Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayşe

Ayşe
@_neferrtiti·Bir kitabı okumaya başladı
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud
7.9/10 · 3.044 okunma
Reklam
1899 'Perde anılar ' makalesi
Burada bize çocukluk anılarının doğru, objektif hatıralar olmaktan çok, rüyalar gibi çocukluk arzularının kılık değiştirmiş temsilleri olduğunu gösterir. Aslında çocukluk anıları kanıttır ama çocukluğun değil sadece arzunun kanıtı. Hatırlamak maksatlıdır ama hatasız değildir.
Sevdiğimiz yerde nefret de ederiz ve tam tersi. Kendimiz için daha fazla yaşam isteriz, ama freudun unutulmaz deyişlerinden biriyle aynı zamanda "kendi yöntemimizle ölmek" isteriz. Yaşama gücüyle doluyuzdur ama Freud Haz İlkesinin Ötesinde (1920) adlı yazısında bize uyuşukluğa, hissizliğe özlem duyduğumuzu söyler . İyileşmek isteriz ama acı çekmeye bayılırız. Freud tedavileri araştırırken ne kadar tedavi edilemez olduğumuzu ; yani mazoşizm adını vereceği şeyin ruhsal simyası yoluyla ıstırabımızdan ne kadar haz alabileceğimizi keşfetti.
Sayfa 231 - YKY yayınlarıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
144 syf.
·
Puan vermedi
·
42 günde okudu
İyileşmek Üzerine
İyileşmek ÜzerineAdam Phillips
8/10 · 20 okunma
Reklam
Freud ilerlemenin talep edildiği yerde gerilemeyi ve geçmişin cazibesini buldu, öngörülebilirliğin istendiği yerde arzunun ve özyıkımın kargaşasını buldu. İnsan doğasının ya da tarihinin kanunlarının arandığı yerde sadece en iyi çalışmalarından birinin başlığıyla " Dürtüler ve Uğradıkları Değişiklikleri" buldu .
Sayfa 19 - Yapı Kredi yayınlarıKitabı okudu
Felsefeye göre, kesin olarak « Ölü» madde diye bir şey yoktur, ne de bilinçlilik özelliği taşımayan canlı bir madde vardır; biraz daha ileri gidersek, bir ölçüye de­ğin tanrısal olmayan hiçbir bilinç yoktur. Ölü madde en az gerçek olandır. Canlı madde biraz daha çok, insan bilinci daha da çok gerçeklik taşır, ama tek bütün gerçek Tanrı'dır.
Sayfa 139Kitabı okudu
Güç hiçbir şey değildir. Bir insan yeni doğduğunda zayıf ve esnektir. Öldüğü zamanda kaskatı ve duygusuzdur. Sertlik ve güç ölümün arkadaşlarıdır. Esneklik ve zayıflık , varoluşun tazeliğinin ifadelerdir. Her kim sert ve katı ise ölümün mürididir.Gücü artan ve kartlaşan şey asla kazanamaz...
Uyuşturucu (anaesthetics) bulunduğu zaman, tanrı­ bilim bir kez daha insan acılarının azalmasına engel olmaya yeltendi. Uyuşturucunun doğumlarda kullanılmasını salık veren Simpson' a papazlar hemen Tanrı'nın Havva'ya: «Çocuklarını acı çekerek doğuracaksın» (Oluş, 111. 1 6) demiş olduğunu hatırlattılar.Simpson , Tanrı' nın, kaburgasını çıkarmadan önce Adem' i derin bir uykuya soktuğunu söyleyerek uyuşturucunun erkeklere verilmesinde hiçbir engel bulunmadı­ğını tanıtlamayı başardı. Herhangi bir dinsel yada töresel ilkeyi ileri sürerek kadınların göz göre göre sabırla acı çekmelerini istemelerinin bu hazdan ileri geldiğini, düşünmemek elde değildir. Tanrıbilimin kötü yanı, yıkıcı eğilimler yaratmak değil, böyle davranışlara yüksek bir töre süsü vermek, bilgisiz , barbar çağlardan kalma alışkanlıklara açıkça kutsal bir özellik tanı­mak olmuştur.
Say yayınlarıKitabı okudu
COPERNICUS DEVRİMİ
Copernicus'cu gökbilimde bizim kendimize verdiğimizden daha az bir önem taşıdığımızı tanıtlayacak hiç bir yön yoktur, ama gezegenimizin merkez niteliğini yitirmesi, ister istemez bu gezegende yaşayanların da önemlerinin azaldığını düşündürüyordu. Evrenin, ne denli geniş olduğunu gözönüne serince, böyle kıyıda kalmış, sınırlı bir küreciğin, gelenekçi tanrıbilime göre evrensel bir anlam taşıyan insana yurtluk edebilecek ölçüde bir önemi olduğuna inanmak , gitgide daha güçleşti. Bu ölçülerle düşününce, evrenin amacının belki de biz olmadığımız şüphesi uyandı; son demlerini süren kendini beğenmişliğimiz, evrenin amacı biz değilsek, hiç bir amacı yoktur belki de, diye fısıldadı.
Sayfa 22 - Say yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilimler, düşündüğümüzün tam tersi bir düzen içinde geliştiler. Bize en uzak olan şeylerin yasaları en önce bulundu, sonra yavaş yavaş daha yakınlara sıra geldi: İlkin gökler, arkadan yer, sonra hayvanlarla bitkilerin yaşamı, sonra insan gövdesi en sonra da (yine de en yarım yamalak) insan zihni. Doğrudan doğruya bildiğim her şey benim "zihin"imin bir bölüğüdür, ama başka şeylerin varlığına ulaşmamı sağlayan çıkarsamalar hiçbir zaman kesin değildir. Dolayısıyla, benim zihnimden başka hiçbir şey var değildir belki. Böyle olunca, ben öldüğüm zaman evren de sona ermiş olacaktır.
62 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.