Çınar Genç

Çınar Genç
@cinargenc
Tarihte hastalıklar
1661-1686 arasındaki ölümlerin yaklaşık 2/5'ine veba, tifüs, çiçek, kızamık ve dizanteri gibi salgın hastalıklar yol açmıştır. Kalan 3/5 nüfus ise her zaman görülen çocuk ve yaşlılık hastalıkları ile veremden ölmüştür. Can kayıplarının çoğu yoksulluk, pislik ve cehaletten kaynaklanıyordu. Kasabalar ve kentler mantar gibi çoğalıyor ve zehirli mantarlara dönüşüyorlardı. Sokaklar çöple, çamurla ve hayvan dışkısıyla kaplıydı. Aileler, sularını pis kuyulardan ve ırmaklardan alıyordu. Kentler, sakinlerini hızla öldürürken; ölenlerin yerlerini kırsal bölgelerden gelen insanlar hemen bulaşıkçı, seyis, vasıfsız işçi ve fahişe olarak dolduruyordu.
Sayfa 199Kitabı okudu
Reklam
Tarihte hastalıklar
1350'de veba bazen hızlı bazen yavaş yayılarak Avrupa' nın büyük bölümünü etkisi altına aldı. Yeni adı "Kara Ölüm". Avrupalıların en az dörtte biri ve adan öldü. 100 yıl boyunca veba defalarca ortaya çıktı. Vebadan o kadar çok insan ölmüştü ki hayatta kalanlar için yeteri kadar arazi ve yiyecek vardı.
Sayfa 193Kitabı okudu
Tarihte hastalıklar
İspanyolların kendi saflarında savaşan, sahip oldukları silahlardan daha imha edici destekçileri vardı; Avrupa'dan beraberlerinde çiçek hastalığı, kızamık ve dizanteri mikropları getirmişlerdi. Yerliler'in Eski Dünya'nın mikroplarına karşı bağışıklıkları yoktu. Virüsü nefes yoluyla bulaşabilen çiçek hastalığı kenti savunan Aztekler'in neredeyse yarısını öldürdü.
Sayfa 182Kitabı okudu