Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
192 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitabın adı:Hasan-Âli Yücel ve Türk Aydınlanması Yazarın adı:A.M.Celal Şengör Sayfa sayısı:192 Yazarımızın bu çok yönlü Cumhuriyet Aydını Akademisyen titizliği ile kaleme aldığı kitabımız da köyü enstitülerinin kuruluş ve kuruluş amaçları derinlemesine inceleniyor ve tartışılıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı eğitim reformların destekçisi ve uygulayıcısı aydınlanma ideallerinin şaşmaz takipçisi Yücel'in yalnızca geçmişe değil bugünlere hatta yarınlara ışık tutacak görüşleri var.... Keşke kapatılmasaydı Köy Enstitüleri....
Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması
Hasan Ali Yücel ve Türk AydınlanmasıCelal Şengör · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015950 okunma
196 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Batılı Gözle Maoizm Hareketi
Maoizm ve Mao Çin'i hakkında gezdiği ve gördüğü yerleri anlatan
Alberto Moravia
Alberto Moravia
Çin halkının gündelik yaşamını ve Mao'nun Kültür İhtilâli üzerine yazdığı kısa kısa bölümlerden oluşan bu kitabı herkes okumalı. Mao ve Maozimin ne kadar Marxist ve ne kadar anti-Sovyet olduğu üzerinde çok dursalar da Konfiçyüsvâri bir ekol oluşturduğu Avrupa'da uygulanan komunizme benzemediği ve halkın köylüleştiği ((şehirlinin de köylüleştiği bknz;
Aydın Üzerine Tezler 4
Aydın Üzerine Tezler 4
kitabında değinilen aydının köy edebiyatını arabeskleştirmesi)) durumda devrimin (ihtilâlin) ne kadar sürdürülebilir ve Asya'daki dengelerin ne kadar sağlanabilir olduğu üzerine gözlemler yapılmış. Puan kırdığım noktalar ise kitabın çok yüzeysel olmasıydı. Çin halkının batılılara tebâ gözüyle bakması üzerinde çok durulmuş. Aynı örneği Moğol toplumu konusunda A. M. Celâl Şengör de veriyor. Doğunun batıyla benzemediği çok açık, fakat batının müdahil olduğu Asya coğrafyası kitabın sonuna ilintili halde bırakılması da düşündürdü. Eski baskı, bu, kitabı bulmak zor. Yayınevleri tekrar basmalı.
Mao'nun Kültür İhtilali
Mao'nun Kültür İhtilaliAlberto Moravia · E Yayınları · 19688 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
A.M Celal Şengör'ün gazete alıntıları
Celal ŞENGÖR'ün bu kitabı aslında gazetede yazdığı makaleler bütünüdür. Yine de bilgileri oldukça değerlidir. Örneğin bir bölümde jeolojinin nasıl ilerleme katetmekte onu anlatmakta ancak bir başka bölümde ise evrimden söz etmektedir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak kitabı okuyup okumamaya siz karar verin.. -Bilim dışında bilgi kaynağı olduğunu iddia edenler yanılmaktadır, ki bunun tarihte sayısız örneği mevcuttur. Ne mitolojiler ve dinler ne büyü ne de falcılık bilgi kaynağıdır. Tarih boyunca bilim adı altında “yalancı bilimler” (psödobilim) diyebileceğimiz; kehanet, astroloji, sihirbazlık, “gizli” (okült) bilimler gibi konular insanlara bilim diye sunulmuştur. Ama bunların hiçbiri bilim değildir; arkalarında ya safdil inanış ya da düpedüz sahtekârlık vardır. İnsan, düşünmeye başladığı andan itibaren merak ederek öğrenmek, çevresinde olan biteni anlamak istemiştir. Bu biyolojik evrimin insana verdiği bir dürtüdür. İnsan, fiziksel olarak zayıf bir varlıktır. Ne kendini koruyabilecek doğal silahları (boynuz, tırnak, zehir vb.) ne de hız, uçmak gibi düşmanlarından kaçışını kolaylaştıracak becerileri vardır. Tek silahı aklıdır. “Sorgulamanın cezalandırıldığı bir toplumda gelişme nasıl oldu?” diye düşünebilirsiniz. Bunun cevabı basittir: Her toplumda asi kafalar, her türlü ceza ve zorlamaya karşı duyduğunu, gördüğünü sorgulayan zeki bireyler türer. İşte yenilik ve gelişme bu nadir kişilerin sorgulamaları ve yeni düşünceler üretmeleri sayesinde olmuştur.
Bilimin Büyüsü
Bilimin BüyüsüCelal Şengör · İnkılap Kitabevi · 2019545 okunma
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Çok severek dinlediğim A.M.Celal ŞENGÖR'ün ilk defa bir kitabını okudum. Kitabında ilk olarak aptal kelimesini hangi anlamda kullandığını anlatıyor. Bilim ve bilim insanının önemi, Toplum ahlakı, eğitim süreçlerinde önemli olan hususlar ve üniversitelerin özerkliğinin net bir şekilde vurgulanması, evrim, irtica, demokrasi ve daha bir çok konuda bizi aydınlatmış, uzmanlığı dışında bilim tarihiyle ne kadar yakından ilgili olduğunu göstermiş. Atatürkçü çizgisi, batıcı duruşu ve doğu medeniyetlerini küçümsemesi kimseden korkmadan cesurca hükümeti eleştirmesi dikkat çeken yönleri. Kısa kısa konular olduğu için hiç sıkmayan, her bulduğun boşlukta okuyabileceğiniz bir kitap. Dinlerken çok keyif alıyordum, okurken de çok keyif aldım. Keyifli okumalar dilerim.
Aptalı Tanımak
Aptalı TanımakCelal Şengör · Ka Kitap · 20151,862 okunma
772 syf.
10/10 puan verdi
Popüler bilim yazıları
Sayısız ödül sahibi, ABD, AB, Rusya bilim akademileri üyesi değerli Profesör A. M. Celal Şengör'ün köşe yazılarından derlenmiş mükemmel bir kitap. Hacimli olması gözünüzü korkutmasın her gün bir makale okumak çok keyifli.
Bilgiyle Sohbet
Bilgiyle SohbetCelal Şengör · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2021862 okunma
772 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Kitap kapağındaki resimden de anlaşılacağ üzere A.M.C.Şengör, dünya görüşüne ve hayatı anlamlandırma mantalitesine göre bir dine inanmiş olsaydı, eminim ki Anaksimandros, o dinin ilk peygamberi; Gazali’de Deccal’i olurdu. Popper’ın beyaz kuğusundaki bilgi içeriğinin fakir bir varsayım olduğunu kabullenmek; diğer yandan bir elinde odun, bir elinde kandil ile kötekleyecek Aristo’cu aramak... Tam bu noktada Nilüfer Göle’nin değirmenine su taşımakla kalmıyor, kendin ile de çelişiyorsun Celal’im!!! Bilim insanı, bir köşeyi kendine mesken bellememeli! Tapılan ve bundan sonrası yok denilen, Newton mekaniği bile harcandı gitti mecidiye gibi... Neyse, biraz höykürdüm hocaya ama hakkını da teslim etmeden olmaz. Otomobil ile seyir halindeyken bir yandan Paris sokaklarındaki hayat kadınlarını temaşa edip diğer yandan, yan koltuktaki Jacques ile bilim-halk ilişkisi üzerine istişarede bulunabilecek yetenekte bir zeka. İlim sahibi olmasının yanında; bildiklerini akıcı olarak kaleme dökmekte de üstün bir yeteneğe sahip. İlave olarak belirteyim. Rızasız ilişkiye şiddetle karşıyım ama Mağaraya dönme heveslisi Feyerabend’e resmen tecavüz eden satırları okudukça içim soğudu. ... Son kelamda; Popüler bilim adına zamana sarı olarak çeşitli platformlarda yayılanmiş olan makalelerin, derlenemesinden müteşekkil bu eserin her okuyucunun kitaplığında bulunması gerektiği kanaatindeyim. Müthiş bir eser. Okunur mu? Okumayanın kaynanası yatıya gelsin.
Bilgiyle Sohbet
Bilgiyle SohbetCelal Şengör · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2021862 okunma
Reklam
208 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Merhaba; Çok severek izlediğim takip ettiğim A.M. Celal Şengör'den ilk defa bir eser okudum. Okumayı planladığım kitaplığımda bulunan başka eserlerinde var fakat ilk önce " Aptalı Tanımak"ile başlamak istedim çünkü arka kapak yazısı oldukça etkileyiciydi. Kitapta Celal beyin köşe yazılarında yayınlanmış kısa kısa yazıları var. Geneli cehalet, yozlaşma, eğitim ve gündeme dair konularla ilgili. Yazılar oldukça kısa ve dili de oldukça anlaşılır. Dinlerken nasıl keyif alıyorsanız okurken de aynı keyfi almanız mümkündür. Yazılanların bir çoğu ne yazık ki zaten bildiğimiz ve yaşadığımız olaylar, fakat bazıları yine de farkında olmadığınız gerçeklerle dolu. Okurken Celal Hoca'nın anlatmak istediklerini ne kadar cesurca kaleme aldığını fark etmekle birlikte, onu bu kadar cesur yapan şeyin ne olduğunu da gözlemlemiş oldum. Başarı ve bilgi her zaman insanı özgür kılar. Bir çok ülkenin gözünde de başarıları ile bilinen biri olması ve değer görmesi bence onu cesur kılan önemli unsurlardan biriydi. Herkese Keyifli okumalar dilerim. YouTube kanalım için; youtube.com/c/EL%C4%B0FBEGE...
Aptalı Tanımak
Aptalı TanımakCelal Şengör · İnkılap Yayınevi · 20181,862 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
2. Bir Toplum Nasıl İntihar Eder? - A. M. Celâl ŞENGÖR- İnkılâp Kitabevi- 6. Baskı- İstanbul-2020-176 sayfa Arka kapaktan: "Türkiye bir bilim ülkesi değildir. Ürettiği bilim de birkaç kişisel istisna dışında dünya ölçeğinde tamamen ihmal edilebilir9 düzeydedir. Türkiye'nin bu bilim fakirliği, sanayisinde ve ticaretine de yansımıştır..." Bir Toplum Nasıl İntihar Eder? , Celâl ŞENGÖR'ün Cumhuriyet Bilim Teknik dergisinde 2003-2007 yılları arasında yayınlanan otuz dokuz adet makalesini içeriyor. Bilimsellik ve objektiflik konusunda dünya standartlarını yakalayamadığımız bu devirde, bunun nedenleri, sonuçları ve olası sonuçları hakkında bizleri bilgilendiren ve uyaran bir kitap. Bunu çoğu zaman sert bir dille yapması, bazı kesimler tarafından duygusallıkla karşılansa da gerçek kaçınılmazdır. Bunun bireysel ve toplumsal olarak farkında olmalıyız. İşte bazı alıntılar: Sy 18: "Kısa vadeli çıkarların uzun vadeli çıkarlara tercih edilmesi halkların, hele ki cahil halkların ortak bir karakteri." Sy 81: "... Bu nedenle Einstein bilim insanlarının , eldeki gözlemleri ŞİMDİLİK en iyi şekilde açıklayacak bir varsayım yapmaktan ve bu varsayımın çıkarımlarını yeni gözlemlerle sınamaktan başka bir şey olmadığını söyledi. " Sy 129: "Atatürk insan yaşamının ancak ve ancak bilimin ışığında sürdürüldüğü takdirde toplumların sağlıklı, verimli, rahat, emin ve mutlu olabileceklerine kalpten inanmış bir aydınlanma çocuğuydu."
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?Celal Şengör · İnkılap Kitapevi · 20181,014 okunma
224 syf.
2/10 puan verdi
A. M. Celal Şengör
Efendim Zümrüt Ayna kitabı 99 senesinin yazılarından oluşan bir kitapmış. Kolaya kaçmışlar. Ama kitap şöyle başlamış; Ahmet Necdet Sezer Bey’den bahsetmiş. Eski Cumhurbaşkanlarımızdan. Sezer üniversite nedir, nasıl yönetilir konusunda hiçbir fikri olmayan bir adamdı. Entelektüel bir tarafı bulunmayan bir adamdı, diyerek yani sözüm ona biraz
Zümrüt Ayna
Zümrüt AynaCelal Şengör · İnkılap Kitabevi · 2018300 okunma
29 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.