışın haramdan, başıboşluktan, gereksiz şeylerden uzaklaştırılması gerekir. Bu durum, gönlün ve zihnin toparlanmasını, gelişimini kolaylaştırır.
Reklam
Hocanın hafıza gücüne hayran olanlara verdiği cevap :
"Biz, daha mektebe başladığımızın ilk günlerinde bize hocalarımız, sokakta nasıl yürümemiz icap ettiğini, 'nazar ber-kadem' kaidesini öğreterek işe başlarlar ve bunu sık sık da tekrar ederlerdi. Gözler masiva ile çok meşgul olursa gönüller rahatsız olur, huzursuz gönüller hafıza zaafına sebep olur. Bu itibarla insanlar yolda yürürken sağa sola değil de önlerine bakarlarsa masivadan salim olacakları için hafızaları zinde kalır. Nazar ber-etraf olanlarda hafıza zayıf olur."
Mahir İz hocanın öğrencilerine yaklaşımı
"Sizler benim talebemsiniz evladım! Bir hoca için talebe, evlattan daha evladır. En hayırlı vâris talebedir. Evlat, idealini suistimal edebilir ama talebe etmez. Senin amel-i sâlihini evlattan ziyade talebe devam ettirir. Allah muhafaza buyursun, evlat hayırsız çıkabilir ama talebenin hayırsız çıkma ihtimali daha azdır."
Mezun ettiği öğrencileriyle dahi bağını koparmayan Mahir Hoca, âdeta ömür boyu mezun etmeyen öğretmen olmuştur.
Dermiş Mahir hoca..
"Mektup yazan selam vermiş oluyor. Selam vermek sünnet, selama icabet etmek ise vaciptir." diyerek bu hususun ehemmiyetini ifade etmiş ve kendisine gelen mektuplara her zaman cevap vermiştir.
Hoca için ilmin ilk hedefi, sahibini öğrendikleriyle amel etmeye yönlendirmesidir.
Reklam
Mahir İz Hoca...
İstanbul'un yaz günlerinde, dolunay olduğu zamanlar öğrencileri ile Boğaz'da mehtabı seyreylemek üzere motor gezileri tertip etmiş ve bu buluşmalarda onlarla şiir, edebiyat sohbetleri yapmıştır.
"Din ve Cemiyet" kitabının önsözünden...
"İnsan önce, ruhunda hakim olan ve bilumum canlılarla müşterek bulunan bencil hislerin tesiri altındadır. Bu, fitri olan bencil hissin yanında başkasını da düşünebilmek terbiyesini, din verir. Dedelerimizin imâretleri, hanları, hamamları, köprüleri, konakları ve her türlü vakıfları hayır mefhumunun ve Allah rızasının ruhlarda yaşattığı büyük gayr-endişlik yani başkalarını düşünme hissinin neticesidir."
169 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Eğitime Adanmış Bir Ömür: Mahir İz
Eğitime Adanmış Bir Ömür: Mahir İzİdris Topçuoğlu
8.8/10 · 60 okunma
"Dünya, üzerimize dar gelen bir elbise."
1.512 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.