Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Celal ŞAHİNER

Celal ŞAHİNER
@cshnr3
Öğrenci
Antalya
Antalya, 25 Haziran
7 okur puanı
Ağustos 2020 tarihinde katıldı
Tavsiyeler - Her şeyden evvel, ana dilini iyi konuşmayı ve iyi yazmayı öğren. İnsan için en faydalı olanı kendi ana dilidir. - Ahlâkını daima güzelleştimeyee çalış. Ahlâk güzelliği insan için en kıymetli servettir. - Çalış, daima çalış fakat hırsı bırak. Zira hırs, verimli çalışmanın, sağlık ve saâdetin düşmanıdır.
Reklam
Tavsiyeler - Bir işe başladığın, bir dersi öğrenmeye, bir kitabı okumaya koyulduğun zaman telaş edip sabırsızlanma. Sakin ve metin ol. Yol al fakat acele etme, Sindirerek çalış ve öğren. - Her gün iyi bir eserden yüksek sesle beş on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme istidadın gelişir. - Sözlerin ve yazıların kısa, açık ve mânâlı olsun.
Tavsiyeler - Bir zamanda yalnız tek bir iş yap, yalnız bir ders, bir kitap, hatta bir fasıl üzerinde çalış, Tâ ki, dikkatin ve kuvvetin yayılıp zayıflamasın. - Başladığın bir işi, bir dersi, bir kitabı, bir vazifeyi yapıp bitirmeden başka bir işe, derse, kitaba ve vazifeye başlama. Yarıda kalan iş başlanmamış demektir. - Bir iş üzerinde yorulursan dinlenmek için işini değiştir ve çalışma hızını yavaşlat. Fakat dinlenme bahanesi ile, asla boş oturma.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Muhtelif Notlar - Çalışmanın değeri kemiyetinde (sayısında) değil, keyfiyetinde ve verimindedir. - Çalışmanın bedenî şartı, sağlık ve sağlamlıktır. Hissî şart, çalışmayı sevmek, aklî şartı da çalışmanın usûlünü ve yolunu bilmektir. - İnsan için mevki, servet ve şöhret gaye değildir; gaye olan saâdettir. Saâdetin şartı ise insanın kendi içi ile mutâbık yaşamasıdır.
- Esasen bütün huylar, ruhî hayatımızdan fikir, duygu, insiyak (içgüdü) ve temayül gibi muhtelif elemanlarından mürekkep müphem ve karanlık birer sentezdir. - Allah duygusundan ve sevgisinden uzak bir terbiye yalnız fayda ve menfaat düşüncesine dayanır fakat din terbiyesi hasbî ve ulvîdir. Bu terbiye insanı yükseltir, iyiliği ve adaleti, hiç bir menfaat düşüncesine saplanmadan sevdirir. - Tembellik ve parazitlik her türlü ahlaksızlığın anası; çalışkanlık da muvaffakiyetin, yüksek ahlakın, ruh ve beden sağlığının temel şartı ve en feyizli kaynağıdır.
Reklam
Muhtelif Notlar - İlim ve terbiye huyları değiştirmez, sadece örter. - İlk günah, çok kere, günahların en büyüğü değildir; amma ilk adım olması itibariyle en mühimidir. - Terbiyenin bir rolü düşmüşü kurtarmak ise diğer bir rolü de henüz düşmemişi korumaktır.
Muhtelif Notlar - Muvaffakiyetin sırrı gibi saadet kuşu da kendi içimizde ve içimizin en orijinal ve insanî bir kudret kaynağı olan irademizin altından kafesi içindedir. - Basit zekalı, az bilgili hatta bilgisiz insanlardan muvaffak olanlar çok görülür. - Hayatımızın planı şu olmalıdır: Gayret, her gün biraz daha gayret... Yavaş da olsa daima iyiliğe ve kemale doğru emin bir ilerleyiş.
Muhtelif Notlar - İnsan, zekası ve bilgisiyle değil ancak iradesi ile insandır. - İrade yalnız insanı hayvandan değil, hem de insanları birbirinden ayıran ve aralarında üstünlük ve aşağılık farkları yaratan yegâne rûhî kuvvettir. - İnsanların çoğu, bindiği eşeği unutup da kayboldu sanarak pazarda eşek arayan Nasreddin Hoca'ya benzerler. Onlar da saadetin kendi içlerinde olduğunu unutarak onu barlarda, kahvelerde ve eğlencelerde ararlar.
Muhtelif Notlar - Arkadaş olacağın kimsede arayacağın şart çalışkanlık, dürüstlük ve iyilikseverlik olsun.Bunu unutma ve bu şartı bulamadığın kimse ile sakın arkadaş olma. - Hayatta insan olan, insana yaraşan yol, doğruluk ve namusluluk yoludur. - Huzur içinde insanca yaşamak istiyorsan, bunu yalnız doğrulukla bulabileceğinden emin ol.
Muhtelif Notlar - Mektep bilgi îmal eden bir fabrika hâlinde çalışmasın ve gençlerin yalnız zekâları üzerinde kalmasın, iradeleri üzerinde de dursun ve onların rûhî terbiyelerini yapsın, çünkü insanın kıymet ve kuvveti, bilgisinin genişliğinde olmaktan çok, benliğine sahip ve iradesine hakim olabilmesinde; iyi huylarında rûhî terbiyesindedir. - Saadet tamamıyle gönül işidir. - Saadetin yolu, muvaffakiyetin yolundan ayrı değildir; biraz daha ilerisindedir.
Reklam
Muhtelif Notlar - İlim maalesef, ameli müstelzim değildir. (Bilmek ve yapabilmek ayrı şeylerdir.) - İlmin kaynağı zeka, amelinki ise iradedir. - İrade terbiyesinin hakkiyle mahsul verebilmesi için, ona erken başlamak lâzımdır.
“ Biz Türkler, Batı milletlerinin hiçbirinden daha az zeki ve çalışkan değiliz. Bilakis gözlemlerime dayanarak söylüyorum ki, Türk ferdi dünyanın en zeki, ferasetli ve çalışkan insanlarındandır. Bununla beraber, Batı milletlerinden daha geriyiz. Çünkü zekamızı metotlu ve rasyonel bir şekilde kullanmıyor, zaman ve kuvvet israf editoruz. ”
“Hususuyla, dini terbiyenin ve Allah sevgisinin huy ve ahlak üzerindeki paha biçilmez tesirine, tecrübe ve gözlemlerim arttıkça daha kuvvetle inanıyorum.Allah duygusundan ve sevgisinden uzak bir terbiye yalnız fayda ve menfaat düşüncesine dayanır. Fakat din terbiyesi hasbi, karşılıksız ve ulvidir. Bu terbiye insanı yükseltir, iyiliği ve adaleti, hiçbir menfaat düşüncesine saplanmadan sevdirir.”
83 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.