Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Berke

Berke
@berkaslan
ruhum, ölümsüz yaşamın ardından koşma, olanaklar alanını tüketmeye bak > pindaros
Sabitlenmiş gönderi
Şunu anladım ki, insanların başına gelen bütün felaketler açık, anlaşılır tarzda konuşmamaktan geliyor.
Sayfa 256 - Tarrou
Reklam
Bellek de fotoğraflar gibi donduruyor anıları.
Sayfa 6

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Seni tanıyanlar yaşadıkça sen de yaşayacaksın. Hiçbiri kalmayınca da öleceksin. Tabii kimileri seni sözleriyle çocuklarının belleğinde yaşatmazsa. Sözel bir kişi olarak kaç kuşak yaşayacaksın acaba?
Sayfa 8
İnsan ruhu derindeki gerilimini tam da olumsuzluğa borçludur: "Ruhun talihsizlik karşısında duyduğu ve gücünü geliştiren gerilim ... talihsizliğe katlanmak, talihsizlik karşısında sebat etmek, onu yorumlamak ve ondan bir şeyler çıkarmakta gösterdiği yaratıcılık ve cesaret, ayrıca ruha derinlik, sır, maske, tin, büyüklük olarak sunulmuş olan her şey - bütün bunlar eziyetle, büyük eziyetin terbiyesiyle sunulmamış mıdır?"
Sayfa 39
Reklam
Kişi kendini olumluluğun diktasına tümüyle bırakamaz. Olumsuzluk yoksa hayat solarak "ölü varlığa" dönüşür. Hayatı canlı kılan tam da olumsuzluktur. Acı, deneyimin varlığı için gereklidir. Sadece olumlu duygulardan ve akış deneyimlerinden oluşan bir hayat insan hayatı değildir.
Sayfa 36 - 39
Sistemin optimize edilmesiyle örtüşen bu kendini sürekli optimize ediş yıkıcıdır. Zihinsel çöküşe yol açar. Kendini mükemmelleştirmeye çalışmanın kendini tümüyle sömürme olduğu ortaya çıkar.
Sayfa 38
Neoliberal rejim tükenme çağını başlatmıştır. Şimdi sömürülecek olan ruhtur. Bu yüzdendir ki bu yeni çağa depresyon ya da tükeniş (burnout) gibi ruhsal rahatsızlıklar eşlik ediyor.
Sayfa 38 - Byung-Chul Han, disiplin toplumunun bir değerler üretimi çağı olduğunu, bedeni tükettiğini dile getirir. Ancak, bu çağ bitmiş ve neoliberal rejimle birlikte değerler radikal biçimde yok edilmiştir. Beden tüketilmiş, sıra ruhun tüketilmesine gelinmiştir.
Bizi teşvik eden ve ayartan özgürlükçü, dost çehreli iktidar, talimat ve emir veren, tehdit eden iktidardan daha etkilidir. Mührü "Like/Beğendim" simgesidir. Tüketerek, iletişimde bulunarak, hatta Like'ı tıklayarak tabi oluruz tahakküm ilişkilerine. Neoliberalizm "Beğendim" kapitalizmidir. Bu kapitalizm disipline etmeyi amaçlayan zorlama ve yasaklarla iş gören 19. yüzyıl kapitalizminden tümüyle farklıdır.
Sayfa 25
Bugün kendimizi hiçbir talimat, hiçbir zorlama olmaksızın gönüllü olarak gözler önüne seriyoruz. Verilerimizi, kendimize ilişkin enformasyonu, hakkımızda kimin, ne zaman, hangi vesileyle, neyi bildiğini bilmeksizin gönüllü olarak internete koyuyoruz. Bu kontrol edilemezlik özgürlüğün ciddiye alınması gereken bir krizini gösterir. Ayrıca gönüllü olarak ortalığa saçılan veriler de bizzat veri güvenliği kavramını işlevsiz kılar.
Sayfa 20 - 21
Reklam
%11 (100/890)
·
Puan vermedi
Berbat bir çeviri, Kabalcıdan sonra ALFA yayınevi almış ama kopyala+yapıştır misali hiçbir şey düzenlenmeden sunulmuş. Okunmuyor, maalesef. Oysa Habermas, bize iletişimsel eylem kuramıyla rasyonellik ve akıl anlamasının farklı türleri olduğunu ve yaşam dünyamızın rasyonel bir şekilde özgürce ve tahakkümsüz olarak iletişimsel akılla kurulabileceğini anlatan, bu bakımdan aklı eleştiren ve ondan umutlarını kesmiş tüm eleştirel akımın aksine ondan ümidi kesmemiş bir filozof. Keşke okunabilen bir çeviri olsaydı.
İletişimsel Eylem Kuramı
İletişimsel Eylem KuramıJürgen Habermas · Kabalcı Yayınları · 200125 okunma
493 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.