Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muhammet DEDE

64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yazarın düşünceleri çağdaş demokrasinin yaşadığı sorunlarla güncellik kazanmıştır . Çok kullanılmaktan içi boşalmış bazı kavramların kökenini bize hatırlatmıştır. Liberalizm öncülüğünde yazılmış bir kitap olduğunu söyleyebilirim. ’Eşitlik insanları doğal olarak özgür kurumlara yöneltir' diye bir alt başlık var orda ki çıkarımlar yerli yerinde olmuş. Tacqueville Fransız tarihçi ve hukukçudur. Okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen gayet başarılı bulduğunu belirtmek isterim.
Demokratik Zorbalık
Demokratik ZorbalıkAlexis de Tocqueville · Can Yayınları · 20201,167 okunma
Reklam
88 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitapla ilgili şöyle bir cümle dikkatimi çekti. Kimsenin bilmediği duymadığı öyle mühim olaylar vardır ki asla hasıraltı edilmemeli ve herkes tarafından bilinmelidir çünkü bu olaylar sonucun da herkes kendine göre bir ders çıkaracaktır. Aslında kitabın ana teması da bu cümle üzerine kurulu.Şöyle ki 16.yüzyıldaki ekonomik kriz yüzünden İspanya'nın her köşesinde açlık ve sefalet kol gezmekteydi. Bu durum büyük bir ahlaki çöküntüyü de beraberinde getirmişti. Sefiller, dilenciler, dolandırıcılar ve  kimsesizlerle dolu olan bu dünya tüm objektifliğiyle kitapta yerini alıyor. Kitap özellikle din adamlarının ahlaksızlıklarından fazlasıyla söz etmiş. Hatta engizisyonun hışmına uğramamak için yazarı belli olmayacak şekilde basılmıştır. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. ‘Pikaresk’ roman türünün ilk örneğidir . Son olarak pikaresk romanı size açıklamak istiyorum; Yozlaşmış toplumlarda hayatta kalabilmek için sürekli olarak bir yolculuk içinde olup, her türlü yola başvuran, serseri tipli bir ana karakterin başından geçen maceraları anlattığı roman türüdür.
Tormesli Lazarillo
Tormesli LazarilloAnonim · Can Yayınları · 20151,393 okunma
170 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
49 günde okudu
Öncelikle tefrika romanın ne olduğu anlatıp, Belkıs Sami Boyar'ı sizlere tanıtmak istiyorum. Tefrika roman, gazeteler de köşe yazısı gibi günlük veya haftalık çıkan yazılardır. Amiyane tabirle 'arkası yarın' da diyebiliriz. Tefrika edilmiş yazılar bazen kitap haline getirilebilir. Sizlerle paylaştığım 'Aşkımı Öldürdüm' buna bir örnek. 1926 yılında Son Saat gazetesinde tefrika edilmiştir. Gelelim Belkıs Sami Boyar'a. Kendisi pek bilinmeyen kadın yazarlarımızdandır. Aynı zamanda Halide Edip Adıvar'ın kardeşidir. Kitabımız, Sultan Toprak tarafından Latin harflerine aktarılmış , kitabın editörlüğünü ise Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Reyhan Tutumlu ve Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Ali Serdar üstlenmiştir. Kitabın ana teması ise mutsuz bir evlilik üzerine inşa edilmiştir. Kitabı okurken özellikle özgürlüğüne düşkün bir kadının iç dünyasına misafir oluyorsunuz. Aldatmanın çok farklı boyutları yine ana tema mutsuz evlilik ile bağlantılı olarak anlatılıyor. Entrika sevenler için efsane bir kitap. Temin edilmesi biraz zor olabilir ama internet üzerinden de okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Aşkımı Öldürdüm
Aşkımı ÖldürdümBelkıs Sami Boyar · Koç Üniversitesi Yayınları · 201718 okunma