Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vox Nihili

Vox Nihili
@birvoxnihili
Okuduğum kitapları düzenli Instagram’da paylaşıyorum. Arada buraya yorumları kopyalıyorum. instagram.com/birvoxnihilii
Vox Nihili bir yorumu yanıtladı.
232 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Avignon Beşlisi
Avignon Beşlisi bitti. Seri ilerledikçe karakterler arasındaki ayrım kayboluyor, birbirlerinden parçalar taşıyan karakterler. Kurgu içinde kurgu, kurmaca ve uydurmaca karakterler iç içe geçiyor, tek bir benliğe doğru bir ilerleme. Daha önce karakterlerin birbirinin yansıması olduğu bir kitap okumamıştım. İlginç bir deneyim. Beşli’nin önsözünde
Quinx ya da Kusursuz Adamın Öyküsü
Quinx ya da Kusursuz Adamın ÖyküsüLawrence Durrell · Can Yayınları · 202322 okunma
Bu yorum görüntülenemiyor
Reklam
Vox Nihili bir yorumu yanıtladı.
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Berlin Hayvanat Bahçesi’nde 2006-2011 yılları arasında yaşamış olan, kutup ayısı Knut’un hikayesinden esinlenerek yazılmış Bir Kutup Ayısının Anıları. Knut epey bir tartışmaya konu olmuş, nette hakkında fazlasıyla bilgi mevcut. Yine de birkaç Knut fotoğrafı ekledim. Soğuk Savaş döneminden günümüze uzanan hikaye, üç kuşak kutup ayısı tarafından anlatılıyor. Soğuk savaş yıllarına ve günümüzün kapitalist anlayışına ayıların yaşamları üzerinden eleştiriler yapılıyor. Sosyalizmle sirklerin revaçta olması, hayvanat bahçelerinin kapitalizmde öne çıkması, değişen sistemle değişen annelik mitosu, etçil beslenme, türcülük öne çıkan konular. İlk bölüm Knut’un annesinin annesi tarafından anlatılıyor. Birinci tekil şahıs ile yazılan ironik bir bölüm. Otobiyografi yazan bir ayı. İkinci bölümde, Knut’u doğduğunda reddeden annesi Toska’nın hayatı var. Toska’nın bakıcısının bakış açısıyla başlıyor, aslında yazan Toska. Daha sonra birinci tekil şahısa geçiyor ve açıklıyor neden bu şekilde yazdığını. Üçüncü bölüm Knut’un hayatı ve üçünü tekil anlatımla başlıyor daha sonra ‘ben’e geçiyor. Bölümlerdeki ben-sen-o geçişleri, geçmiş zamanla şimdiki zaman arasındaki geçişleri çok beğendim. Ayrıca yazar düşüncelerini kurguya ustalıkla yedirmiş, bir propaganda metni değil. İyi bir otobiyografi çeşitlemesi Bir Kutup Ayısının Anıları çok severek okuduğum bir roman oldu. Yoko Tawada’nın yazarlık kariyeri de dikkat çekici, görsele ekledim. Kitaptan birkaç alıntıyı da ekledim.
Bir Kutup Ayısının Anıları
Bir Kutup Ayısının AnılarıYoko Tawada · Siren Yayınları · 2018108 okunma
Kuli okurunun profil resmi
İkinci bölümdeyim kafam karışmıştı inanılmaz güzel bir yorum olmuş 💜💜
Vox Nihili okurunun profil resmi
Teşekkürler, ayıyı araştırırsanız daha keyifli bir okuma oluyor.
Vox Nihili yorumladı.
239 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Başka feminist yazarları etkileyen bir esermiş kitap, Kadıköy Kütüphaneden bilmem kaç kitabın arasından seçip almıştım, iyi ki almışım. 15 yaşına kadar varlıklı ve privileged bir ailenin kızı olarak bir tür cam kürenin içinde büyüyen, edebiyattan öğrendiği romantik bir şekilde dişiliğini ataerkil sisteme göre tanımlayan, ancak o sistemin çarklarının nasıl döndüğünü bilmeyen bir genç kızın dış dünyanın gerçekliğiyle tanışması ve kadına dönüşmesinin öyküsü. Içinde çok fazla halk hikâyesi ve mitolojik öykülere gönderme var, Kırmızı Başlıklı Kız, Mavi Sakal, Bay Tilki, Mısır yaratılış miti Isis-Osiris-Horus bunlardan bazıları. Sonu biraz ters köşe yapan bir kitap, ve muhtemelen son chapterın arkasındaki mitolojik öyküye referansı bilmeyen [başka bir okurun (
Vox Nihili
Vox Nihili
) incelemesi olmasa ben de bilmiyordum] insanlara biraz ters gelebilecek bir eser. Okurken kendi kadınlığa geçiş sürecimi, dişiliğimi ve karşı cinsle ilişkilerimizi sorgulamama sebep olan enfes bir kitaptı benim için. Verdiği referansların ışığında olayları anlamlandırmak için biraz araştırma yapmak gerekebiliyor, bu benim kitapta hoşuma giden durumlardan biriydi. Büyülü gerçekçilik akımından etkilendiği söylenmiş diye hatırlıyorum, ve bir Márquez kitabı kadar olmasa da Philip dayının evi ve oyuncak dükkanının, orada geçen olayların efsunlu bir tarafı vardı. Bazı kısımlar kan dondurucuydu benim için, dükkandaki saat, (spoiler alert) çekmecedeki el, ve maymun kuklaları gibi. Uzun süredir edebiyat donanımı böyle sıkı bir yazardan bir eser okumamıştım, su gibi gitti.
Büyülü Oyuncak Dükkânı
Büyülü Oyuncak DükkânıAngela Carter · Sel Yayıncılık · 2021104 okunma
Vox Nihili okurunun profil resmi
O bölüm beni epey zorlamıştı, hangi mite gönderme olabilir diye. Düz okumada okurları epey rahatsız da ediyor. Beğenmenize çok sevindim.
Rumeysa Alarçın okurunun profil resmi
Incelemenizi kitaba başlamadan önce okumuştum, çok yardımcı oldu gerçekten, hatta kitabı kütüphaneden almaya yazınızı okuduktan sonra karar verdim diyeyim. Emeğinize sağlık :)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Vox Nihili bir yorumu yanıtladı.
248 syf.
10/10 puan verdi
·
21 günde okudu
#aynaiçindeayna Ende’nin ‘Yetişkinler İçin Bitmeyecek Öykü’ diye tanımladığı, sürrealist ressam olan babası Edgar Ende’nin resimlerinden ilhamla yazdığı, aynı evrende geçen 30 sürrealist öyküden oluşuyor. Öyküler farklı okumalara açık, okura bir ayna tutuyor ve okur birçok ögeyi içsel süreçlerine göre yorumluyor. Metaforların kullanıldığı soyut öyküler. Genelde bir ana takılıp kalmış, iç hesaplaşma yaşayan ya da kendi gerçekliğinden kaçmaya çalışan karakterler vardı. Umarım bu değerlendirme Ende’nin bana tuttuğu ayna değildir, genel izlektir:) . Öykülerin başlıkları yok, Ende giriş cümlelerini başlık olarak kullanmış bu da ilginç bir detaydı. Ve @anilalacaoglu çevirisi, bir kitabı okumam için yeterli bir sebep:)
Pegasus Yayınları
Pegasus Yayınları
Ayna İçinde Ayna
Ayna İçinde AynaMichael Ende · Pegasus Yayınları · 202169 okunma
F. Suna KOÇYİĞİT okurunun profil resmi
Yarısına gelene kadar hala bir şey anlamadım okuduğumdan, normal mi?
Vox Nihili okurunun profil resmi
:) sürealist metin, normal. Biraz çağrışımlardan kendi anlamlarınızı çıkarmanız gerekiyor. Yazar ne demiş boşverin😅
1 sonraki yanıtı göster
Vox Nihili bir yorumu yanıtladı.
239 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
#AngelaCarter mitleri ve masalları feminist bakış açısıyla ve büyülügerçekçilik üslubuyla yeniden yorumlayan bir yazar. Margaret Atwood ve Jeanette Winterson’u etkilemiş. . Hikaye 15 yaşındaki Melanie’nin benliğini keşfetmesi üzerine kurgulanmış. Melanie de birçok kız gibi kadın olmayı, aşkı kültürün dayattığı eril değerler ile düşlüyor. Ama dayınısın evinde ve oyuncakçı dükkanında yaşadıkları yavaş yavaş onun farkındalığının artması sağlıyor. Dayı eril kültürün temsili bir karakter. Kitapta birçok masala ve mite gönderme var. Mavi Sakal, Leda ve Kuğu gibi önplanda olanlar, diyaloglarda - olay akışında atıf yapılanlar da var, Kırmızı Başlılık Kız gibi. Bir de hikayenin biçimini oluşturan mitler var, Üçlek tanrıça inancı (Artemis - Selene - Hekate) ve İsis’in merkezde olduğu Osiris- İsis-Horus üçlüsü. Özellikle kitabın son bölümü için İsis önemli, kullanılan ögelerin işlevi netleşiyor ayrıca en çok bu bölümdeki ögeler eleştiri almış mitolojik yönü gözardı edildiği için. Bu arada üç ve ay sembolizmi mitolojide önemli olduğu kadar kitapta da önemli. Mitolojiye mesafeliyseniz de sorun yaşamazsınız, kurgunun akışında çok iyi işlenmiş, çevirmenin kararında dipnotları da var ama mitoloji olunca değinmeden geçemedim. . Carter’ın atmosferi bana Dickens’ı hatırlattı ki bir satırda Oyuncakçı Dükkanı’nı Dickens romanlarına benzetiyor. Kasvetli bir Londra, iyi-kötü yönüyle tam kendini açık etmeyen karakterleri ve grotesk sahneleriyle Feminist bir Dickens masalı diyebilirim :) Ayrıca @begukov çevirisi, pek severim :))
Büyülü Oyuncak Dükkânı
Büyülü Oyuncak DükkânıAngela Carter · Sel Yayıncılık · 2021104 okunma
Betül okurunun profil resmi
Merhabalar...Beni takip etmediğiniz için size mesaj atamıyorum,buraya yazmak zorunda kaldım,bu kitaba yaptıgınız inceleme Instagram'da başka bir sayfada kelimesi kelimesine paylaşılmış ,bilginiz olsun...
Vox Nihili okurunun profil resmi
Teşekkürler, alıştım artık ben😅 genelde yazım hatalarına kadar alıyor.
38 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.