Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fazılhan ILDENIZ

250 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Ölüme Gülebilmek
Ölüme Gülebilmekİbnü`l-Cevzi
9.6/10 · 35 okunma
Reklam
336 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Eğitilmiş İnsanın İmali
Eğitilmiş İnsanın İmaliAdem İnce
8.9/10 · 34 okunma
Sefiller'de Cosette'ye yazılan mektuplardan birinde geçtiği şekliyle "Sadece bedenleri, şekilleri, görüntüleri sevenlere ne yazık! Ölüm her şeyi yok edecek. Ruhları sevmeyi deneyin, onlara yeniden kavuşursunuz."
Sayfa 164Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bauman'ın ifade ettiği bir diğer durum ise tüketicinin sürekli memnuniyetsiz olması hâlidir. Zira, neoliberal düzen, bir tüketici olarak gördüğü insanın, tüketerek mutluluğu yakalamasını asla istemez, çünkü sistem onun mütemadiyen tüket(ebil)mesi sayesinde mevcudiyetini sürdürür.
Sayfa 154Kitabı okudu
Ali Nesin'in bu meseleye dair şu orijinal yaklaşımı da göz ardı edilmemelidir: "Yoksullar evlatlarını somut olarak eserlerini görebilecekleri mesleklere yönlendirirler. Mühendis olsun köprü yapsın, mimar olsun bina yapsın, doktor olsun hasta iyileştirsin. Somuta inanırlar. Öyle sanat, felsefe, matematik gibi çok teorik ve zihinsel alanlara önem verilmez bizim gibi ülkelerde, hatta aşağılanırlar. Sanat, felsefe, matematik refahın yüksek olduğu ülkelerden çıkar."
Sayfa 142Kitabı okudu
Reklam
"Bir devlet erdemlilikten ne kadar uzaksa, orda tabip (doktor) ve kadıya (hâkim, avukat, yargıç...) o derece fazla ihtiyaç ve itibar vardır." İbn Bacce. Kitâbü'n-Nefs.
Sayfa 142Kitabı okudu
Japon romancı Yukio Mişima, Denizi Yitiren Denizci'sinde "Okul da toplumun minyatürüdür: Bu yüzden bize boyuna buyruk veriyorlar. Bir avuç kör adam, bize ne yapmamız gerektiğini söylüyor, sınırsız yeteneklerimizi paramparça ediyor."
Sayfa 142Kitabı okudu
Türkiye'de eğitim sisteminden geçmekte olan öğrencilerin ekseriyetinin eğitim serüvenleri sonunda bir kamu çalışanı olmak istemeleri ve doktorluk, hakimlik, avukatlık, mühendislik, pilotluk ve benzeri meslekleri arzulamaları, tam da eğitim sisteminin, sermayenin arzu ettiği tarzda işlediğini ifade eden bir gösterge olarak yorumlanabilir.
Sayfa 142Kitabı okudu
Ye kürküm
Normalde kamusal alanda akademik unvan kullanılmaz, lakin bizim ülkemizde kendini tanıtırken bile unvan öne çıkar. Nasreddin Hoca'nın deyişindeki "kürk" gibidir bizde unvan.
Sayfa 119Kitabı okudu
Tüketici eğitimi önemlidir, çünkü "tüketiciler yeni şeyler almaya, borçlanmaya ve yeni zevkler için eski zevkleri terk etmeye istekli olmasaydı, kapitalizmin genişleme yeteneği ciddi bir şekilde sınırlanırdı."
Reklam
Hafif İnsan
Tam da burada üniversite yıllarımda Eski Türk Edebiyatı dersimize giren, Yahya Kemal'in talebesi olan Enver Okur'un bir gün derste bir öğrencinin Mehmed Âkif'in Safahat'ını “ağır” bulduğunu söylemesi üzerine ona "Evlâdım. Safahat ağır değil, sen hafifsin!” deyişini unutamadığımı zikretmeliyim. Nesil yenilendikçe, bu tür hafifliğin de her alanda arttığını söylemek zor olmasa gerektir.
Televizyon *şuursuzluk*. Kitap *kültür taşıyıcısı*
Cemil Meriç'e göre "kişiyi gerçek hayattan koparan ve bir hayal dünyasında yaşatan hissî bir istimnadır [hissî mastürbasyon]" televizyon. Ve "tam bir kaçıştır... Yokluğa, boşluğa, şuursuzluğa açılan bir kapı." Cemil Meriç, akabinde “Kültürün dün de, bugün de, yarın da tek taşıyıcısı vardır: Kitap. Hiçbir düşünce emeksiz fethedilemez. Şahikalara ancak dikenli patikalardan tırmanılabilir.
Bağlanmıcaksın şiirini hatırlattı
Dante tam da bu sebepten asırlar evvel "İstekleriniz, paylaşmakla azalan şeylere bağlandığı için, kalpleriniz haset duygularıyla kabarıyor." demişti.
Sayfa 63 - Bende diyorum ki illa bir şeyi isteyeceksen gökyüzünü iste bulutları, güneşi, ayı, kuşları hem azalmaz hemde huzur verir.Kitabı okudu
Neresini düzelteyim
Bu sürecin önemli bir saikinin de "maarif "in "eğitim"leşmesi olduğu söylenebilir. Semantik müdahalenin zamanla zihnî müdahaleye dönüşmesi nadirattan değildir. Bu bağlamda marifet ve irfan kökünden türetilmiş olan maarif, ferdin irfanını ve bilgeliğini önceleyen ve ebeveyni hapsetme korkusu üzerinden dayatılan zorunlu eğitimin dışındaki bir terbiyeyi mümkün görürken, Sevan Nişanyan'ın Çağdaş Türkçenin Etimolojisi'nde ifade ettiği üzere "eğitim" ise "hayvan (veya köle) beslemek, yetiştirmek" anlamlarına gelen öz Türkçe "igitmek"ten türetilmiştir.
Sayfa 55 - Sistem daha isimden yanlışken neresinden tutup düzeltelim...Kitabı okudu
"Çocuklar diğer insanlar haricinde hiçbir canlıya dokunmadan büyüyor. Biraz yabancılaşmış olmamıza şaşmamak lazım. Şehirlerde yeryüzünde başka canlılar yokmuşçasına yaşayabiliyoruz. İnsanların kayıtsızlaşmasına ve bir türün yok olmasını önemsememesine şaşmamak lazım. Hayvanlarla temas hâlinde olmak gerekiyor ve biz değiliz."
1.090 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.