Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
MÖ 7000'de, o sıralar muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim olan Anadolu'daki Çatal Höyük'te, beş ila on bin arasında insan yaşıyordu.
Çatal Höyük'de, tahıl unları suyla karıştırıldıktan sonra fırında pişirilerek ekmek yapılmıştır... Burada, ayrıca, arpadan bira, ve yabani üzümden şarap yapılmaya başlanmıştır..
Reklam
Çatal Höyük, tapınakların insanlar tarafından özgürce kullanıldığı belki de son büyük yerleşim yeridir. Daha sonraları kurulan Mezapotamya kent devletlerinde tapınaklar artık halktan kopmuş, din adamlarınca denetlenip, korunmaya başlanmıştır. Insanlar ile, dinler-Tanrılar arasına belli bir toplumsal katman-sınıf girmiştir...
Yaşam süresi
19. yy. Başlarında sanayi devriminin yaşandığı İngiltere'de yaşayan fakir işçi sınıfından bir kişinin ortalama yaşam süresi MÖ 6200'lerde Orta Anadolu'da Çatal Höyük'te yaşayanların ortalama yaşam süresi ile aynı.
Sayfa 731Kitabı okudu
ANA TANRIÇA Arkeolog James Mellaart'ın Çatal Höyük'te bulduğu dokuz bin yıllık yeraltı kenti için Kurt eti yemezdik Çok böğürtlen şarabı ve badem yağı Yeryüzü ölüm gibi güzeldi korktuk Kentçe toprağın altına kaçtık basamaklı Odalarımız ve boynuzlu mezarlarımızla. Mavi geyikler vururdum Obsidian satardım Kıbrıs'a Büyükayı yılında gezdim tekmil Pamphilia'yı Keramiksiz Beldibi'ne kırmızı kablar verdim Boğa kızı Dentalia'yı aldım karşılığında. Ana Tanrıçanın önünde yattık Konuşmadan ve acıkmadan ölesiye Damın üstünde aslanlar dolaşıyordu Alt katta ölülerimizin kemik sepetleri Gebe Tanrıça, duvarda resimler ve meme. Yangında alev aldı Dentalia -duvar gibi- Acı burçak yedim o gece Odamın altına gömdüm kızı Mavi yeşil apatitli gerdanlığı Ve kırmızı halhalları ile.
Çatal Höyük ve Miletos'ta, yani kendi vatanımızın sınırları içeri­sinde, ilk büyük adımlarını atmış olan insan uygarlığını korumak, her düşündüğünü düşünebilen insanın görevidir. Bu savunmanın tek silahı da mümkün olduğu kadar çok insana düşünebildiğini öğretmektir.
İlkel toplumların dağ tanrısı ve dağ teorileri
Reklam
Adamlar iyi araştırmacı Çatalhöyük’ü ben daha görmedim
Anadolu'daki Çatal Höyük'te bulunan Neolitik köyde, her üç odadan biri, ritüel amaçlar için kullanılmıştır. Kurban ö­gesinin eşlik ettiği sistematik bir baskı biçimi olan saban ve tohum, Burkert'e göre, birer ritüel kurban olarak değerlendi­rilebilir. Evcilleştirilmiş hayvanların (hatta insanların) ritü­el amaçlarla kesilmesi anlamına gelen kurban olgusu, tarım toplumlarıyla birlikte yaygınlaşmaktadır; üstelik kurbana yalnızca tarım toplumlarında rastlanmaktadır.
Çatal Höyük ve Miletos’ta, yani kendi vatanımızın sınırları içerisinde, ilk büyük adımlarını atmış olan insan uygarlığını korumak , her düşündüğünü düşünebilen insanın görevidir. Bu savunmanın tek silahı da mümkün olduğu kadar çok insana düşünebildiğini öğretmektir.
2006 yilinda, etkili bir sosyal elestirmen ve bir teorisyen olan Mike Davis, bir "gecekondu gezegeni" ni sucladi. Asya' da Bangkok, Pekin, Dacca, Delhi, Istanbul, Jakarta, Karaçi ve Sanghay' dan örnekler cizdikten sonra; Afrika' dan Kahire, Na irobi, Lagos, Luanda ve Kinsasa'y ve Latin Amerika'dan Mexico City, Bogotà, Caracas, São Paulo, Rio de Janeiro ve Buenos Aires i katarak Davis elestirisini şöyle özetliyor: Gelecegin sehirleri [gelismekte olan ülkelerdeki sehirler] daha önceki nesil kentçilerin öngördügü gibi cam ve çelikten yapilmis olmak yerine, bunun yerine ham tugla, saman, geri dönüstürülmüs plastik, çimento bloklar ve hurda ahsaptan insa edilmistir. Gökyüzüne dogru yükselen ışık sehirleri yerine, 21. yüzyilin kentsel dünyasının çoğu, kirlilik, diski ve çürüme ile çevrili bir sefalet içinde oturuyor. Gerçekten de, postmodern gecekondu mahallelerinde yasayan bir milyar sehirli, dokuz binyil önce sehir yasaminin safaginda Anadolu'daki Catal Höyük' ün saglam kerpic evlerinin kalintilarina gipta ile bakabilir.
ÇATAL KAŞIK NE ZAMAN KULLANILMIŞTIR?
Avrupa'da Rönesans başlangıcına, diğer bir deyişle insanların titizliğin ve temizliğin farkına varmalarına kadar, bütün bir tarih boyunca yemek yerken eller kullanıldı. Tabii bunun da bir adabı vardı. Yemek yerken kullanılan parmak sayısı, o kişinin statüsünü gösteriyordu. Normal insanlar beş parmaklarını kullanırlarken, asiller üç
Neden Kitap YayınlarıKitabı okudu
Reklam
MÖ 7000'de, o sıralar muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim olan Anadolu'daki Çatal Höyük'te, beş ila on bin arasında insan yaşıyordu. MÖ 5000'le 4000 arası dönemde, her biri etraftaki köyler üzerinde de hâkimiyet kurmuş Bereketli Hilal bölgesinde 10 bin kişilik şehirler birer birer ortaya çıkmaya başladı. MÖ 3100'de, tüm aşağı Nil Vadisi birinci Mısır Krallığı altında toplandı. Firavunlar binlerce kilometrekarelik toprakları ve yüz binlerce insanı yönettiler. MÖ 2250'de Büyük Sargon, ilk büyük imparatorluk olan Akkad İmparatorluğunu kurdu. 5400 askerlik bir ordusu olan imparatorluğun bir milyondan fazla nüfusu vardı. MÖ 1000'le 500 arasında, Ortadoğu'da ilk mega imparatorluklar ortaya çıktı: Geç Asur, Babil ve Pers imparatorlukları. Bu imparatorluklar on binlerce askerden oluşan ordulara ve milyonlarca kişilik nüfuslara hükmettiler. MÖ 221'de Qin hanedanı Çin'i birleştirdi ve bundan kısa süre sonra da Roma, Akdeniz havzasını bir araya getirdi. 40 milyon Çinliden toplanan vergiler, yüz binlerce kişilik bir orduyu ve yüz binden fazla çalışanı olan karmaşık bir bürokrasiyi beslemekte kullanıldı. Roma İmparatorluğu gücünün doruğunda yaklaşık 100 milyon kişiden vergi toplamaktaydı. Bu gelir, 250 ila 500 bin askerlik bir düzenli orduya, 1500 yıl sonra bile kullanılabilen yollara ve günümüzde hâlâ gösterilerin yapıldığı tiyatro ve amfitiyatrolara harcanırdı.
Bu da evrimin delillerinden biri
"Erişkin nüfusun %48'i genç yaşta (15-30), %48'i orta yaşta (30-45) ve geri kalan %4'ü ise ileri yaşlarda (45 ve üzeri) ölmüştür. Erkekler, toplam erişkin nüfusun %46'sını, kadınlar ise %54'ünü teşkil eder. Erişkinlerin ortalama ölüm yaşı 35'tir. Erkeklerde ortalama ölüm yaşı 37, kadınlarda 33'tür. Demek ki, ortalama insan ömrü o çağlarda günümüze oranla çok düşüktü. Anadolu'da bugün ortalama insan ömrü 65 yılı geçti. İlk köy hayatına başlayıp, çiftçilik ve hayvancılığa dayalı geçim ekonomisine geçtiğimizde, ömrümüz oldukça kısa imiş; örneğin Çatal Höyük toplumunda 32, Aşıklı'da 36, Yunanistan'da 30, Kıbrıs'ta 34 ve lran'da 25 idi. Son 10.000 yıl içinde ortalama insan ömrü iki kat arttı. Cilalı Taş Devri'nden sonra asıl önemli artış Orta Çağ'dan itibaren oldu. Hiç kuşkusuz, bunda, yaşam biçimindeki giderek iyileşmenin, daha elverişli sağlık koşullarına kavuşmanın payı büyük olmuştur."
Arkeoloji Sanat Yayınları - I. Nüfus Yapısı
(...) Deleuze ve Guattari de, Marx'ın Asyatik formasyon analizini tartışırken -Çatal Höyük'e de atıfta bulunarak-evrimciliğe karşı benzer bir iddiada bulunurlar: "Kenti gitgide ilerleyen bir şekilde yaratan kır değildir; kırı yaratan kenttir. Devlet bir üretim tarzını önvarsaymaz; tam tersine üretimi bir 'tarz' yapan devlettir"
Sayfa 53 - Sunuş bölümüKitabı okudu
Düşündüğünü düşünebilenler...
Aklın kontrolünde meydana gelen bu muazzam, bu baş dön­dürücü gelişme, düşündüğünü düşünebilenlerin eseridir ve bugün, hala, kendi başına düşünebildiğine aklı bir türlü ermeyen büyük bir çoğunluğun tehdidi altındadır. Aklı tahtından indirmeye çalı­şanlar, daha önceki bazı yazılarımda da değinmiş olduğum gibi insanoğlunu tekrar mağaralara dönmeye, vahşi tabiatın tüm acı­masızlığı ile karşı karşıya çaresiz bırakmaya yeltenmektedirler. Çatal Höyük ve Miletos'ta, yani kendi vatanımızın sınırları içeri­sinde, ilk büyük adımlarını atmış olan insan uygarlığını korumak, her düşündüğünü düşünebilen insanın görevidir. Bu savunmanın tek silahı da mümkün olduğu kadar çok insana düşünebildiğini öğretmektir.
Sayfa 72 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.