Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
MÖ 7000'de, o sıralar muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim olan Anadolu'daki Çatal Höyük'te, beş ila on bin arasında insan yaşıyordu. MÖ 5000'le 4000 arası dönemde, her biri etraftaki köyler üzerinde de hâkimiyet kurmuş Bereketli Hilal bölgesinde 10 bin kişilik şehirler birer birer ortaya çıkmaya başladı. MÖ 3100'de, tüm aşağı Nil Vadisi birinci Mısır Krallığı altında toplandı. Firavunlar binlerce kilometrekarelik toprakları ve yüz binlerce insanı yönettiler. MÖ 2250'de Büyük Sargon, ilk büyük imparatorluk olan Akkad İmparatorluğunu kurdu. 5400 askerlik bir ordusu olan imparatorluğun bir milyondan fazla nüfusu vardı. MÖ 1000'le 500 arasında, Ortadoğu'da ilk mega imparatorluklar ortaya çıktı: Geç Asur, Babil ve Pers imparatorlukları. Bu imparatorluklar on binlerce askerden oluşan ordulara ve milyonlarca kişilik nüfuslara hükmettiler. MÖ 221'de Qin hanedanı Çin'i birleştirdi ve bundan kısa süre sonra da Roma, Akdeniz havzasını bir araya getirdi. 40 milyon Çinliden toplanan vergiler, yüz binlerce kişilik bir orduyu ve yüz binden fazla çalışanı olan karmaşık bir bürokrasiyi beslemekte kullanıldı. Roma İmparatorluğu gücünün doruğunda yaklaşık 100 milyon kişiden vergi toplamaktaydı. Bu gelir, 250 ila 500 bin askerlik bir düzenli orduya, 1500 yıl sonra bile kullanılabilen yollara ve günümüzde hâlâ gösterilerin yapıldığı tiyatro ve amfitiyatrolara harcanırdı.
Bu da evrimin delillerinden biri
"Erişkin nüfusun %48'i genç yaşta (15-30), %48'i orta yaşta (30-45) ve geri kalan %4'ü ise ileri yaşlarda (45 ve üzeri) ölmüştür. Erkekler, toplam erişkin nüfusun %46'sını, kadınlar ise %54'ünü teşkil eder. Erişkinlerin ortalama ölüm yaşı 35'tir. Erkeklerde ortalama ölüm yaşı 37, kadınlarda 33'tür. Demek ki, ortalama insan ömrü o çağlarda günümüze oranla çok düşüktü. Anadolu'da bugün ortalama insan ömrü 65 yılı geçti. İlk köy hayatına başlayıp, çiftçilik ve hayvancılığa dayalı geçim ekonomisine geçtiğimizde, ömrümüz oldukça kısa imiş; örneğin Çatal Höyük toplumunda 32, Aşıklı'da 36, Yunanistan'da 30, Kıbrıs'ta 34 ve lran'da 25 idi. Son 10.000 yıl içinde ortalama insan ömrü iki kat arttı. Cilalı Taş Devri'nden sonra asıl önemli artış Orta Çağ'dan itibaren oldu. Hiç kuşkusuz, bunda, yaşam biçimindeki giderek iyileşmenin, daha elverişli sağlık koşullarına kavuşmanın payı büyük olmuştur."
Arkeoloji Sanat Yayınları - I. Nüfus Yapısı
Reklam
(...) Deleuze ve Guattari de, Marx'ın Asyatik formasyon analizini tartışırken -Çatal Höyük'e de atıfta bulunarak-evrimciliğe karşı benzer bir iddiada bulunurlar: "Kenti gitgide ilerleyen bir şekilde yaratan kır değildir; kırı yaratan kenttir. Devlet bir üretim tarzını önvarsaymaz; tam tersine üretimi bir 'tarz' yapan devlettir"
Sayfa 53 - Sunuş bölümüKitabı okudu
Düşündüğünü düşünebilenler...
Aklın kontrolünde meydana gelen bu muazzam, bu baş dön­dürücü gelişme, düşündüğünü düşünebilenlerin eseridir ve bugün, hala, kendi başına düşünebildiğine aklı bir türlü ermeyen büyük bir çoğunluğun tehdidi altındadır. Aklı tahtından indirmeye çalı­şanlar, daha önceki bazı yazılarımda da değinmiş olduğum gibi insanoğlunu tekrar mağaralara dönmeye, vahşi tabiatın tüm acı­masızlığı ile karşı karşıya çaresiz bırakmaya yeltenmektedirler. Çatal Höyük ve Miletos'ta, yani kendi vatanımızın sınırları içeri­sinde, ilk büyük adımlarını atmış olan insan uygarlığını korumak, her düşündüğünü düşünebilen insanın görevidir. Bu savunmanın tek silahı da mümkün olduğu kadar çok insana düşünebildiğini öğretmektir.
Sayfa 72 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bilimin icadıyla insan uygarlığı...
Bilimin icadıyla insan uygarlığı Batı Anadolu sahillerinde Thales ve Anaksimandros'la ilk adımlarını atmaya başlamış17, MÖ 7. bin yıldaki ilk adımlardan sonra MÖ 6. yüzyılda ilk bilimsel teorilerin gelişmesi sonucu bugün, Çatal Höyük'teki ilkel çiftçilerin torun­ları yalnızca 300 küsur nesil sonra, kainatın yaşı, evrimi ve yapısı hakkında akıllara durgunluk verecek hassasiyette bilgiler edinmeyi başarmışlardır.
Sayfa 72 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Yaklaşık MÖ 8500'lerde dünyadaki en büyük yerleşimler Jericho gibi köylerdi ve sadece birkaç yüz kişiye ev sahipliği yapıyordu. MÖ 7000'de, o sıralar muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim olan Anadolu'daki Çatal Höyük'te, beş ila on bin arasında insan yaşıyordu. MÖ 5000'le 4000 arası dönemde, her biri etraftaki köyler üzerinde de hâkimiyet kurmuş Bereketli Hilal bölgesinde 10 bin kişilik şehirler birer birer ortaya çıkmaya başladı. MÖ 3100'de, tüm aşağı Nil Vadisi birinci Mısır Krallığı altında toplandı. Firavunlar binlerce kilometrekarelik toprakları ve yüz binlerce insanı yönettiler. MÖ 2250'de Büyük Sargon, ilk büyük imparatorluk olan Akkad İmparatorluğunu kurdu. 5400 askerlik bir ordusu olan imparatorluğun bir milyondan fazla nüfusu vardı. MÖ 1000'le 500 arasında, Ortadoğu'da ilk mega imparatorluklar ortaya çıktı: Geç Asur, Babil ve Pers imparatorlukları. Bu imparatorluklar on binlerce askerden oluşan ordulara ve milyonlarca kişilik nüfuslara hükmettiler.
Reklam
İz bırakmak
Belki bu tutkum, Çatal Höyük, Lascaux ya da Altamira duvarlarında beş parmaklarının boyalı izlerini bırakan insanların özlemlerine yabancı değil, ama kim bilir?
Insanların avcılik ve toplayıcılığa dayalı göçebe bir yaşamdan, yerleşik hayata ve tarım toplumuna geçtiği neolitik dönem yerleşimlerinin başında gelen Çatalhöyük, lç Anadolu Bölgesi'ndeki Konya'nın, Çumra İlçesi'nin kuzeyinde, Küçükköy sınırları içerisindedir. Höyük farklı yükseltili iki tepesinin çatal şeklinde olmasından dolayı "Çatal höyük" olarak anılmaktadır.
Sayfa 123 - Maya Kitap
MÖ 7000'de, o sralar muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim olan Anadolu'daki Çatal Höyük'te, beş ila on bin arasında insan yaşıyordu. MÖ 5000'le 4000 arası dönemde, her biri etraftaki köyler üzerinde de hakimiyet kurmuş Bereketli Hilal bölgesinde 10 bin kişilik şehirler birer birer ortaya çıkmaya başladı. MÖ 3100'de, tüm aşağı Nil Vadisi birinci Mısır Krallığı altında toplandı. Firavunlar binlerce kilometrekarelik toprakları ve yüz binlerce insanı yönettiler. MÖ 2250'de Büyük Sargon, ilk büyük imparatorluk olan Akkad İmparatorluğu'nu kurdu. 5400 askerlik bir ordusu olan imparatorluğun bir milyondan fazla nüfusu vardı. MÖ 1000'le 500 arasında, Ortadoğu'da ilk mega imparatorluklar ortaya çıktı: Geç Asur, Babil ve Pers imparatorlukları. Bu imparatorluklar on binlerce askerden oluşan ordulara ve milyonlarca kişilik nüfuslara hükmettiler.
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.