Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zeynep

Sabitlenmiş gönderi
Aramak, araştırmak sadece dışarıya doğru çıkış değil, aynı zamanda bireysel özgürlüktür.
Sayfa 408Kitabı okudu
Reklam
Risk bilincindeki bu büyüme insanın özne olarak rolünün kü­çülmesiyle doğru orantılıdır. Son on yılda, insan türünün rolü ve in­san merkezli dünya görüşü (hümanizm) sürekli olarak eleştiri oklarına maruz kaldı. Politik deneyimler, totaliter yönetimlere yol açtıkları iddiasıyla lanetlendi. Bilim ve teknolojinin toplumsal yararını savunanlar gezegendeki ekosisteme karşı sorumluluklarını gö­zardı etmekle suçlandı. Benzer bir biçimde, insan aklının hayvan içgüdüleri karşısında üstün olduğunu savunmak "tür ayrımcılığı" olarak damgalandı. İnsanın özne rolünün küçültülmesi bizim insanlığımızın da ye­niden tanımlanmasına yol açar. Son yıllarda insanın aktif değil pa­sif yönünün öne çıkarılmasıyla birlikte, insanın yıkıcı ve zarar ve­rici potansiyeline dair kaygılar artmıştır. Risk yaratan bireyin ken­disi de risk altındadır.
İnsanı korkutan şey gelecek olunca risk karşısında verilen tepki olumsuz sonuçların or­taya çıkması olasılığına yoğunlaşacaktır. Sonuç olarak, riskin anla­mını, toplumun kendisinin değişimle ve gelecekle baş etme konu­sundaki yeteneğini nasıl gördüğü belirleyecektir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Amerikan medyasındaki risk ha­berleri üzerine yapılan bir çalışma, nükleer enerjiyle ilgili 1960 yı­lındaki haberlerin çoğunun "bu enerjinin nelere mal olacağını değil yararlarını vurguladığını; 1984'e gelindiğinde ise bu oranların ter­sine döndüğünü" ortaya koyuyor. Çalışma ayrıca kürtaj haberleri­nin çerçevesindeki dramatik değişime de işaret ediyor; 1960'da ya­sadışı kürtajların kadınlar için yarattığı riskler vurgulanırken, 1984'te yasal kürtajların cenin için yarattığı tehlikelere yoğunlaşı­lıyordu Görüldüğü gibi medyanın ve diğer kurumların neyin risk olduğunu seçici bir biçimde belirlemesi, risk bilincinin gerisinde bir toplumsal dinamik bulunduğunu gösteriyor.
Korku içindeki bir toplum, riskin kendisini ortadan kaldıramasa bile, riskli sandığı her davranışı mahkum eder.
Reklam
101 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Truva Savaşı Olmayacak
Truva Savaşı OlmayacakJean Giraudoux
8/10 · 7 okunma
Bu dünyada ölümsüz olmanın tek yolu vardır, o da ölümlü olduğunu unutmaktır.
Zeynep
@breidx·Bir kitabı okumaya başladı
Korku Kültürü
Korku KültürüFrank Furedi
8.3/10 · 100 okunma
"Kendi iradene tutunacaksın! Duruşunu koru! Kendine itaat edeceksin, anladın mı?"
Sayfa 242Kitabı okudu
Reklam
Ahlaki dünyada en devrimci kuvvet ütopyacılık değil pişmanlıktır.
Tarihin suçunu ne ka­dar az nesnel görürsek pişmanlık o kadar çok iş başında­dır. Dolayısıyla ilkemiz "Pişmanlığı unut, geçmişi gelecek­teki iyileşme için göz ardı et!" değil, "Pişman ol ve pişman­lık sayesinde daha iyisini yap!" olmalıdır.
762 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.