Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

158 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Yaşar Kemal bu eserini yazarken karakterleri eserin yazıldığı dönemin iyi ve kötü insan profillerinden seçerek oluşturmuş gibi geldi bana. Bu profiller, zannediyorum ki dönemin Türkiye’sini, günümüzden anlayabilmek adına okur nezdinde büyük bir öneme sahip olsa gerek. Usta kalemimizden söz bahsi açalım isterim; Yaşar Kemal okuyan okurun genel anlamda izleyeceği bir yol vardır; kitabı okumaya başlar, karakterleri tanır, benimser ve doğa tasvirleri ile kitabın gerçekçi dünyasında kaybolur. Bu yolu izleyen bir okur olarak zihnimde uyanan düşünceleri paylaşmak isterim. Bana göre İnsan, en genel kapsamı ile ikiye ayrılır. İyi ve kötü. Bu iki soyut kavram arasında bulunan çizgi, tıpkı siyah ile beyaz arasındaki kadar nettir. İnsan kendi iç dünyasında iyi ve kötü kavramlarını barındırır. Bunlardan hangisinin baskın olacağına ise insanın kendisi karar verir. Yaşar Kemal bu muhteşem eserinde okuru bu ayırdımı yapması hususunda düşünceleri ile baş başa bırakır denebilir. Tabi ki anlatıcımız bu sorgulamayı bilhassa soru sorarak yapmaz, alttan altta karakterler üzerine düşündürürken bir anlamda okura bilincinin dışında yaptırır bunu. Sorarım size ustalık bunu gerektirmez mi zaten. Tüm bunların dışında Teneke, konu itibariyle dönemin idealist insanlarının, yönetimin baskı rejimi ve bu rejimin doğurduğu çıkarcı insanlar arasında ki mücadeleyi anlatır. Çıkarcı insanlar neyi gözetir diye bir soru düşer okurun aklına. Kitaptaki çıkarcı insanlar, rejimin açıklıklarından faydalanarak haksız fazla kazanç sağlayan bireylerdir. Haksız fazla kazanç sağlamak bir nebze anlaşılabilir bir durumdur; her zaman var olmuş, oluyor ve olacak olan “İnsan Talihsizliği’dir.” Ancak bu noktada usta yazarın değindiği çok daha farklı bir olay vardır. Bir insan haksız kazanç sağlamak için insan hayatını önemsemiyor, saygı duymuyor ve onurunu hiçe sayıyorsa bu insan net bir şekilde kötüdür. Teneke, Türkiye'de iyi insanların uğurlanmasının hikâyesidir. Yolcu eden insanların bu vurdumduymazlığı çağın en büyük talihsizliğidir. Geçmiş geleceğe her zaman ışık tutmaktadır. Biz okurlar, kimi zaman bu ışık karşısında aydınlığa kavuşabilirken kimi zamanda kör oluruz... Aydınlığa erenlerden olma umudu ve dileğiyle keyifli okumalar dilerim.
Teneke
TenekeYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20179,7bin okunma
··
267 görüntüleme
Muzaffer Akar okurunun profil resmi
Dileğine katılmamak ne mümkün, inşallah. Teneke çok iyidir de tam Yaşar Kemal değildir bence, konuşuruz bu mevzuyu. İyi okumalar .
Anıl okurunun profil resmi
Çok eski bir incelemeydi bu abicim.:) unutmuşum bu sebeple tekrar okudum bende, konuşuruz tabi keyifli okumalar abi.
Bu yorum görüntülenemiyor
Nympheutria okurunun profil resmi
Anıl Hocam, Yaşar Kemal'in kitaplarındaki senin tabirin ile "okurun bilincinin dışında" alınan zevki ve düşünceleri almış olduğun için senin yerinde olmak istedim. :) Önümde okumam gereken öyle çok kitap var ki (kitaplıktan dik dik bakmaya başladılar artık) Yaşar Kemal'e başlamak istesem bile bu bir süre sonra olacak. İnceleme de yine harika, dediğin gibi bir vurdumduymazlıktır sürüp gidiyor dünyada. Düşen insana bir tekme de gören kişinin atması değil bu vurdumduymazlık; bu bile değişti artık. Çağımızda düşen insanı gördüğümüz halde görmemiş gibi davranıyoruz artık.
Anıl okurunun profil resmi
İnce ve samimî yorumun için ben teşekkür ederim Aykut Hocam. Aslına bakarsan ben de senin yerinde olup kitaplığımda ki okunacak kitaplarla göz göze gelmek isterdim ancak benim kütüphanemde bolca okunmuş kitaplar var. :)
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.